Hamis volt a milliókért eladott festmény

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csupán utánzat az a korábban Frans Hals holland művésznek (1580-1666) tulajdonított festmény, amely 8,5 millió fontért (2,8 milliárd forint) cserélt gazdát 2011-ben a Sotheby's aukciósház egyik licitjén.

Visszafizették a vételárat

Az aukciósház "érvénytelenítette az eladást és a vételár egészét visszafizette" a vásárlónak, miután a vizsgálatok kétséget kizáróan megerősítették, hogy az An Unknown Man című alkotás valóban nem a flamand barokk festő műve. Az ügyben azután indult nyomozás, hogy jelentések érkeztek egy rendkívül kifinomult képhamisító műtárgypiaci ténykedéseiről - írta a BBC News.

Ennek a hamisítónak a munkája lehet az a korábban Orazio Gentileschi itáliai mesternek tulajdonított festmény is, amely egy ideig a londoni National Galleryben vendégeskedett. A képet a jelenlegi tulajdonosa adta kölcsön 2013-ban a galériának, ahol egészen idén márciusig volt kiállítva. A festmény azóta visszakerült a tulajdonosához.

A National Gallery szerint a "kölcsönkapott képeket mindig alapos vizsgálatnak és állapotfelmérésnek vetik alá", amelyet ezúttal is elvégeztek.

Probléma volt az eredetiséggel

A francia hatóságok idén márciusban koboztak el egy idősebb Lucas Cranachnak tulajdonított alkotást, miután kétségek merültek fel annak eredetiségével kapcsolatban. A művet II. János Ádám, Liechtenstein uralkodó hercege adta kölcsön egy kiállításra a franciaországi Aix-en-Provence-ban.

A The Art Newspaper című lap szerint az alkotás 2012-ben került a műtárgypiacra és akkori tulajdonosa abban a tudatban adta el a hercegnek 2013-ban, hogy a kép a reneszánsz kori művész munkája.

A Sotheby's szerint a Hals munkájának hitt alkotás esetében az "eladó beleegyezésével értesítették a vásárlót arról, hogy probléma lehet a festmény eredetiségével". A kép 2011-ben cserélt gazdát 8,5 millió fontért.

Minden idők legnagyszerűbb hamisítója

Az aukciósház "mélyreható technikai elemzésnek" vetette alá a festményt, miután felmerült, hogy kapcsolat lehet a mű és a Cranachnak tulajdonított alkotás között.

A Sotheby's szerint a tesztek "modern anyagok jelenlétét mutatták ki a festékben, ami azt jelenti, hogy a kép nem készülhetett a 17. században".

Bendor Grosvenor művésztörténész, a BBC4 Britain's Lost Masterpieces (Nagy-Britannia elveszett mesterművei) című új sorozatának házigazdája "rendkívülinek" nevezte az esetet. Mint fogalmazott: "Ami igazán elképesztő ezzel a festménnyel kapcsolatban, az a minősége és a tény, hogy ez nem másolat".

"Bárki is öltötte magára Hals auráját, amikor festette a művet, egy teljesen új kompozícióval rukkolt elő. Ha ezek a festmények valóban hamisak, és úgy vélem, hogy nagy valószínűséggel azok, akkor minden idők legnagyszerűbb hamisítójával van dolgunk" - jegyezte meg a szakember.

Hirdetés
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Hirdetés
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Kipukkan a technológiai lufi?

A technológiai részvények merész szárnyalása a tőzsdeparkett örök huhogóit is...

Vagyon

Léteznek olyan celebek is, akik nem szórják ész nélkül a pénzt, sőt, egészen...

De mennyi az annyi, ha az infláció és a GDP felől nézzük?

Hirdetés
Találtuk

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hóra és esőre készülhetünk a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Plakátokkal indul az aukciós szezon »