Mit tesz meg a kormány a magyar komolyzenéért?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a komolyzenére, beleérve az intézményrendszer fejlesztését, a zenei tehetséggondozást és a zenei értékek továbbadását is - hangsúlyozza az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a magyar zene világnapja alkalmából szombaton.

Pénz az Operára

Közleményében a szaktárca ismerteti, hogy az intézményrendszer fejlesztését szolgálja egyebek között, hogy 14,4 milliárd forintos költségvetési támogatásból megépül a MÁV hajdani Északi járműjavítójában a Magyar Állami Operaház új logisztikai központja. A beruházás célja az Operaház infrastrukturális feltételeinek javítása, másfelől az egykor Gustave Eiffel irodájában dolgozó Feketeházy János által tervezett ipari műemlék megmentése.

Az Eiffel Műhelyházban kap majd helyet többek között az Opera kilenc gyártóműhelye, próbaszínpad, valamint a mintegy 400 ezer jelmez tárolására szolgáló raktár. A csarnok átadása jövő év közepén várható. A projekt lehetővé teszi az Operaház korszerűsítésének megkezdését: a 2017-18-as évadban megújulhat az Ybl-palota, melyhez a kormány 23,1 milliárd forint támogatást nyújt.

Versenyek és támogatás

A zenei tehetséggondozás és a zenei kulturális értékek továbbörökítésének támogatására összesen csaknem félmilliárd forintot fordít a kormány a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny mellett a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, valamint a 2017-es Nemzetközi Karmesterverseny megszervezésére. Sikeresen zajlanak az egymilliárd forintos állami támogatásból megvalósuló idei Bartók-év programjai is - tájékoztat a közlemény.

A nemzeti és a kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen 1,8 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak az idén - jelezte a államtitkárság.

Közölték azt is, hogy a Mindennapos Éneklés programjához elkészült a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége által összeállított énekgyűjtemény, amely minden énektanárhoz eljut majd. 

A zene világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására 1975 óta ünneplik meg, minden évben október első napján.

Hirdetés
Brexit

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

Megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump az...

Összecsukható a vagyonolló?

Úgy tűnik nem csak a válság tette a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket...

Vagyon

Nem hagyta érintetlenül a tőzsdék hétfői mélyrepülése a...

A magyar emberek majdnem fele azonnal elköltözne jelenlegi otthonából, ha...

Hirdetés
Találtuk

Mire jó a szemétrendőrség? Bécs megmutatta

Az elmúlt tíz évben az osztrák főváros köztisztasága a szigorú...

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jön egy kis plusz pénz karácsony előtt »