Ha egészséges akarsz lenni, egyél úgy, mint egy japán

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A japán táplálkozási kultúra egyedülálló, és kiemelt fontosságú lehet a nemzetközi táplálkozási szokások javításában, idézik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatóját közleményükben.

Alig van túlsúlyos

„Japán az egészséges étrend mintapéldája: a fejlett országokhoz képest alacsony a túlsúlyosak aránya, alig 4 százalék a felnőtt lakosság körében,” emelte ki José Graziano da Silva.

Külön kitért a washokura, az élelmiszerek előkészítését és elfogyasztását meghatározó képességek, tudás és tradíció átfogó rendszerét, amelyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként ismert el. A washoku alapja a „természet iránti tisztelet”, és főleg friss, szezonális, alacsony zsírtartalmú alapanyagokat használva garantálja a kiegyensúlyozott étrendet.

A FAO főigazgatója hangsúlyozta, Japán széles tudással és tapasztalattal rendelkezik, amelyet megoszthat más országokkal, akár az ENSZ táplálkozási évtized alatt.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a rossz étkezési szokásokra, a nem fertőző betegségek (a szív- és érrendszeri problémák, a rák és a cukorbetegség) fő okozójára. Ezek jelentik a fő halálozási okot nem csak a magas jövedelmű, de egyre inkább a fejlődő világban is. Az ilyen étrend azon túl, hogy egészségtelen, környezetileg sem fenntartható.

Japán hozzájárulás

Graziano da Silva megköszönte Japán FAO-nak nyújtott támogatását, aki ezen keresztül fejlődő országoknak segíthet az élelmiszertermelés és a mezőgazdaság (erdészet, halászat, állattenyésztés, földművelés) terén.

A több mint 100 millió dollár japán finanszírozás tette lehetővé a FAO afganisztáni tevékenységét, mely különösen az ország öntözési infrastruktúrájának helyreállítását célozza.

Az árvizek és konfliktusok után a rászoruló mianmari gazdák azonnali segítséget kaptak a FAO-tól, szintén japán támogatásból, vetőmagok és műtrágya formájában.

Tokióban a FAO főigazgatója egy kóstolón is részt vett, ahol Fukusima környékén termett gyümölcsökből készített édességeket is kipróbált. Hat évvel a katasztrófa után a japán kormány mindent megtesz a helyreállításért. „Pillanatnyilag nincs okunk kételkedni ezen élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságában. Folyamatosak a vizsgálatok, működik az ellenőrzési rendszer és a nemzetközi előírásokat betartják,” jelentette ki.

Hirdetés
Brexit

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális...

Londoni makrogazdasági elemzők szerint az új brit költségvetési tervezetben...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Vagyon

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lezárta a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a...

A befektetési alapok vagyona októberben 84 milliárd forinttal, 1,4...

Hirdetés
Találtuk

Hóra és esőre készülhetünk a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé...

Amerikai rakétákból vásárol be Lengyelország

Az Egyesült Államok 10,5 milliárd dollár értékben ad el Patriot rakétavédelmi...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lebukott a Mitsubishi Materials »