Gyerek a fedélzeten: hogyan válasszunk gyermekülést?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Gyerekekkel utazni sok szülőnek igazi kihívás, hiszen a gyereknek olyan biztonságos környezetet kell teremtenünk, ahol egy-egy hosszabb utazás alkalmával akár órákat is eltölt - áll a K&H cikkében. Nézzük, mit tegyünk, ha gyerek is utazik velünk a kocsiban!

Az autó biztonsági övének használata életet menthet, de ezeket az öveket a felnőtt emberek átlagos méreteire igazítva tervezték, egy kisgyerek meg is fulladhat tőlük. A kicsik biztonságos szállításának első lépése tehát a gyermekülés beszerzése. Ez Magyarországon kötelező a 150 centiméternél alacsonyabb, és 12 évnél fiatalabb gyerekeknél.

Milyen legyen az ülés?

A speciális ülést érdemes szakboltban vásárolni, mert így biztosan olyan terméket veszünk meg, amely számos teszten és értékelésen helyt állt. Ha használt gyerekülés mellett döntünk, nézzünk utána az interneten a gyártónak, és csak akkor vásároljunk, ha biztosan nem volt balesete korábban az adott ülésnek. És hogy mik a szabályok?

150 cm-nél alacsonyabb gyermek a szabályok szerint csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A Kresz szintén kimondja, hogy a 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

Az első ülésen, az autó menetirányának háttal gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az adott üléshez nem tartozik légszák, vagy azt kikapcsoltuk. A gyerekülés kötelező 3 éves kor felett is, ha a gyermek testmagassága még nem több, mint 135 cm.

135 cm felett elhagyható a gyerekülés, de csak akkor, ha a gyerek már biztonságosan rögzíthető a biztonsági övvel (megfelelően igazodik a testméretéhez az öv). Ülésmagasítót csak a már 135 cm-nél magasabb gyermek esetében használhatunk.

Körültekintően válasszunk

Jó tudni, hogy az üléseket súlycsoport szerint különböző kategóriákba sorolják:

0-0+. csoport: legkisebbeknek az úgynevezett bébikagylók, a 0 és 0+ jelzéssel ellátott ülések valóak: ezekbe a kicsiket saját övvel köthetjük be.

I. csoport: Ide a 9-18 kilógrammos, 8 hónapostól-4 éves korú gyermekek tartoznak: a nekik szánt ülések már csak menetiránnyal megegyező irányban, az autó biztonsági öve segítségével rögzíthetőek. A kicsiknek az ülésben saját biztonsági övük is van.

II. csoport: A II. csoportba tartozó 3-7 éves, 15-25 kilogramm súlyú gyerekekre hasonló szabályok vonatkoznak.

III. csoport: Változás a 22-36 kilogramm súlyú 6-12 éves gyerekek utazásánál van: ők már szabadon ülhetnek az autóban, náluk már csak felsőtestet megemelő ülőpárnára vagy háttámlás ülésmagasítóra van szükség.

Így vásároljunk

Amikor elmegyünk megvásárolni a gyermekülést vigyük magunkkal a gyereket is, aki majd használni fogja, hiszen így van esélyünk a lehető legjobban illeszkedő, a gyermek számára leginkább kényelmes biztonsági rendszert megvásárolni. Minden esetben olyan ülést vegyünk, ami megfelel a biztonsági előírásoknak.

Fontos megemlíteni még az úgynevezett ISOFIX rendszert, amely közvetlenül az autó karosszériájához erősíti a gyerekülést. A legfontosabb, hogy mindig megfontoltan, körültekintően vezessünk, figyeljünk oda a különböző előírásokra, hogy gyermekünk is a lehető legnagyobb biztonságban utazhasson velünk.

Hirdetés
Brexit

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

Megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump az...

Összecsukható a vagyonolló?

Úgy tűnik nem csak a válság tette a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket...

Vagyon

Nem hagyta érintetlenül a tőzsdék hétfői mélyrepülése a...

A magyar emberek majdnem fele azonnal elköltözne jelenlegi otthonából, ha...

Hirdetés
Találtuk

Mire jó a szemétrendőrség? Bécs megmutatta

Az elmúlt tíz évben az osztrák főváros köztisztasága a szigorú...

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre nagyobb piac lesz a munkavédelem »