Mérnöknek lenni menő, női mérnöknek lenni még menőbb

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A magyar felsőoktatásban tanuló nők 53 százalékos aránya megfelel a nyugat-európai átlagnak, műszaki területen viszont elmaradás tapasztalható, a cél a mérnökképzésben részt vevő hölgyek arányának növelése - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Egyik szakma sem könnyű

Palkovics László a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által kezdeményezett TechCsajok rendezvénysorozatot megnyitó eseményen, középiskolás lányok előtt azt mondta, mérnöknek lenni érdekes, jó, és nem nehezebb, mint például orvosnak lenni. Bár igaz, hogy a képzés során sokat kell tanulni, egyik szakma sem könnyű - mutatott rá.

Aki viszont ilyen területen végez, annak biztosan lesz munkahelye - nem is akármilyen -, a technológia fejlődése ugyanis nem követhető megfelelő szakemberek nélkül. Azokon múlik, hogyan néz majd ki a világ hatvan-hetven év múlva, akik most jelentkeznek egyetemre - emelte ki.

A magyar járműipar ma az élvonalba tartozik, az egymással kommunikáló járművek fejlesztésén dolgozó nemzetközi cégek nagy valószínűséggel Budapest mellett döntenek egy beruházás helyszínének kiválasztásakor, mert itt elérhetőek a megfelelő szakemberek - mondta Palkovics László, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy ha a mérnöki pályát választják, csinálják jól.

Meg kell szenvedni a sikerért

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora azt hangoztatta, hogy a műszaki-informatikai-természettudományos területek az alkotás örömét kínálják a fiataloknak, és ez ugyanúgy passzol a nőkhöz, mint a férfiakhoz.

Arra buzdította a résztvevőket, hogy gondolkodjanak nyitottan, és a standok megtekintésekor "ne engedjenek az erőszaknak", tartsák meg a személyiségüket. A választott szakmát élvezni kell, ha ez nem megy, akkor ott kell hagyni - mondta.

Humorosan megjegyezte: aki mérnök akar lenni, annak át kell esnie egy négy-hatéves "szenvedéstörténeten". Oktatóik azonban minden tőlük telhetőt megtesznek a hallgatókért - fűzte hozzá.

Még több nőt szeretnének

Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: mérnöknek lenni menő, női mérnöknek lenni azonban még menőbb.

A járműtervezés és -gyártás területén csupán 16-17 százaléknyi hölgy tanul a felsőoktatásban, az automatizálást pedig mindössze 6 százalék választja, az ő kollégáinak többsége is férfi a Siemensnél - közölte. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármi lehet a jelenlévőkből, így nemcsak ügyvéd vagy orvos, hanem mérnök is. Ebben a munkában sok izgalom, érdekes felfedezés rejlik - mutatott rá.

Azt mondta, az elmúlt tíz évben megduplázódott a női vezetők aránya, amely világszinten mintegy húsz százalék. Dale A. Martin abbéli reményét is kifejezte, hogy néhány év múlva ismét találkozhat a jelenlévőkkel, akkor azonban már kollégákként köszöntheti őket.

A rendezvényre több mint háromszáz budapesti középiskolás lányt vártak, akiknek a műszaki pályák iránti érdeklődését szeretnék felkelteni.

Hirdetés
Brexit

Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) után is...

Az Európai Bizottság tudomásul vette és alaposan meg fogja vizsgálni az...

Forex mazsoláknak

A money managementről, vagyis azzal kapcsolatban legalább egy nagyon...

Hirdetés
Szavazz!

Világgazdasági válságot gerjeszt Korea?

Nem a háborús konfliktus az egyetlen veszélye az Egyesült Államok és...

Nyáron felelőtlenebbek vagyunk?

Vajon csak a tömegszerűség hat ilyenkor, vagy tényleg fellazulunk a melegben....

Barát vagy betörő a hacker?

Nem csitul a felháborodás, amit az éjszaka közepén, a saját otthonából...

Vagyon

A második negyedévben nőtt a háztartások pénzügyi vagyona 874...

Újabb észak-koreai magánszemélyek és vállalatok ellen rendelt el szankciókat...

Hirdetés
Találtuk

Mikor halljuk legközelebb a Big Ben hangját?

Élesen bírálták a brit tpolitikusok, hogy négy évre elhallgat a parlament...

Hővel működtetik a bécsi távhűtést

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2007-ben kezdte meg működését Bécs első...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csak tudással vehetjük fel a harcot a robotokkal »

4IG 2500 (-3,85 ) ANY 1380 (0,58 ) APPENINN 311 (-6,61 ) BIF 1150 (-3,36 ) CIGPANNONIA 268 (3,88 ) CSEPEL 1120 (0,09 ) Duna House A 3715 (0,41 ) EMASZ 21580 (0,12 ) ENEFI 259 (16,67 ) ESTMEDIA 6 (-6,78 ) FHB 520 (-1,89 ) GSPARK 3792 (-0,99 ) KONZUM 1855 (1,92 ) KPACK 10210 (-19,98 ) MASTERPLAST 530 (-0,93 ) MOL 23335 (-0,09 ) MTELEKOM 474 (-0,21 ) NORDTELEKOM 10 (2,15 ) NUTEX 74 (-2,63 ) OPIMUS 203 (0,50 ) OTP 10050 (-0,64 ) OTT1 48 (-4,00 ) PANNERGY 433 (0,46 ) RABA 1280 (-2,29 ) RICHTER 6560 (0,14 ) WABERERS 5000 (-0,93 )