Öt dolog, ami megmenthetné az emberiséget az okostelefonoktól

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A fiatalok 39 százaléka saját bevallása szerint többet foglalkozik a telefonjával, mint a szeretteivel - írja a marketwatch.com.

Több tíz- vagy százezer forintokat kiadni egy készülékre, ami – ahogy azt nemrég egy kutatás kimutatta – butábbá tesz minket, elég komoly ár. De mi lenne, ha az okostelefonokon nem csak ujjlenyomat-olvasó lenne, hanem olyan beépített funkciók is, amelyek segítenének, hogy kevesebbet használjuk őket. Íme néhány ötlet, ami hozzájárulhatna, hogy ne nőjön annyira hozzánk a készülékünk.

Alvó mód a családdal vagy barátokkal töltött idő alatt

Mi lenne, ha a naptárad alapján az okostelefonod tudná, mikor hagyjon egy kicsit békén? Például számon tartaná, ha épp jóga órád van, a családoddal vacsorázol vagy egy fontos meeting kellős közepén ülsz. A hívások működnének, de ha valaki e-mailt vagy üzenetet írna neked, a telefon valami olyasmit válaszolna, hogy „Jelenleg nem vagyok elérhető, de délután 3 után válaszolok”.

Ez segíthetne, hogy a felhasználók ne érezzék magukat úgy, hogy kiestek a világból, ugyanis ez az egyik félelem, ami a mobiljaink elé szegez minket. Az Apple egyébként már tesz lépéseket ebbe az irányba: az új iPhone-on lesz „kérem, ne zavarjon” mód, aminek a célja, hogy visszatartsa az embereket a vezetés közbeni üzenetírástól.

Egy számláló a képernyőn, amit mutatja, mióta mobilozol

Olyan alkalmazások vannak, amelyek a mobilhasználati szokásainkat mérik, de talán még többet segítene, ha a képernyőn folyamatosan pörögne egy számláló. Egy ilyen segítségével élőben láthatnánk, mennyi időt is pazarolunk arra, hogy az ismerőseink nyaralós posztjait bámuljuk. Valószínűleg lenne elrettentő hatása.

Üzenetek beidőzítése saját magadnak

Mi lenne, ha mobilozás közben egyszer csak felugrana egy üzenet valami olyan szöveggel, hogy „Biztos, hogy ez most a legjobb módja az időtöltésnek?” vagy „Csinálj most valami mást!”. Az ilyen apróságok segíthetnének jobban fókuszálni és produktívabbnak lenni.

Szürkébb, matt képernyő

Ez is egy módszer arra, hogy az okostelefon ne legyen annyira csábító: kevésbé szép és kevésbé csillogó képernyő. Lehetne az alvó módhoz hasonlóan egy olyan mód is, amitől jobban hasonlítana egy e-book olvasóhoz a kijelzőnk, azaz tompább lenne és kevésbé életteli. Könnyebben elmenne a kedvünk a mobilozástól.

Egy alkalmazás, ami megmutatja, mit csináltál a mobiloddal

Nem ártana egy olyan funkció, ami megmutatja, hogyan is vonja el a figyelmünket az okostelefonunk. Könnyen kapja magát azon az ember, hogy csak az időt nézné meg a telefonon, de azzal a lendülettel el is kezd e-mailezni. Viszont, ha számon lehetne tartani, hányszor rabolt el egy fontosabb feladat elől a mobilod, és ez tudatosulna benned, kevesebbszer történne ilyesmi.

Hirdetés
Brexit

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

A Parlament a Brexit után a kétoldalú kapcsolatok szempontjából egy társulási...

Hirdetés
Szavazz!

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Megfúrják Paksot a zöldek?

Az Európai Bizottság akár bíróság előtt is kitart a bővítést engedélyező...

Rendkívüli az időjárás?

Szibériai hideg köszönti az első tavaszi hónapot. Hófúvásról, járhatatlan...

Vagyon

Csányi Sándor üzletember ismét felkerült a Forbes világ...

Az elmúlt hetek tőzsdei lejtmenete egyértelműen elbizonytalanította a...

Hirdetés
Találtuk

Tovább ihatnak a britek Harry herceg esküvője miatt

A Brit Sör- és Pubszövetség üdvözölte a kormány döntését.

Tízezreket vertek át a Tesla nevében

Az utóbbi napokban Tesla Hungary nevű kamuoldal hirdetett meg...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Már a vacsoránkat is az okostelefonokra bízzuk »

ALTEO 725 (2,11 ) ALTERA 660 (1,54 ) ANY 1380 (-0,72 ) APPENINN 581 (-6,59 ) CIGPANNONIA 385 (-2,53 ) CSEPEL 1005 (-2,43 ) Duna House A 4180 (-0,48 ) ELMU 28000 (2,94 ) EMASZ 25200 (0,80 ) ENEFI 170 (-3,41 ) ESTMEDIA 65 (-14,47 ) FHB 610 (-2,87 ) FUTURAQUA 57 (-4,35 ) KONZUM 2755 (-4,17 ) MASTERPLAST 610 (-2,40 ) MOL 2914 (-3,25 ) MTELEKOM 450 (1,35 ) NORDTELEKOM 47 (-5,43 ) NUTEX 46 (-1,08 ) OPUS 517 (-8,50 ) OTP 11380 (-2,98 ) OTT1 205 (3,02 ) RABA 1470 (-1,01 ) RICHTER 5435 (-2,42 ) SET Group 202 (-3,81 ) WABERERS 4780 (0,63 )