Beszállsz a drogbizniszbe legálisan?

| forrás:
http://www.opcioguru.com
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Most legálisan is profitálhatsz a marihuána bizniszből, ugyanis egyre népszerűbbek ezen termékek ETF-jei, sőt néhány esetén még opciót is jegyeznek.

Washington és Colorado volt a két olyan első amerikai állam, amely 2012-ben legalizálta a marihuána használatát "rekreációs" célokra. Azóta számos penny stock és tőzsdei cég jelent meg ebben az üzletágban és nem olyan régen látott napvilágot néhány ETF is, amin keresztül könnyedén be lehet fektetni ebbe az üzleti szegmensbe.

ETFMG Alternative Harvest ETF (MJX)

Fenti néven találod meg az egyik legnagyobb marihuána ETF-et. Vicces, hogy nemrég még Latin Amerikai ingatlanokba fektettek, de mióta teljes mértékben megváltoztatták az üzleti stratégiájukat és váltottak a marihuána szegmensre, azóta ömlik hozzájuk a befektetői tőke. Íme egy napos chart, ami szépen mutatja a hype-ot és a volume beáramlást is.

2017 dec. 26 előtti időket felesleges nézni, mert az még a Latin Amerikai ingatlanbiznisz chartja. A cég ugyan nevet és stratégiát váltott időközben, a chart mégsem tükrözi ezt. Tehát minden, ami a nagy volume és kiugrás előtt található gyakorlatilag lényegtelen, mert nem a marihuánáról szól.

Lassan kezd körülötte akkora hype kialakulni, mint a kriptó világban:)

Nem kizárólag marihuána speki

Mivel nincs túl sok olyan (legális tőzsdei) cég, ami kizárólag marihuána termesztésével és forgalmazásával foglalkozik, így az MJX-nek elég tágan kellett értelmeznie a szektort ahhoz, hogy kellő mennyiségű céget tudjon portfólióba tömöríteni, amire létrehozhatta az ETF-et.

prospektus szerint az alábbi paramétereknek megfelelő cégeket tömöríti az ETF:

  • Cannabis (kender) termesztésével, marketingjével és disztribúciójával foglalkozó cégek,
  • Gyógyszergyártó cégek, amelyek "cannabinoids"-t használnak termékeikben,
  • Dohánnyal kereskedő cégek (ezt nem értem miért pakolták bele).

Az ETF továbbá elvárja, hogy adott cégnek legalább 200 millió dolláros legyen a piaci kapitalizációja, így a marihuána "startup" és penny stock cégek sajnos nem kaptak helyet az ETF-ben. Ami meglepő, hogy a fenti felsorolás miatt olyan cégek is szerepelnek az ETF-ben, mint pl. Philip Morris, aminek semmi köze a marihuána bizniszhez.

Az ETF éves költsége 0.75%, ami amerikai viszonylatban drágának számít (magyarban nem annyira :D).

2017.12.26 és 2018.01.04 között az alap kapitalizációja 5 millió dollárról 256 millió dollárra nőtt (jelenleg 344M). Felmerülhet a kérdés, hogy miért most és miért ennyire ugrott meg az árfolyam és az érdeklődés. Gyanítható, hogy az is segítette az emelkedést, hogy 2018 év elején Kalifornia is bejelentette, hogy legalizálja a marihuánat.

Egyébként az ETFre jegyeznek opciós piacot is, de egyelőre még túl illikvid ahhoz, hogy megérje vele kereskedni.

Versenytárs

Létezik egy másik marihuána ETF is, aminek a költsége megegyezik a fentivel, viszont nagyobb a kapitalizációja, és kisebb cégeket is bevett a portfóliójába.  Horizons Medical Marijuana ETF (HMMJ)névre hallgat a termék. Ennek a terméknek az előnye a fentivel szemben, hogy nagyobb tőkét kezel és kisebb cégek is részt vesznek benne, így a hype faktort valószínűleg jobban meg tudja lovagolni a kisebb startup cégek segítségével. Nyilván ez majd idővel kiderül, hogy melyik volt a jobb. Íme egy napos chart.

Penny stocks

Ha egyesével szeretnéd összeválogatni a marihuána portfóliódat, akkor itt találsz egy hasznos listát ezen cégekről. A penny stock szektor előnye, hogy nagyon komoly hozamot tud generálni, azonban sokkal kockázatosabb, mint ETF-be fektetni. A penny stock olyan, mint jelenleg a kriptó világban létező ICO-k, ahol egy nap alatt ötszörözheted a pénzed vagy elbukhatod mindened. A döntés a te kezedben van.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Hirdetés
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

A Parlament a Brexit után a kétoldalú kapcsolatok szempontjából egy társulási...

Hirdetés
Előrejelzés

A Pénzügykutató Zrt. 3,9 százalékra javította idei növekedési előrejelzését a...

A minimálbérek emelése és a szakemberhiány követeztében a...

Az építőipari termelés idén 20 százalékkal bővülhet, az adatokat...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Eljött az ideje a széles terpesznek? »

ALTERA 685 (-2,84 ) APPENINN 530 (-6,19 ) CIGPANNONIA 370 (-1,46 ) ESTMEDIA 62 (-0,32 ) FHB 615 (-1,13 ) FUTURAQUA 58 (1,05 ) GSPARK 3630 (1,97 ) KONZUM 2595 (-3,53 ) MOL 2864 (0,99 ) MTELEKOM 445 (-0,56 ) OPUS 496 (-3,88 ) OTP 11340 (-0,53 ) OTT1 275 (12,24 ) PANNERGY 732 (-1,61 ) RICHTER 5320 (0,38 )