Párizs lesz a Brexit nyertese?

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Ahogy megindulnak a Brexit-tárgyalások az év első hónapjaiban, úgy ezzel párhuzamosan a londoni bankok is elkezdik áttelepíteni tevékenységeiket a szigetországból az európai kontinensre. Ezzel egyidejűleg Párizs rövid időn belül 20 ezer pénzügyi szakembert akar elcsábítani Londonból. Az Europlace párizsi lobbicsoport szerint így komoly veszteségeket szenvedhet a brit pénzügyi szektor - írja blogbejegyzésében az Invest and Trade lemzője.

Beindultak a lobbisták

A lobbisták már az év második hónapjában rengeteg találkozót szerveznek a londoni vezetőkkel. A tervük az, hogy megszerezzék a legjobb szakembereket, elsősorban az olyan nagy vetélytársaik elől, mint Frankfurt.

Az Europlace marketinganyagai között olyan érvekkel is találkozhatunk, miszerint már jelenleg is 180 ezer pénzügyi alkalmazott dolgozik Párizsban és a városban található a régió legnagyobb kötvénypiaca, illetve a vagyonkezelő menedzserek számát tekintve is a dobogó második fokán helyezkednek el.

 

Most már nem az a kérdés, hogy az Európai Unió elhagyására vonatkozó népszavazás után London elveszíti-e Európa gazdasági fővárosának szerepét, hanem az, hogy hova vándorolnak a Cityből a nagy pénzintézetek.

Mivel Párizs legnagyobb versenytársa Frankfurt, a francia főváros vezetése nem húzta az időt, hanem már a népszavazás utáni napokban több ezer levél keretében felkereste a brit vállalatokat. Ezekben a levelekben a pénzügyi lehetőségeket használták fel mézesmadzagként, hogy azzal csábítgassák magukhoz a szigetországi vállalkozásokat.

Frankfurttal versenyben

A versenybe beszállt ugyan Luxemburg, Amszterdam és Dublin is, de a másik nagy esélyesnek Frankfurt számít, amely ma már nem csak Németország, hanem az egész európai kontinens egyik legfontosabb pénzügyi-, kereskedelmi-, közlekedési- és kulturális központja is. A Bloomberg a francia érdekekért erőteljesen lobbizó cégre, a Paris Europlacre hivatkozva közölte, hogy heteken belül valóságos gazdasági kivándorlás kezdődhet meg Londonból.

A verseny akkor fog majd igazán beindulni, amikor a londoni kormány elindítja az Európai Unióból való kiválás feltételeiről szóló tárgyalásokat. Ez Nagy-Britannia miniszterelnöke, Theresa May ígérete alapján március végén következik be. Amennyiben a válás nyomán a szigetország elveszíti a szabad hozzáférést az Európai Unió pénzpiacaihoz, akkor a világ legnagyobb bankjai – legalábbis azoknak vezetői erre figyelmeztettek – elviszik pénzintézeteik tevékenységének jelnetős részét.

Az Europlace igazgatója, Arnaud de Bresson úgy érzi, hogy a döntések meghozatalára már az év első felében sor kerül. Legalábbis az már érzékelhető, hogy a pénzintézetek meggyorsították az áttelepítéssel kapcsolatos tevékenységüket.

A HSBC már lépne

A HSBC már korábban jelezte, hogy ezer embert akar áttelepíteni a brit fővárosból Párizsba, ha a kilépés felé dől el a népszavazás. Ez még csak a töredéke annak a 70 ezer állásnak, melyek a TheCityUK lobbicsoport szerint veszélyben forognak Londonban.

Az Europlace külön felhívta a londoni bankárok figyelmét arra, hogy Frankfurtban csupán 100 ezer pénzügyi szakember dolgozik, Dublinban pedig annak is csak a harmada. Valamint Németországgal szemben, ahol a nagy cégek szétszórtan helyezkednek el, a francia vállalatok döntő többsége Párizsban rendezte be a székhelyét.

Hol van most Párizs?

Eközben viszont az elemzők arra emlékeztetnek, hogy miközben Európa kiemelkedően fontos bankjainak, mint például a Société Generale SA-nak, vagy mondjuk a BNP Paribas SA-nak valóban a francia fővárosban van a központja, ugyanakkor Franciaországot sokkal hátrább sorolják a világ pénzügyi központjainak helyet adó országok rangsorában.

Nagy-Britannia és Németország messze megelőzi őt, ugyanis az ezt összegző Global Financial Centres Indexen a 87 városból London az első, Frankfurt a 19., míg Párizs csupán a 29. helyen áll. Ebben a listában Budapest a 77. helyet foglalja el.

Ráadásul az áttelepülést fontolgató intézményeket a szigorú francia foglalkoztatási szabályok is aggasztják, miközben ők szeretik könnyen felvenni és elbocsátani az embereiket. Bresson szerint az Europlace az ország parlamenti képviselőinél lobbizik annak érdekében, hogy lazítsanak a szabályokon.

Mindenesetre érdekes események elé nézünk és érdemes lesz figyelni, hogy ki nyeri majd a Brexit-offenzívának nevezett harcot.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Hirdetés
Előrejelzés

A szakértők idén a tavalyit megközelítő vagy azt meg is haladó emelkedésére...

A fogyasztói árak lassú növekedésére számítanak a következő hónapokban az...

A szektor tavaly már több mint 300 ezer embernek adott munkát, így az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Brexit: képtelenség, amit a brit kormány akar »

ALTEO 715 (-1,38 ) ALTERA 630 (1,61 ) APPENINN 685 (-0,15 ) CIGPANNONIA 434 (4,70 ) CSEPEL 1150 (2,68 ) Duna House A 3980 (-0,50 ) ENEFI 188 (-0,53 ) FHB 690 (-1,43 ) GSPARK 3620 (-1,36 ) KONZUM 3150 (-1,10 ) MASTERPLAST 580 (1,75 ) MOL 2898 (1,05 ) MTELEKOM 470 (1,08 ) NORDTELEKOM 47 (-3,67 ) NUTEX 51 (-1,92 ) OPUS 645 (-4,16 ) OTP 11630 (-1,02 ) PANNERGY 690 (-1,15 ) RABA 1410 (-1,40 ) RICHTER 5895 (-0,84 ) SET Group 220 (-1,35 ) ZWACK 17300 (-0,86 )