Hunok legyünk vagy avarok?

| szerző:

Meglepő eredményre jutottak a honfoglalás kori leleteket vizsgáló szegedi genetikusok: a Kárpát-medencét elfoglaló őseink jelentős mértékben a hunok DNS-ét hordozták. És még azt is feltételezik, hogy a magyar nyelv nem a honfoglalóké volt, hanem a már itt élő avaroké. Ön szerint, hunok legyünk, vagy avarok? Szavazzon!

Hunok Asszonyokkal és genetikusokkal nem lehet vitatkozni, elvégre, ha őseink hun DNS-t hordoztak, akkor mi mások lehetnénk, mi magunk is, mint hunok. Az sem lehet egészen véletlen, hogy a középkori magyar királyok nagy előszeretettel eredeztették magukat Attila hun királytól, az Isten ostorától. Mégis csak jobban hangzik egy ilyen geszta, mint ha valami ázsiai falvédőről jöttünk volna egyenest a Káma folyó mellől. Ráadásul, még a kincskeresőket is ösztönözheti a hun eredet, könnyen rálelhetünk valahol a Tisza partján a hun király titokzatos hármas koporsójára. Szóval, ha már választani kell, s még a DNS is stimmel, miért ne lehetnénk hunok?

Avarok Igaz, hogy ez az avar nyelvi sztori csak egy hipotézis, de azért ahhoz képest elég jól beleette magát a magyar történész köztudatba. Ráadásul, elég logikusnak tűnik, hogy ha érkezik egy kis létszámú csoport egy olyan területre, ahol nagy létszámú népesség él, akkor a többségi nyelv elve érvényesül. Bár elsőre talán ez nem hangzik olyan jól, mint a hun eredet, mégis van benne rendszer, ráadásul, ily módon egy európai birodalomban találjuk meg a gyökereinket, jóval a honfoglalás előtt. Vagyis korábban és mélyebben ágyazódunk a Kárpát-medencébe, mint ahogy azt korábban gondoltuk. Nos, ha még a nyelv is stimmel, miért ne lehetnénk avarok?

Hirdetés
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Hirdetés
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Kipukkan a technológiai lufi?

A technológiai részvények merész szárnyalása a tőzsdeparkett örök huhogóit is...

Vagyon

Léteznek olyan celebek is, akik nem szórják ész nélkül a pénzt, sőt, egészen...

De mennyi az annyi, ha az infláció és a GDP felől nézzük?

Hirdetés
Találtuk

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hóra és esőre készülhetünk a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Digitalizálták a Seuso-kincset »