Tovább dübörög a Mikulás rali

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Az év végéhez közeledve figyelhető meg az egyik legerősebb időszak a tőzsdei kereskedésben, amely nem más, mint a Mikulás rali - írja az Invest and Trade elemzője.

Hosszabb?

A hagyományos év végi áremelkedések jelenségét először Yale Hirsch figyelte meg 1972-ben. A befektetők egyik kedvenc naptárhatása sokak szerint karácsony és újév között mutatkozik meg a legjobban, de vannak, akik szerint egész decemberben megfigyelhető a jelenség.

Az időtartam kitolódásának egyik oka, hogy a Mikulás rali kezd egyre jobban ismertté válni a piacon szereplők körében, ennek következtében pedig egyre nehezebb belőle igazi hasznot húzni, ha már mindenki számít a várható emelkedésre.

Vagyis igazán csak az tud nagyot nyerni rajta, aki időben, még a többiek előtt beszáll.

Ez viszont azzal jár, hogy a Mikulás rali kezdete egyre előrébb tolódik a naptárban. Nem meglepő tehát, hogy az utóbbi években az áremelkedések kezdete már november végén is megfigyelhető volt.

A rali kialakulásának okai között szerepel többek között az, hogy a piacok könnyebben mozgathatók az alacsony likviditás miatt, ami azt jelenti, hogy nagyobb költséggel lehet eladási, vagy vételi megbízásokat végrehajtani. A Mikulás rali egyben már a szezonálisan erősebb januárra való spekuláció kezdetét is jelenti. Miközben a piaci szereplők elköltik a karácsonyi bónuszaikat, szerephez jutnak az adózási megfontolások is.

A december fontos időszak a befektetési alapok teljesítményének mérésében is. A nagy szereplők így inkább tartózkodnak az eladásoktól, mert nem érdekük az, hogy az árak alacsonyabbak legyenek. Továbbá a befektetési alapok már decemberben elkezdik a portfóliójuk feltöltését.

A Mikulás rali tehát nagyon élénken él a befektetési köztudatban, így aki igazán szeretné learatni a gyümölcseit, annak az említett szezonális változások miatt érdemes minél korábban elkezdeni a kereskedést, akár már november végén is.

Azt is fontos tudni, hogy a rali kialakulását alátámasztó statisztikák múltbeli árfolyamalakulásokat tükröznek, ezeket pedig csak fenntartásokkal érdemes kezelni az árak alakulásának előrejelzése során, ugyanis a jövőbeli hozamokra nézve semmilyen garanciát nem jelentenek.

A rali mögötti pszichológia

Ahogy André Kostolany is mondta, a tőzsde 90 százalékban pszichológia. A Mikulás rali egyrészt érzelmi, másrészt gazdasági, illetve adózási okokkal indokolható. Ennek függvényében keresve sem találhatnánk alkalmasabb időszakát az évnek, mint a karácsonyt. Ilyenkor mindenki több időt tölt a szeretteivel családi körben, így kiegyensúlyozottabb a jövőt illetően, tehát a befektetések területén is optimistábban értékeli a világ dolgait.

A kedvezőbb hangulatot tovább erősíti, hogy sokan most kapják meg a karácsonyi prémiumot, illetve az év végi bónuszt, melyek egy részéből megtakarítás válik. A megtakarítások pedig közvetlenül, vagy közvetve (befektetési- és nyugdíjalapok által) eljutnak a tőzsdére, ezzel is táplálva az emelkedést.

Az esedékes számvetés során a portfóliómenedzserek az ügyfeleik adófizetésére is tekintettel vannak. A veszteséges és nyereséges ügyleteket szembeállítva, a portfólióátrendezés során felszabaduló pénzeszközökből szintén jut a tőzsdére. Egy-egy kevésbé jól sikerült esztendő esetén gyakran előfordul, hogy az év utolsó napjaiban hirtelen megszépülnek a számok.

Mit mutatnak a számok?

A Mikulás ralit a statisztikusok számszerűen is elemezték. A leginkább figyelt tőzsdeindex, az amerikai S&P 500 esetében az elmúlt 50 év során évente átlagosan 1,6 százalékos emelkedés jutott az öt utolsó decemberi és a két első januári kereskedési napra. Ha a hálaadás napjától a szilveszterig tartó időszakot vesszük alapul a rally időtartamának, akkor 2013-ra visszatekintve erre a periódusra 3 százalékos indexemelkedés jutott. A 2011-es év még ennél is jobb eredményt hozott, hiszen akkor 8,5 százalékos eredmény került a karácsonyfa alá azoknak, akik az S&P 500 indexet követték.

