Tarolják a piacot az elektromos autók?

| szerző:

Iparági konszenzusnak mondható, hogy az autózásban bealkonyult a robbanómotoros technológiának. A nagy autógyárak szerint az utolsó lökést a dízelbotrány adta, hiszen a legmodernebb erőforrások sem teljesítik a környezetvédelmi előírásokat. Ön szerint tarolják a piacot az elektromos autók? Szavazzon!

Simán tarolják Amióta Kína bejelentette, hogy záros határidőn belül betiltják az új robbanómotoros autók üzembe állítását, bealkonyult a hagyományos technológiának. Miközben az elektromos autók már a tömeggyártás küszöbére léptek. Elsősorban közgazdasági megfontolások fékezik az új technológia terjedését. Amennyiben egy elektromos autón jelenleg éppen fele annyi a haszon, mint egy robbanómotoros gépjárművön. Ám ez nagyon gyorsan változhat, csupán arra van szükség, hogy a fejlett országokból kitelepítsék az elektromos autók gyártását a feltörekvő országokba. Vagy teljesen robotizálják a termelést. Emellett a töltő infrastruktúra fejletlensége képezhet gátat, de az csak időlegesen. Magyarán az elektromos autók hamar letarolhatják a piacot.

Korai az öröm Már megint elkapta a piacot a technológiai optimizmus. Jól hangzik, hogy az elektromos autók elárasztják a piacot, ám ennek egyelőre számos akadálya van. Először is a gyártás. Még a kis szériában előállított Teslák sem jutnak el időben a szalonokba. Aztán az akkumulátorok, melyek az olcsó tömeggyártástól még legalább egy technikai forradalomra vannak. Mert egy dolog a gazdagok városi hobbiautója, s egészen más dolog egy családi kocsi, amivel ezer kilométereket kellene megtenni. És akkor még nem számoltunk a töltőállomások hiányával. Arról nem is szólva, hogyha sikerülne is mindezt megoldani, még akkor is az lenne a legvalószínűbb szcenárió, hogy a robbanómotoros autók megmaradnának a szegények közlekedési eszközének.

Hirdetés
Brexit

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális...

Londoni makrogazdasági elemzők szerint az új brit költségvetési tervezetben...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Vagyon

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lezárta a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a...

A befektetési alapok vagyona októberben 84 milliárd forinttal, 1,4...

Hirdetés
Találtuk

Hóra és esőre készülhetünk a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé...

Amerikai rakétákból vásárol be Lengyelország

Az Egyesült Államok 10,5 milliárd dollár értékben ad el Patriot rakétavédelmi...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Bajban a brit autóipar »