Milyen a biztonságos okosotthon?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Ha otthonunkban vannak intelligens háztartási eszközök, mint például sütő, hűtő, mérőórák, riasztók, amelyek az interneten keresztül, távolról is elérhetőek, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni, ez esetben számos kockázatnak és veszélynek tesszük ki otthonunkat - állítja a Sophos legújabb tanulmánya.

Így is betörhetnek hozzád

Az idei Halloween alkalmából a Sophos kutatást végzett az ipari automatizálásra szakosodott Koramisszal együtt és arra volt kíváncsi, mekkora veszély leselkedik egy automatizált, azaz okosotthonra. Több, mint 70 000 hozzáférési kísérletet regisztráltak 24 089 különböző IP címről, amelyek virtuális házunkat célozhatják. Már ebből leszűrhető az egyértelmű következtetés: nem csupán Halloween napján, de az év összes többi részében otthonunkat valós fenyegetések veszélyeztetik – már amennyiben nem kezelik őket megfelelően.

A Sophos elvégzett egy internetes legyűjtést is, amelynek célja okosotthonokban használatos eszközök felderítése volt olyan keresőmotorok segítségével, mint például a Shodan vagy a Censys. Ezek az eszközök mind könnyen, jelszó nélkül hozzáférhetőek voltak az interneten keresztül.

A vizsgálat több, mint 68 000 neves forgalmazótól származó eszköz nyújtotta nyílt hozzáférésű webes kezelőfelületet talált, amelyek elsősorban privát háztartásokban működnek. Ilyenek például a vezetéknélküli ablakra szerelhető nyitás/zárásjelzők, a füstjelzők, az automatikus ajtónyitó/záró berendezések és a kamerarendszerek.

"Mindenképpen szükséges az óvatos hozzáállás, amikor okosotthont építünk."- nyilatkozta Szappanos Gábor, a Sophos szakértője.

"Amennyiben óvatlanok vagyunk, sajnos egyre komolyabb az esély arra, hogy nem csak halloweeni csintalankodó gyerekek jelennek meg otthonunknál, hanem olyan digitális bűnözők is, akik vagyonunkat vagy adatainkat akarják megkaparintani."

8 tipp ahhoz, a biztonságos okosotthonhoz

1. Legyen elkülönített otthoni hálózata! Ne ossza meg senkivel!

2. Ne csatlakoztassa intelligens/ IoT eszközeit az otthoni hálózatára, ha nem szükséges! Például a televízióját nem kell a WLAN-ra, azaz vezeték nélküli helyi hálózatra csatlakoztatni, ha kábeltévé-szolgáltatást vagy antennát használ.

3. Hozzon létre egy különálló hálózatot az intelligens/ IoT eszközök számára! Ha a routere képes különböző alhálózatokat (szegmenseket) kezelni, érdemes egy speciális alhálózatot szentelnie az intelligens/ IoT eszközeinek. Így megakadályozhatja, hogy azok az általános hálózatához hozzáférjenek.

4. Hozzon létre egymástól jól leválasztott alhálózatokat! Még jobb, ha a home office, a szórakoztató elektronika, az épület vezérlése, a biztonságtechnikai berendezések és a vendéghálózatot elkülönített, lezárt hálózati részként alakítja ki – mindegyik külön WLAN-nal, azaz vezeték nélküli helyi hálózattal.

Ezt egy tűzfallal lehet megoldani, amely csak az eszközök használatához szükséges kommunikációt engedélyezi, de az intelligens/IoT eszközök között terjedő fertőzéseket és hozzáférési kísérleteket blokkolja. Telepítse számítógépére ingyenesen a Sophos UTM Home Edition Firewallt, tűzfalunk otthoni változatát!

5. Használjon biztonságos VPN – virtuális magánhálózat - technológiát! Azaz, ne vezesse ki közvetlenül, port továbbítással az okos esközeinek forgalmát routeren keresztül. Az okostelefonon, vagy a Mac-en / PC-n használt biztonságos VPN sokkal jobb megoldás.

6. Szoftverei mindig a legújabb verzióra legyenek frissítve. Telepítsen friss vírusirtót az összes PC-re, Mac-ra és Androidos eszközére!

7. Helyezze biztonságba eszközeit a legújabb firmware-ekkel , azaz a gyártótól szerzett legújabb szoftver frissítésekkel. Ez lehet, hogy időigényes dolog, viszont biztonság és diszkréció szempontjából megéri.

8. A Google a barátja: érdemes a Google segítségével rákeresnie azon intelligens/IoT eszközök potenciális biztonsági hiányosságaira, amelyeket használni fog. Ezzel egy gyors, de jó áttekintést kap azzal kapcsolatban, hogy a választott eszköz érdekelt-e a hackerek körében, vagy akár már létezik is módszer a feltörésére.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

Megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump az...

Vagyon

Bill Gates és Jeff Bezos a kanyarban sincs hozzá képest.

Ebben különbözik az áltagembertől Elon Musk, Mark Zuckerberg vagy éppen...

Hirdetés
Találtuk

Mire jó a szemétrendőrség? Bécs megmutatta

Az elmúlt tíz évben az osztrák főváros köztisztasága a szigorú...

Kinek a hibája, hogy elhízott a fél világ?

A rossz táplálkozás különféle következményei eltérő mértékben, de Európa és...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magyar sikerek és tech-trendek a Smart 2018-on »

4IG 2180 (6,86 ) ALTERA 655 (1,55 ) APPENINN 707 (0,14 ) CIGPANNONIA 424 (-2,08 ) CSEPEL 1095 (-3,10 ) Duna House A 4000 (1,52 ) EMASZ 23600 (-1,67 ) ENEFI 192 (0,52 ) ESTMEDIA 46 (3,37 ) FHB 693 (0,14 ) FUTURAQUA 63 (-2,77 ) KONZUM 3075 (0,16 ) KULCSSOFT 1050 (2,94 ) MASTERPLAST 595 (0,85 ) MOL 2806 (-1,34 ) MTELEKOM 462 (-0,32 ) OPUS 645 (0,62 ) OTP 11490 (-0,86 ) OTT1 253 (0,40 ) PANNERGY 710 (0,57 ) PLOTINUS 6750 (5,47 ) RABA 1430 (1,78 ) RICHTER 6045 (-0,58 ) ZWACK 17350 (-0,29 )