Az idei év

Három negatív népszavazási eredményt láthattunk az elmúlt fél évben, de mind a háromra pozitív piaci reakció jött a kezdeti bizonytalanságot követően. Az olasz referendum esetében igazából csak konzerválódott a jelenlegi helyzet, legalábbis ami a politikai berendezkedést illeti. Eközben a jó makrogazdasági adatoknak és Donald Trump adócsökkentési, valamint infrastrukturális beruházási terveinek köszönhetően a Dow Jones új csúcsra futott.

Az elmúlt hetet tekintve a főbb amerikai indexek emelkedéssel kezdtek, a Nasdaq például hétfőn 1,01 százalékot erősödött. Hasonlóképpen jól teljesítenek a technológiai szektor részvényei, amik idén első számú húzóerői voltak a február közepe óta tartó részvénypiaci emelkedésnek. Ráadásul három Fed tag is beszédet mondott, amiben megerősítették, hogy jön a decemberi kamatemelés. Véleményük szerint sok kérdőjelet hordoz a várható pénzügyi hatás Amerikában, ami bizonytalanságot szül a Fed várható kamatpályája körül.

A New York-i Fed elnöke, William Dudley szerint egy expanzív fiskális politika hatásai leginkább 2018-ban és azután érződnének a gazdaságban, így nem valószínű, hogy változni fognak a 2017-es előrejelzések a piaci hangulatot illetően. A tagok szerint az amerikai gazdaság közel van a Fed által követett kettős célhoz, a teljes foglalkoztatottsághoz és a 2 százalékos inflációhoz.

Európában az olasz népszavazás eredményének ellenére jól teljesítenek a piacok. Az angol FTSE 100 index csak mérsékelten emelkedik, de a német DAX index komoly raliban van. Az eurócsoport találkozóján a görögök adósságterheinek mérsékléséről állapodtak meg.

Jelenleg a történelem egyik leghosszabb tőzsdei emelkedését éljük és az európai indexek mellett az ázsai Nikkei és Hang Seng is emelkedik. Amerikában pedig nem csak az S&P 500, de a Dow Jones ipari átlag index is történelmi csúcson van, amit napról napra újra megdönt. Ha az év egészére tekintünk vissza, a számos gazdasági és politikai probléma sem tudta megfordítani a hosszabb ideje tartó trendet.

Egy szó, mint száz, nem csak megjött a Mikulás rali, de gőzerővel dübörög a bikapiacon.

Hirdetés
Szavazz!

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Forex mazsoláknak

Megvolt, azaz megvoltak az első éles kötéseim. Az eredmények?

Hirdetés
Brexit

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot...

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni...

A brit pénzügyminiszter szerint London még a decemberi EU-csúcs előtt...

Hirdetés
Előrejelzés

A kőolaj világpiaci árának emelkedése miatt az elmúlt egy hónapban...

Az év utolsó negyedében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet az elemzők...

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-térség egészével...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Érdemes befektetni Mikulás-rali idején? »

ALTEO 5150 (1,98 ) ALTERA 3053 (-1,71 ) ANY 1350 (0,37 ) APPENINN 800 (-1,96 ) BIF 1845 (-1,34 ) CIGPANNONIA 306 (-2,86 ) CSEPEL 1000 (-2,34 ) Duna House A 3625 (-2,00 ) EHEP 1000 (7,87 ) EMASZ 22305 (-1,48 ) ENEFI 241 (-1,63 ) ESTMEDIA 64 (-4,48 ) FHB 648 (4,52 ) FORRAS/OE 1025 (0,20 ) FORRAS/T 1048 (4,80 ) KONZUM 3070 (-1,82 ) MASTERPLAST 609 (1,67 ) MOL 3194 (-0,50 ) MTELEKOM 471 (0,43 ) NUTEX 75 (1,35 ) OPUS 689 (1,17 ) ORMESTER 1500 (20,00 ) OTP 10020 (0,40 ) OTT1 244 (5,17 ) PANNERGY 541 (-1,10 ) RABA 1277 (1,27 ) RICHTER 7010 (0,29 ) WABERERS 4750 (-0,52 ) ZWACK 16785 (-0,03 )