Ha egészséges akarsz lenni, egyél úgy, mint egy japán

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A japán táplálkozási kultúra egyedülálló, és kiemelt fontosságú lehet a nemzetközi táplálkozási szokások javításában, idézik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatóját közleményükben.

Alig van túlsúlyos

„Japán az egészséges étrend mintapéldája: a fejlett országokhoz képest alacsony a túlsúlyosak aránya, alig 4 százalék a felnőtt lakosság körében,” emelte ki José Graziano da Silva.

Külön kitért a washokura, az élelmiszerek előkészítését és elfogyasztását meghatározó képességek, tudás és tradíció átfogó rendszerét, amelyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként ismert el. A washoku alapja a „természet iránti tisztelet”, és főleg friss, szezonális, alacsony zsírtartalmú alapanyagokat használva garantálja a kiegyensúlyozott étrendet.

A FAO főigazgatója hangsúlyozta, Japán széles tudással és tapasztalattal rendelkezik, amelyet megoszthat más országokkal, akár az ENSZ táplálkozási évtized alatt.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a rossz étkezési szokásokra, a nem fertőző betegségek (a szív- és érrendszeri problémák, a rák és a cukorbetegség) fő okozójára. Ezek jelentik a fő halálozási okot nem csak a magas jövedelmű, de egyre inkább a fejlődő világban is. Az ilyen étrend azon túl, hogy egészségtelen, környezetileg sem fenntartható.

Japán hozzájárulás

Graziano da Silva megköszönte Japán FAO-nak nyújtott támogatását, aki ezen keresztül fejlődő országoknak segíthet az élelmiszertermelés és a mezőgazdaság (erdészet, halászat, állattenyésztés, földművelés) terén.

A több mint 100 millió dollár japán finanszírozás tette lehetővé a FAO afganisztáni tevékenységét, mely különösen az ország öntözési infrastruktúrájának helyreállítását célozza.

Az árvizek és konfliktusok után a rászoruló mianmari gazdák azonnali segítséget kaptak a FAO-tól, szintén japán támogatásból, vetőmagok és műtrágya formájában.

Tokióban a FAO főigazgatója egy kóstolón is részt vett, ahol Fukusima környékén termett gyümölcsökből készített édességeket is kipróbált. Hat évvel a katasztrófa után a japán kormány mindent megtesz a helyreállításért. „Pillanatnyilag nincs okunk kételkedni ezen élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságában. Folyamatosak a vizsgálatok, működik az ellenőrzési rendszer és a nemzetközi előírásokat betartják,” jelentette ki.

Hirdetés
Brexit

A brit külkereskedelmi miniszter szerint "az emberiség egyetemes...

A felek között alapvető nézetkülönbségek vannak az állampolgári jogok...

Forex mazsoláknak

Charttípusok, diagramok és gyertyák a terítéken.

Hirdetés
Szavazz!

Felváltják a pénzt a kriptodevizák?

Meglepett a brókercégem: immár a kriptodevizákkal, a Bitcoinnal, az...

Az Adria vagy a Balaton jobb?

Majd minden második magyar tervez az idén nyaralást. És a piackutatások...

Legyőzhetők a multik?

Rekordösszegű, 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság a...

Vagyon

Amikor a Bloomsbury könyvkiadó 1997. június 26-án piacra dobta a Harry Potter...

Az Állami Számvevőszék lezárta az állami vagyon feletti tulajdonosi...

Hirdetés
Találtuk

Eltűnnek lassan a nagy ragadozók a föld színéről

A világ hat nagy ragadozója több mint 90 százalékot vesztett történelmi...

Bécsben már ingyen jár a teherbringa

Egyelőre hét cargobike áll a lakosok rendelkezésére, de szeptembertől...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Súlyos aszály pusztít Észak-Koreában »