Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A rossz táplálkozás különféle következményei - alulnövekedés, elhízás, túlsúly, vitamin- és ásványianyag-hiány - eltérő mértékben, de Európa és Közép-Ázsia minden országában jelen vannak. A FAO/WHO adatai szerint térségünkben a felnőtt lakosság 55 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, milliók szenvednek a vérszegénységtől, vagy a jód-, cink, illetve A és D-vitamin hiánytól.

Többtényezős probléma

Kétszáz fölött van azon táplálkozási, egészségügyi, mezőgazdasági, oktatási és társadalmi védőhálóval foglalkozó szakértők száma, akik pár napra Budapesten gyűltek össze. Meggyőződésük, hogy növelhetnénk a helyi, nemzeti és országokon átnyúló élelmiszerláncok szerepét az egészséges étkezésben.

Sok az egészségtelen táplálkozást befolyásoló tényezőre az egyénnek nincs ráhatása, magyarázta a FAO élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi szakértője – és az esemény koordinátora – Eleonora Dupouy.

„Napjainkra beláttuk, hogy az egészséges táplálkozás nem csak a mezőgazdaság teljesítményén múlik, hanem az egész élelmiszerellátó rendszeren – a termelés tervezésétől kezdve a fogyasztás fázisáig.”

Sok dolgon kell változtatni

Meg kell vizsgálni az élelmiszer-értéklánc minden elemét és az élelmiszerláncokat, hogy azonosítsuk a pontokat, ahol a tápanyagérték csökken vagy esetlegesen csökkenhet, vagy épp növelhető, véli Dupouy.

„Át kell gondolnunk az infrastruktúrát, mint a tárolást és a felfolgozást, az utakat és kereskedelmi központokat, hogy bizonyosak legyünk, hogy a tápláló és biztonságos élelmiszer mindenki számára könnyen elérhető – a városokban és azokon kívül is” - tette hozzá.

Akadály lehet, ha nem értik, hogyan épül fel egy fenntartható élelmiszerlánc, vagy hogy egy fenntartható és egészséges étrend hogy néz ki, folytatta a FAO szakértő. Az iskolák és oktatók szerepe vitathatatlan a pozitív változásban. De fontos a figyelemfelhívás más szektorokban is, mint  az egészségügy és a társadalmi védőháló.

A mezőgazdaság például nagyobb részt vállalhatna az étrend tápanyagtartalmának növelésében. A FAO a mezőgazdasági termények fajtagazdagságát szélesítené, hogy a hangsúly az alapgabonákról eltolódjon a hagyományos, tápanyagban gazdag, de sokszor mellőzött növények irányába. Nem kizárt, hogy épp biológiai sokféleség, a helyi tudás és tradíciók alapoznak meg egy egészségesebb étrendnek.

A minőség sem mindegy

Az alacsony minőségű étrend a legelső a könnyen elkerülhető rizikófaktorok listáján, amik a nem fertőző betegségeket, mint a keringési és légzőszervi betegségek, rák, diabétesz okozzák, állítja a WHO. Ezek hozzájárulnak a kontinensünkön kiemelten magas  úgy nevezett egészségkárosodással korrigált életév-szinthez (Disability Adjusted Life-Years [DALY]), amely mutató főként Kelet-Európában rossz, és romlott jelentősen az elmúlt 20 év gyors jövedelem-növekedése alatt.

De ki a hibás?

Az ehhez hasonló statisztikákhoz és a világszinten egyre növekvő elhízáshoz sok tényező hozzájárul, de a mai helyzet leginkább a cukorlobbi lelkén szárad. Egy, a The Verge-ön nemrég ismertetett tanulmány pont azt mutatja be, hogyan próbálta a cukoripar eltitkolni a termékeik okozta egészségkárosító hatásokat. 1968-ban indult például egy patkánykísérleteken alapuló kutatás, a Project 259, amelynek finanszírozását azonnal leállították, ahogy elkezdett kiderülni, hogy a nagy mennyiségű cukor fogyasztása összeköthető a szívbetegséggel és a rákkal is.

Sőt a Sugar Research Foundation (Cukorkutatási Alapítvány) harvardi tudósokat fizetett meg, hogy eltussolják a cukorfogyasztás és a szívbetegség közti kapcsolatot, és inkább a telített zsírsavakra tolják a felelősséget. A cukoriparnak hatalmas szerepe volt abban, hogy elterelje az emberek figyelmét a hozzáadott cukrok fogyasztásának negatív következményeiről.

Persze az sem segít sokat a helyzeten, amiről nemrég a The Times számolt be. A liverpooli egyetem szakértői ugyanis miután megvizsgálták a brit reklámokat, arra jutottak, hogy a családi tv-programok szüneteiben levetített hirdetések több mint fele magas zsír-, cukor- és sótartalmú termékeket reklámoz. Az arányok feltehetően hasonlóak az összes fejlett országban.

Hirdetés
Brexit

Azért vannak pár ezren, akik menni fognak.

Mario Centeno, az Eurócsoportot januártól vezető politikus szerint...

Hirdetés
Szavazz!

Meddig szárnyalhat a bitcoin?

Már a csőd szélén álló Venezuela elnöke is saját kriptovalutával akarja...

Minek nyitunk Keletre?

Napokra megbénította a magyar fővárost a kínai miniszterelnök budapesti...

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Vagyon

Értéktelen valutákból és régi játékokból nem lehet meggazdagodni. Vagy mégis?

Öt gyanúsítottat hallgattak ki a nyomozók a napokban az úgynevezett...

Hirdetés
Találtuk

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hóra és esőre készülhetünk a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Milyen betegség után kutakodnak a legtöbbet a magyarok? »

ALTEO 695 (1,46 ) ALTERA_1000 4400 (7,45 ) ANY 1297 (0,15 ) APPENINN 725 (3,42 ) BIF 1610 (-0,62 ) CIGPANNONIA 482 (0,42 ) CSEPEL 1004 (0,40 ) Duna House A 3703 (-3,82 ) EHEP 985 (0,51 ) ELMU 24830 (0,85 ) EMASZ 22800 (1,79 ) ENEFI 220 (-3,51 ) ESTMEDIA 64 (16,36 ) FHB 723 (-2,56 ) FORRAS/OE 1180 (-3,99 ) FORRAS/T 1205 (-13,93 ) FUTURAQUA 68 (11,48 ) GSPARK 3541 (-0,92 ) KONZUM 3468 (0,41 ) KULCSSOFT 900 (2,27 ) MASTERPLAST 580 (0,17 ) MOL 3010 (-1,28 ) MTELEKOM 463 (0,22 ) NORDTELEKOM 23 (9,52 ) NUTEX 73 (1,39 ) OPUS 695 (1,61 ) ORMESTER 1156 (0,52 ) OTP 10485 (0,96 ) OTT1 253 (7,66 ) PANNERGY 562 (-0,71 ) RICHTER 6436 (0,41 ) SET Group 100 (-2,91 ) WABERERS 4802 (0,65 ) ZWACK 16720 (0,09 )