Gyakorlati képzéseket sürget az EU

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Bizottság a színvonalas és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések fellendítését célzó kezdeményezést fogadott el, amely hozzájárul a minőségi és befogadó oktatáshoz és képzéshez, valamint az egész életen át tartó tanuláshoz való jog biztosításához - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a kezdeményezés 14 olyan alapvető kritériumot határoz meg, amelyet a tagállamoknak és az érdekelteknek a minőségi és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések kialakítása érdekében alkalmazniuk kell.

A bizottsági ajánlás hozzájárul a gyakornokok foglalkoztathatóságának és személyes fejlődésének előmozdításához, és ezáltal a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, magas szintű képességekkel és képzettséggel rendelkező munkaerő biztosításához is.

Könnyebb lesz az átmenet

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa kijelentette, a gyakornoki állások sok fiatalt segítenek hozzá szakmai karrierjük megalapozásához. Az egyes tagállamok oktatási és képzési rendszereinek különbözőségeit tiszteletben tartva a bizottság arra törekszik, hogy megkönnyítse a fiatalok belépését a munkaerő-piacra.

Marianne Thyssen a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos elmondta, a bizottság azt kívánja biztosítani, hogy a fiatalok elsajátítsák a munkához szükséges készségeket, ugyanis az oktatás végeztével a gyakornokok kétharmada azonnal állást talál.

Jó hatása van

A tanulószerződéses gyakorlati képzés az iskolai oktatás és a munkahelyi képzés ötvözése, amely megkönnyíti a fiatalok számára az átmenetet az oktatás és képzés világából a munka világába. Jelenleg Európában mintegy 3,7 millióan vesznek részt tanulószerződéses gyakorlati képzésben. Az egyetemi hallgatók száma körülbelül 20 millió.

Uniós felmérések szerint a gyakornokok 60-70 százaléka kap állást közvetlenül a szakmai gyakorlatot követően, és néhány esetben ez az arány akár a 90 százalékot is eléri. A tanulószerződéses gyakorlati képzésnek is köszönhetően az utóbbi három évben az ifjúsági munkanélküliség gyorsabban csökkent, mint a teljes munkanélküliség: a 2014-es 21,4 százalékról idén 16,7 százalékra, de még mindig jelentősen magasabb az uniós átlagnál, ami 2017 augusztusában 7,6 százalék volt - közölte a bizottság.

Hirdetés
Brexit

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

Megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump az...

Összecsukható a vagyonolló?

Úgy tűnik nem csak a válság tette a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket...

Vagyon

Nem hagyta érintetlenül a tőzsdék hétfői mélyrepülése a...

A magyar emberek majdnem fele azonnal elköltözne jelenlegi otthonából, ha...

Hirdetés
Találtuk

Mire jó a szemétrendőrség? Bécs megmutatta

Az elmúlt tíz évben az osztrák főváros köztisztasága a szigorú...

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

London kitalálta, hogyan mentik meg a City-t »