Ez lesz a 2018-as vébé legnagyobb meccse

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A német válogatott meze, Lionel Messi cipője és a hajba festett szponzorlogó - minden az Adidas-Nike párharcról szól.

Khedira és a cipője

Amikor Sami Khedira majd felölti mezét, hogy megvédje Németország világbajnoki címét jövő nyáron Oroszországban, azon a mezen egy három sávos kis logó, azaz az Adidas emblémája lesz. Ha azonban valaki lenéz majd a lábára, Khedire Magistra Obra II cipőjén már a Nike jelét láthatja.

A sztárközéppályás tökéletesen példázza azt a stratégiai váltást, ami az évtizedek óta tartó focicipő háborúban zajlik. Mert amíg az Adidas megelőzte nagy riválisát a mezek területén, és Oroszországban már 11 válogatottnak ők gyártják a mezt, szemben a Nike 10 válogatottjával, addig utóbbi a cipőknél vágott vissza, amikor sokkal több topjátékossal kötött szerződést.

A 32 vébé résztvevő csapatot pénteken sorsolták csoportokba, és bár azt még nem lehet tudni, hogy melyik játékosokat viszik ki a világbajnokságra, az már valószínűnek tűnik, hogy a focisták több mint fele Nike cipőt fog viselni, írja a Bloomberg. Ez négy évvel ezelőtt sem volt másképp, akkor Brazíliában a játékosok 52 százalékán volt Nike, 36 százalékán pedig Adidas cipő, ismerteti Peter Rohmann, a PR Marketing alapítója.

"Nem is kérdés, mekkora fegyvertény a Nike-nak, amelyik korábban kezdett bele, és több játékossal kötött szerződést, mint német riválisa" - mondja Rohmann.

Két cég mindent visz

Az Adidas-nak több nemzeti válogatottal és klubcsapattal hosszú évekre visszanyúló együttműködése van, és a nagy nemzetközi labdarugó-szövetségekkel is már 1970 óta köt szerződéseket, ezért látható a logója a labdákon, a bírók mezén és a stadionokon szerte a kontinensen. Csak Európában a sportszergyártók 800 millió eurót költenek olyan csapatok szponzorálására, mint a Real Madrid vagy a Manchester United, és további 500 milliót a válogatottakra.

Persze nem szimpla jófejségből teszik, a szponzori szerződésektől a cipők, mezek és a többi sportfelszerelés eladási számának növelését várják egy nem éppen apró, a múlt évben 19 milliárdos piacon. Ez a 19 milliárd már így is kétszer annyi, mint tíz évvel ezelőtt, és a ma már az itt említett két cégé a piac 89 százaléka.

Kellemetlenkedik a Nike

Nemrégiben az Adidasnak sikerült leelőznie a Nike-t ott, ahol a leginkább számít: az amatőröknek eladott termékek piacán. Hosszú évek második helye után a 2014-es Európa-bajnokság óta megkaparintotta az első helyet a cipők piacán: 42 milliót adtak el szemben a Nike 31 milliójával.

Ez ellen választott elég kellemetlen stratégiát a Nike: a riválissal szerződött csapatok játékosaira csapott le. Ez a helyzet Khedirával is, aki klubcsapatában, a Juventusban is Adidas mezt visel, de Nike cipőben játszik, de ugyanez elmondható Cristiano Ronaldóról, Zlatan Ibrahimovic-ról és Robert Lewandowskiról is.

„A fókusz a szélesebb kampányokról átkerült a topklubok és a topjátékosok szponzorálására” – mondja Volker Bosse a Baader Bank elemzője.

Gerillamarketing a köbön

A cégek és a játékosok a gerillamarketingtől sem riadnak vissza. Márciusban a Borussia Dortmund csatára Pierre-Emerick Aubameyang piros Nike pipát festett a hajába, miközben csapatát a Puma szponzorálja. És amikor gólt rúgott a Schalke 04 ellen áprilisban, gólöröm közben felvett egy maszkot, amit a Nike használt a reklámfilmjeiben. Médiaértesülések szerint Aubameyang évi kétmillió eurót kap a Nike-tól, és persze bónuszokat, ha megemlíti a céget a közösségi médiában.

De például 2013-ban, amikor Mario Götze bemutatkozott a Bayern Münchenben – azaz egy Adidasos csapatban – a pólóján egy hatalmas Nike felirat volt, nagyobb betűkkel írva, mint a saját klubjának a neve.

A Nike egyik esetet sem kommentálta, és elég kevés információt adnak ki a szponzori szerződéseikről. Éves jelentésében a cég állítása szerint 1,1 milliárd dollárt fog költeni hasonló megállapodásokra.

Cipők vagy mezek?

Igaz az Adidast sem kell félteni, mert például Lionel Messi az ő cipőjüket viseli, miközben a Barcelona Nike mezében pályára lép. Igaz, amikor az argentin válogatottban játszik, akkor már tetőtől talpig Adidasba van öltözve.

A Macquarie elemzője, Andreas Inderst szerint egyébként a mezek sokkal fontosabbak lettek az átlagszurkolóknak, a legtöbbjüket kevésbé érdekli a cipők milyensége. Mindazonáltal a cipőeladások jobban mutatják, mennyire működik jól egy cég. Az emberek nem a márkáért, hanem a csapatért veszik a mezt, cipőt viszont az alapján választanak, hogy az mennyire menő vagy kényelmes.

"Ezen a piacon sokkal nehezebb terjeszkedni, mint a mezeknél" - véli Inderst.

Hirdetés
Brexit

Azonnal megoldandó feladatokra figyelmeztet a Gyáriparosok Európai...

A brit gyógyszer- és vegyipari szektor az Európai Unió szabályozási...

Hirdetés
Szavazz!

Meddig szárnyalhat a bitcoin?

Már a csőd szélén álló Venezuela elnöke is saját kriptovalutával akarja...

Minek nyitunk Keletre?

Napokra megbénította a magyar fővárost a kínai miniszterelnök budapesti...

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Vagyon

Értéktelen valutákból és régi játékokból nem lehet meggazdagodni. Vagy mégis?

Öt gyanúsítottat hallgattak ki a nyomozók a napokban az úgynevezett...

Hirdetés
Találtuk

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hóra és esőre készülhetünk a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Méhből kevesebb van, de mézünk lesz elég »

ALTERA 4100 (3,77 ) ANY 1310 (-0,68 ) APPENINN 712 (-1,79 ) BIF 1625 (1,56 ) CIGPANNONIA 485 (0,83 ) CSEPEL 995 (1,53 ) Duna House A 3850 (0,79 ) ENEFI 215 (-0,46 ) ESTMEDIA 46 (2,22 ) FORRAS/OE 1280 (4,92 ) FUTURAQUA 58 (3,57 ) GSPARK 3573 (0,08 ) KONZUM 3435 (-1,94 ) MASTERPLAST 575 (-0,35 ) MOL 3019 (1,07 ) MTELEKOM 467 (1,30 ) NORDTELEKOM 23 (4,55 ) NUTEX 73 (1,39 ) OPUS 645 (-0,92 ) OTP 10185 (-0,97 ) OTT1 240 (-4,00 ) PANNERGY 535 (0,94 ) RICHTER 6435 (0,31 ) WABERERS 4750 (-1,04 ) ZWACK 16780 (0,18 )