Kiszúrt magával a román állam

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Visszafizeti a bukaresti kormány az adományozóknak a pénzt, amelyet azért gyűjtött, hogy a román állam megvásárolja Constantin Brancusi világhírű román szobrászművész A Föld bölcsessége című, a román nemzeti örökség részének tekintett kisplasztikáját.

Nem jött össze a pénz

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló, húszmillió euróra értékelt kisplasztika jelenleg Gheorghe Romascu műépítész örököseinek tulajdonát képezi: Romascu 1911-ben vásárolta meg azt Brancusitól.

Bár a bukaresti kormánynak - amely 2016 végéig élhetett volna elővásárlási jogával - sikerült egy sokkal előnyösebb, 11 millió eurós árat kialkudnia, az adásvételt végül a várakozásokon aluli közadakozás és a romániai belpolitikai ellentétek miatt nem sikerült megvalósítani.

A román államnak az áprilistól szeptemberig összegyűlt több mint 1,25 millió eurót több mint százezer adományozónak kell most visszafizetnie. Mivel az adományokat névvel és névtelenül, bankszámláktól telefonos sms-kampányig nagyon sokféleképpen gyűjtötték, a csütörtökön elfogadott kormányhatározat roppant bonyolult, minden lehetőségre kitér, és 2017. december 31-ig irányozza elő az adományok visszatérítését.

A politika áldozata lett a Brancusi-szobor

A Dacian Ciolos vezette szakértői kormány eleinte azt remélte, hogy a vételár nagyobb részét - hatmillió eurót - közadakozásból fogja előteremteni, ezért egy márciusban elfogadott rendelettel csak ötmillió eurót különített el a szobor megvásárlására. Amikor kiderült, hogy a Brancusi az enyém elnevezésű adománygyűjtési kampányból befolyt összeg nem lesz elégendő, a kormány hiába akarta a hiányzó összeget tartalékalapjából mozgósítani, kiderült, hogy ennek jogi akadálya van.

Romániában ugyanis a kormány nem avatkozhat be a jogalkotásba sürgősségi rendelettel olyan témában, amely a parlamentben is megvitatásra vár, márpedig a közadakozásról szóló márciusi rendelethez mindmáig parlamenti megerősítés szükséges. A Brancusi-ügy így a baloldali parlamenti többség és - a jobboldal miniszterelnök-jelöltjévé vált - Ciolos közötti sárdobálásnak esett áldozatul. A baloldal ugyanis "korrupciógyanúsnak" nevezte a kormány adománygyűjtését, Ciolos pedig arra panaszkodott, hogy a parlament elszabotálta a szükséges döntések meghozatalát.

Mivel a román államnak nem sikerült megszereznie a nemzeti örökség részének tekintett kisplasztikát az elővásárlási határidő lejártáig, a tulajdonosok kártérítési perrel is fenyegetőznek. Arra hivatkoznak, hogy ezek után már árverésen sem fognak többet kapni a bukaresti kormánnyal kialkudott 11 millió eurónál a sokkal értékesebb szoborért.

Hirdetés
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Szavazz!

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Megfúrják Paksot a zöldek?

Az Európai Bizottság akár bíróság előtt is kitart a bővítést engedélyező...

Rendkívüli az időjárás?

Szibériai hideg köszönti az első tavaszi hónapot. Hófúvásról, járhatatlan...

Vagyon

A magánvagyon védelmére, a családi vagyon szétforgácsolódásának...

Erősödött a kockázatkerülő magatartás, ami a várhatóan folytatódó...

Hirdetés
Találtuk

Tovább ihatnak a britek Harry herceg esküvője miatt

A Brit Sör- és Pubszövetség üdvözölte a kormány döntését.

Tízezreket vertek át a Tesla nevében

Az utóbbi napokban Tesla Hungary nevű kamuoldal hirdetett meg...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megállj parancsolt az OTP-nek a román jegybank »

ALTERA 685 (-2,84 ) APPENINN 530 (-6,19 ) CIGPANNONIA 370 (-1,46 ) ESTMEDIA 62 (-0,32 ) FHB 615 (-1,13 ) FUTURAQUA 58 (1,05 ) GSPARK 3630 (1,97 ) KONZUM 2595 (-3,53 ) MOL 2864 (0,99 ) MTELEKOM 445 (-0,56 ) OPUS 496 (-3,88 ) OTP 11340 (-0,53 ) OTT1 275 (12,24 ) PANNERGY 732 (-1,61 ) RICHTER 5320 (0,38 )