Erre készülj, ha autóval kelsz útra

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A legegyszerűbb és legkényelmesebb az utazás akkor, ha bepattanunk az autóba, és irány a célpont. Akkor lesz azonban nyugodt az utunk, ha indulás előtt odafigyelünk néhány fontos dologra - írja a K&H Biztosító.

Ez az utazási forma sokkal nagyobb szabadságot biztosít minden más utazási lehetőséggel szemben, legyen szó akár repülőről, akár vonatról, akár buszról, amelyek szigorú menetrend alapján, előre meghatározott útvonalon közlekednek. Ráadásul gondosan megválogathatjuk útitársainkat is, ami egyáltalán nem mellékes, főleg akkor, ha kicsit hosszabb kirándulásban gondolkodunk.

A kényelem mellett azonban természetesen vannak extra tenni- és tudnivalók is. Míg a tömegközlekedési eszközöket szakemberek készítik fel az útra, autós túra esetén nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy gépjárművünk megfelelő műszaki állapotban legyen. Ellenkező esetben hűséges négykerekűnkkel könnyen az útszélén találhatjuk magunkat, miközben bosszankodva várunk az autómentőkre - hívja fel a figyelmet a biztosító. 

Teendők az autóval indulás előtt
Rengeteg bosszúságot spórolhatunk meg, ha az utazás előtt ellenőrizzük az alábbi néhány dolgot a kocsin:
- motorolajszint, ablakmosószint (télen fagyásálló folyadék feltöltése),
- légkondicionáló és a fék megfelelő működése
- keréknyomás, gumikopás ellenőrzése, téli gumi használata 7 °C alatt, hólánc,
- lámpák, tartalék biztosítékok és izzók, illetve elakadásjelző háromszög megléte
- láthatósági mellény – baleset esetén még jó látási viszonyok mellett sem nélkülözhető.

Nem létfontosságú, de érdemes a csomagtartóban tartani egy flakonnal a motorolajból. Ha pedig hosszabb útra indulunk, esedékes lehet előtte egy átvizsgálás a szakszervizben.

Dolgok, amiket semmiképpen se hagyjunk otthon!

Manapság már szinte minden telefon képes legalább méteres pontossággal elkalauzolni minket a GPS segítségével, de nem árt, ha térképet is viszünk magunkkal az útra. A lefedettség, az adatforgalom és a műholdak is képesek arra, hogy hiányuk miatt bármikor elveszítsük a tájékozódás luxusát.

Bár az autós utazás egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor megállhatunk vásárolni egy benzinkúton, készüljünk fel inkább minden eshetőségre. Elég egyetlen figyelmetlen sofőr, és máris órákat tölthetünk egyhelyben állva vagy lassan araszolva az autópályán, ezért érdemes bepakolni némi enni- és innivalót, meleg pulcsit és/vagy egy esőkabátot.

Biztosítás és papírok

Külföldi utazás esetén szintén fontos még a megfelelő jármű- és utasbiztosítás megléte. Ezeknél figyeljünk arra, hogy területi hatályuk igazodjon úti célunkhoz. Külföldi kirándulás esetén ellenőrizzük, hogy a célországban is biztonságban vagyunk-e, ha bármi történne akár velünk, akár az autónkkal.

Szintén külföldi túrák esetén érdemes megnézni, hogy szükségünk van-e plusz okmányra (útlevél), illetve nemzetközi jogosítványra. Utóbbi könnyedén beszerezhető a hivatalban, és nagyban megkönnyíti a jogosítványunk értelmezését nem magyarországi közúti ellenőrzés során.

Nem mindenki igényli, de a zene tökéletesen alkalmas arra, hogy feldobja a legunalmasabb utazást is. Ha a megszokott rádióadónk nem országos lefedettségű, akkor tárazzunk be kedvenc zenéinkből akár CD-n, akár kazettán, akár pendrive-on, akár a telefonunkon.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Szavazz!

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

Megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump az...

Összecsukható a vagyonolló?

Úgy tűnik nem csak a válság tette a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket...

Vagyon

A háztartások nettó pénzvagyona 3262 milliárd forinttal nőtt az elmúlt évben...

Nem hagyta érintetlenül a tőzsdék hétfői mélyrepülése a...

Hirdetés
Találtuk

Mire jó a szemétrendőrség? Bécs megmutatta

Az elmúlt tíz évben az osztrák főváros köztisztasága a szigorú...

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Miben hal meg a legtöbb magyar? »

ALTEO 715 (-1,38 ) ALTERA 640 (3,23 ) ANY 1370 (-1,08 ) APPENINN 683 (-0,44 ) BIF 1800 (0,56 ) CIGPANNONIA 444 (7,12 ) CSEPEL 1150 (2,68 ) Duna House A 3980 (-0,50 ) ELMU 26400 (1,54 ) EMASZ 24000 (0,84 ) ENEFI 191 (1,06 ) ESTMEDIA 43 (-0,46 ) FHB 690 (-1,43 ) FORRAS/OE 1170 (1,74 ) FUTURAQUA 67 (1,21 ) KONZUM 3085 (-3,14 ) MASTERPLAST 580 (1,75 ) MOL 2896 (0,98 ) MTELEKOM 470 (1,08 ) NORDTELEKOM 48 (-2,86 ) NUTEX 51 (-1,92 ) OPUS 650 (-3,42 ) OTP 11600 (-1,28 ) OTT1 255 (-0,39 ) PANNERGY 692 (-0,86 ) RABA 1445 (1,05 ) RICHTER 5900 (-0,76 ) SET Group 219 (-1,79 )