Ha egészséges akarsz lenni, egyél úgy, mint egy japán

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A japán táplálkozási kultúra egyedülálló, és kiemelt fontosságú lehet a nemzetközi táplálkozási szokások javításában, idézik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatóját közleményükben.

Alig van túlsúlyos

„Japán az egészséges étrend mintapéldája: a fejlett országokhoz képest alacsony a túlsúlyosak aránya, alig 4 százalék a felnőtt lakosság körében,” emelte ki José Graziano da Silva.

Külön kitért a washokura, az élelmiszerek előkészítését és elfogyasztását meghatározó képességek, tudás és tradíció átfogó rendszerét, amelyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként ismert el. A washoku alapja a „természet iránti tisztelet”, és főleg friss, szezonális, alacsony zsírtartalmú alapanyagokat használva garantálja a kiegyensúlyozott étrendet.

A FAO főigazgatója hangsúlyozta, Japán széles tudással és tapasztalattal rendelkezik, amelyet megoszthat más országokkal, akár az ENSZ táplálkozási évtized alatt.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a rossz étkezési szokásokra, a nem fertőző betegségek (a szív- és érrendszeri problémák, a rák és a cukorbetegség) fő okozójára. Ezek jelentik a fő halálozási okot nem csak a magas jövedelmű, de egyre inkább a fejlődő világban is. Az ilyen étrend azon túl, hogy egészségtelen, környezetileg sem fenntartható.

Japán hozzájárulás

Graziano da Silva megköszönte Japán FAO-nak nyújtott támogatását, aki ezen keresztül fejlődő országoknak segíthet az élelmiszertermelés és a mezőgazdaság (erdészet, halászat, állattenyésztés, földművelés) terén.

A több mint 100 millió dollár japán finanszírozás tette lehetővé a FAO afganisztáni tevékenységét, mely különösen az ország öntözési infrastruktúrájának helyreállítását célozza.

Az árvizek és konfliktusok után a rászoruló mianmari gazdák azonnali segítséget kaptak a FAO-tól, szintén japán támogatásból, vetőmagok és műtrágya formájában.

Tokióban a FAO főigazgatója egy kóstolón is részt vett, ahol Fukusima környékén termett gyümölcsökből készített édességeket is kipróbált. Hat évvel a katasztrófa után a japán kormány mindent megtesz a helyreállításért. „Pillanatnyilag nincs okunk kételkedni ezen élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságában. Folyamatosak a vizsgálatok, működik az ellenőrzési rendszer és a nemzetközi előírásokat betartják,” jelentette ki.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Szavazz!

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

Megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump az...

Összecsukható a vagyonolló?

Úgy tűnik nem csak a válság tette a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket...

Vagyon

A világ lakóinak magánvagyona eléri a 215 billió dollárt a New World Wealth...

A háztartások nettó pénzvagyona 3262 milliárd forinttal nőtt az elmúlt évben...

Hirdetés
Találtuk

Mire jó a szemétrendőrség? Bécs megmutatta

Az elmúlt tíz évben az osztrák főváros köztisztasága a szigorú...

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nehezen megy az életmódváltás? Hívd segítségül az appokat! »