Már a drága festmény is jó befektetés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jó évet zárt tavaly a csehországi aukciós festménypiac. Az árverésen értékesített képek együttes értéke 1,257 milliárd koronát (14,3 milliárd forint) tett ki, s a rendszerváltás után első ízben lépte át az egymilliárd koronás határt - derül ki az ART+ című évkönyvből, amely a piac tavalyi alakulását térképezte fel.

Robert Meckovsky, az évkönyv egyik szerzője szerint a forgalom növekedésének legfőbb oka, hogy 2016-ban sok nagyon jó és értékes festmény került a piacra, amelyekért a gyűjtők hajlandóak voltak nagyobb összegeket is fizetni.

Egymillió koronán, azaz 11,5 millió forinton felüli összegért tavaly 198 festmény kelt el. Az egymillión aluli festmények átlagos értéke 57 ezer koronát (650 ezer forint) tett ki, míg 2015-ben ez az ár 44 500 korona volt.

A legnagyobb összegért, 62 millió koronáért, azaz 713 millió forintért Frantisek Kupka (1871-1957) cseh kubista és absztrakt festő Serie C I. alkotása kelt el. Több mint 20 millió koronát adtak az érdeklődők Oskar Kokoschka (1886-1980) osztrák expresszionista festő, Josef Síma (1892-1971) cseh modern festő és Toyen (Marie Cermínová, 1902-1980) transznemű szürrealista festőnő alkotásaiért is. A Kupka-képért fizetett ár a csehországi aukciók történetében eddig a legmagasabb.

Meckovsky azt állítja, hogy manapság könnyebb a drágább képeket eladni, mint az olcsókat. "A drága képek, általában neves festők alkotásai, ma biztos jó befektetést jelentenek" - szögezte le.

A tavalyi festményaukciókon az árverésre került alkotások mintegy felét sikerült eladni, ami magasabb arány az előző éveknél. Az aukciósházak jutaléka általában az ár 20 százalékát teszi ki.

Az előző évhez képest 2016-ban 331 millió koronával, vagyis 36 százalékkal emelkedett az aukciósházak forgalma. A korábbi időszakban az éves növekedés eddig sosem haladta meg a 100 millió koronát.

Hirdetés
Brexit

Ha vízumrendszer bevezetésével akadályoznák az EU-munkavállalók...

A volt brit miniszterelnök szerint a majdani végleges változatról ismét...

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Vagyon

4200 milliárd forint fölé nőtt a magyarországi private banking piac...

Bill Gates és Jeff Bezos a kanyarban sincs hozzá képest.

Hirdetés
Találtuk

Mire jó a szemétrendőrség? Bécs megmutatta

Az elmúlt tíz évben az osztrák főváros köztisztasága a szigorú...

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gatyába rázza a bitcoint az Egyesült Királyság »