Debreceni diákok győztek a tőzsdeversenyen

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Közel 200 középiskola, több mint 1300 diák, 30 csapat a határon túli régiókból. Ennyien mérették meg magukat a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) népszerű, "Tőzsdejáték Középiskolásoknak" pénzügyi-értékpapírpiaci versenyén. A 2017. novemberében kezdődött selejtezőn, majd elődöntőn sikeresen túljutva, a nagyszabású döntőn a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Részvényhuszárok csapata győzedelmeskedett.

Szakmai díjak

A versenysorozat selejtezőjén befektetési témájú tesztfeladatokat oldottak meg a diákok, és részesei voltak egy közel három hónapos online tőzsdejátéknak is, amely virtuálisan a világ 20 tőzsdéjén játszódott. A legjobb csapatok kerültek be az élőben zajló, szóbeli döntőbe, ahol komoly pénzügyi szakértők előtt tehettek bizonyságot tudásukról.

A zsűriben a fő szakmai partner Erste Befektetési Zrt. képviselője mellett a BÉT, a KELER és számos brókercég képviselője is helyet kapott.

A döntőt végül a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Részvényhuszárok csapata nyerte. A csapat tagjai: Konyári Nándor, Székely Mihály és Vojcskó Dániel.

Ahogy a korábbi években is jellemző volt, ezúttal is kiemelt szakmai díjakkal és értékes tárgynyereményekkel jutalmazták a legjobbakat a szervezők. Az Erste Befektetési Zrt. egy náluk eltölthető nyári gyakorlattal jutalmazta a legjobb csapatot, de számos egyéb díjjal is gazdagodtak a diákok.

A szakmai fődíjat, azaz a 100 órás „brókerképző tanfolyamot” a Budapest Insitute of Banking (BIB) ajánlotta fel. A BIB-nél megszerezhető magas szintű ismeretek lehetőséget kínálnak arra, hogy a hallgatók fontos munkaköröket töltsenek be a hazai és nemzetközi pénzintézeti szektor cégeinél, intézményeinél.

Ahogy Fábián Gergely, a Budapest Insitute of Banking vezérigazgatója megfogalmazta: „Nemrég közgazdasági Nobel-díjat ért a válasz arra a kérdésre, hogy mennyi az oktatás, mint befektetés hozama? Kiderült, nagyjából annyi, mint a többi húzóiparágé.

„Bár a Tőzsde és a KEBA közös kezdeményezése csak egy játékos megmérettetés volt, biztos vagyok benne, hogy a hozama, azaz a megszerzett ismeretek, a tudás hasznos segítőtárs lesz minden résztvevő fiatal felnőtt életében is. A Budapest Institute of Banking a győzteseknek járó tanulási lehetőséggel szeretné emelni a tétet, és további ösztönzést kínálunk a pénzügyi szektorban hasznosítható korszerű tudás megszerzésére.”

Tudatosságra nevelni

A komoly iskolai felkészítés következtében határozottan élesebb volt a mostani verseny. A külföldi mellett a hazai tőkepiacra is nagy hangsúlyt fektetett a KEBA a játék során és a diákok felkészültsége a zsűri tagjai szerint érezhetően javult ezen a téren is. A szervezők abban is bíznak, hogy a fiatalok által elsajátított szakismeret a diákok közvetítésével szép lassan átszivárog a szülők, nagyszülők világába is, ezzel segítve az egész társadalom fokozatosan javuló pénzügyi tudatosságát.

„Örömmel látjuk, hogy egyre több iskola készíti fel professzionálisan a diákokat a versenyre, szakköröket, felkészítő órákat szerveznek, azaz a verseny egyfajta multiplikátor hatást is elér. A versennyel bevallottan az a célunk, hogy a magyar társadalom körében magasabb szintre emeljük a pénzügyi tudatosságot, a befektetési jártasságot, így az iskolai felkészítés is elősegíti ezt a folyamatot” – mondja el a verseny kapcsán Martin Hajdu György, a KEBA kuratóriumi elnöke.

Karrier is lehet belőle

„Az Erste Befektetési Zrt. több mint 25 éve a BÉT aktív, a tőzsde fejlesztése iránt elhivatott szereplőjeként és az „Év Befektetési Szolgáltatója” díj nyerteseként is elkötelezett a pénzügyi kultúra fejlesztése iránt – hangsúlyozta Cselovszki Róbert, a társaság elnök-vezérigazgatója. Az Erste Befektetési Zrt. kiemelt figyelmet fordít az ismeretek bővítésére, bárki számára nyitott díjmentes oktatásokkal, TED jellegű Investment Club rendezvényekkel, 8 különböző magyar nyelvű elemzési hírlevéllel segíti a tájékozódást.

„Örömmel segítünk a fiatalabb korosztályok tudásának elmélyítésében, hiszen nem csak a jövő befektetőit, hanem jövőbeni kollégáinkat is köztük tudhatjuk” – emelte ki a Cselovszki Róbert.

A versenyt támogató BÉT Kommunikációs vezetője, Bozsik Balázs kiemelte: a Budapesti Értéktőzsde a hazai pénz-és tőkepiac központi szereplőjeként kiemelt feladatának és kötelességének is érzi, hogy támogasson minden olyan gyakorlati kezdeményezést, amely a jövő tudatos befektetői bázisának megteremtéséhez és megerősítéséhez, a hazai pénzügyi kultúra fejlesztéséhez, a pénzügyi tudás elmélyítéséhez aktívan hozzájárul.

Hirdetés
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Szavazz!

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Megfúrják Paksot a zöldek?

Az Európai Bizottság akár bíróság előtt is kitart a bővítést engedélyező...

Rendkívüli az időjárás?

Szibériai hideg köszönti az első tavaszi hónapot. Hófúvásról, járhatatlan...

Vagyon

A magánvagyon védelmére, a családi vagyon szétforgácsolódásának...

Erősödött a kockázatkerülő magatartás, ami a várhatóan folytatódó...

Hirdetés
Találtuk

Tovább ihatnak a britek Harry herceg esküvője miatt

A Brit Sör- és Pubszövetség üdvözölte a kormány döntését.

Tízezreket vertek át a Tesla nevében

Az utóbbi napokban Tesla Hungary nevű kamuoldal hirdetett meg...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A kereskedelmi háború híre ismét pirosba vitte az indexeket »

ALTEO 725 (-1,36 ) ALTERA 690 (-2,13 ) ANY 1390 (1,09 ) APPENINN 545 (-3,54 ) BIF 1920 (2,13 ) CIGPANNONIA 368 (-2,00 ) CSEPEL 950 (-2,06 ) Duna House A 4180 (3,47 ) EHEP 382 (-15,11 ) EMASZ 25200 (0,80 ) ESTMEDIA 67 (7,72 ) FHB 615 (-1,13 ) FORRAS/T 1210 (-2,42 ) FUTURAQUA 60 (3,83 ) GSPARK 3550 (-0,28 ) KONZUM 2605 (-3,16 ) KULCSSOFT 1100 (4,76 ) MASTERPLAST 615 (1,65 ) MOL 2820 (-0,56 ) MTELEKOM 445 (-0,56 ) NORDTELEKOM 48 (-3,42 ) OPUS 507 (-1,74 ) OTP 11300 (-0,88 ) OTT1 284 (15,92 ) PANNERGY 750 (0,81 ) RABA 1470 (2,08 ) RICHTER 5160 (-2,64 ) SET Group 213 (-0,47 ) WABERERS 4420 (-1,34 )