Erre készülj, ha autóval kelsz útra

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A legegyszerűbb és legkényelmesebb az utazás akkor, ha bepattanunk az autóba, és irány a célpont. Akkor lesz azonban nyugodt az utunk, ha indulás előtt odafigyelünk néhány fontos dologra - írja a K&H Biztosító.

Ez az utazási forma sokkal nagyobb szabadságot biztosít minden más utazási lehetőséggel szemben, legyen szó akár repülőről, akár vonatról, akár buszról, amelyek szigorú menetrend alapján, előre meghatározott útvonalon közlekednek. Ráadásul gondosan megválogathatjuk útitársainkat is, ami egyáltalán nem mellékes, főleg akkor, ha kicsit hosszabb kirándulásban gondolkodunk.

A kényelem mellett azonban természetesen vannak extra tenni- és tudnivalók is. Míg a tömegközlekedési eszközöket szakemberek készítik fel az útra, autós túra esetén nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy gépjárművünk megfelelő műszaki állapotban legyen. Ellenkező esetben hűséges négykerekűnkkel könnyen az útszélén találhatjuk magunkat, miközben bosszankodva várunk az autómentőkre - hívja fel a figyelmet a biztosító. 

Teendők az autóval indulás előtt
Rengeteg bosszúságot spórolhatunk meg, ha az utazás előtt ellenőrizzük az alábbi néhány dolgot a kocsin:
- motorolajszint, ablakmosószint (télen fagyásálló folyadék feltöltése),
- légkondicionáló és a fék megfelelő működése
- keréknyomás, gumikopás ellenőrzése, téli gumi használata 7 °C alatt, hólánc,
- lámpák, tartalék biztosítékok és izzók, illetve elakadásjelző háromszög megléte
- láthatósági mellény – baleset esetén még jó látási viszonyok mellett sem nélkülözhető.

Nem létfontosságú, de érdemes a csomagtartóban tartani egy flakonnal a motorolajból. Ha pedig hosszabb útra indulunk, esedékes lehet előtte egy átvizsgálás a szakszervizben.

Dolgok, amiket semmiképpen se hagyjunk otthon!

Manapság már szinte minden telefon képes legalább méteres pontossággal elkalauzolni minket a GPS segítségével, de nem árt, ha térképet is viszünk magunkkal az útra. A lefedettség, az adatforgalom és a műholdak is képesek arra, hogy hiányuk miatt bármikor elveszítsük a tájékozódás luxusát.

Bár az autós utazás egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor megállhatunk vásárolni egy benzinkúton, készüljünk fel inkább minden eshetőségre. Elég egyetlen figyelmetlen sofőr, és máris órákat tölthetünk egyhelyben állva vagy lassan araszolva az autópályán, ezért érdemes bepakolni némi enni- és innivalót, meleg pulcsit és/vagy egy esőkabátot.

Biztosítás és papírok

Külföldi utazás esetén szintén fontos még a megfelelő jármű- és utasbiztosítás megléte. Ezeknél figyeljünk arra, hogy területi hatályuk igazodjon úti célunkhoz. Külföldi kirándulás esetén ellenőrizzük, hogy a célországban is biztonságban vagyunk-e, ha bármi történne akár velünk, akár az autónkkal.

Szintén külföldi túrák esetén érdemes megnézni, hogy szükségünk van-e plusz okmányra (útlevél), illetve nemzetközi jogosítványra. Utóbbi könnyedén beszerezhető a hivatalban, és nagyban megkönnyíti a jogosítványunk értelmezését nem magyarországi közúti ellenőrzés során.

Nem mindenki igényli, de a zene tökéletesen alkalmas arra, hogy feldobja a legunalmasabb utazást is. Ha a megszokott rádióadónk nem országos lefedettségű, akkor tárazzunk be kedvenc zenéinkből akár CD-n, akár kazettán, akár pendrive-on, akár a telefonunkon.

Hirdetés
Brexit

Jót tenne a brit gazdaságnak, ha az Egyesült Királyság mégsem lépne ki az...

A héten számos piacmozgató eseményre kerül sor, így többek között a...

Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Forex mazsoláknak

Rövid poszt következik. Szembe kell néznem ugyanis néhány dolgokkal.

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Kell nekünk az euró?

Újra fellángolt a vita, hogy vajon bevezetik-e nálunk az eurót, s ha igen,...

Külföldre megyünk orvoshoz?

Egyre durvább a magyarországi orvoshiány. Ami ráadásul, már közép-európai...

Hunok legyünk vagy avarok?

Meglepő eredményre jutottak a honfoglalás kori leleteket vizsgáló szegedi...

Vagyon

A befektetési alapok vagyona szeptemberben 58 milliárd forinttal, 1...

Emelkedő bevételek mellett jelentősen nőtt a Morgan Stanley amerikai...

Hirdetés
Találtuk

Ilyen hurrikánt még nem látott Európa

Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a...

Melyik magyar szálloda a Facebook királya?

Több mint hatezer Facebook-rajongót gyűjtött idén nyáron a Tisza Balneum...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nagy fába vágja a fejszéjét a Mitsubishi »

4IG 2294 (1,73 ) ALTERA 2702 (19,98 ) APPENINN 549 (0,73 ) BIF 1033 (-6,09 ) CIGPANNONIA 282 (-1,40 ) Duna House A 3700 (-0,67 ) ELMU 25500 (-0,04 ) EMASZ 22650 (-1,26 ) ENEFI 248 (-0,80 ) GSPARK 3790 (-0,79 ) KONZUM 2344 (0,30 ) KULCSSOFT 860 (1,78 ) MASTERPLAST 632 (14,91 ) MOL 3153 (0,80 ) MTELEKOM 474 (-0,63 ) NORDTELEKOM 17 (-5,56 ) OPUS 268 (1,13 ) ORMESTER 700 (13,45 ) OTP 10720 (1,04 ) OTT1 53 (1,92 ) RICHTER 6600 (-0,41 ) ZWACK 16720 (-0,48 )