Technológia újítások, melyektől megváltozhat a jövő

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Most, hogy már az új évezred 18. évében vagyunk, az izgalom és a ragyogás, amit az ezredfordulónál éreztünk lehet, hogy kicsit megkopott. A valóság az, hogy a dolgok hihetetlen ütemben változnak, és a csodaszámba menő dolgokhoz már csak pár év kell. Egy dolog biztos, idén a technológiai áttöréseket még a legközönyösebb ember sem tudja ignorálni - áll a 24/ Wall Street cikkében.

Egy nem olyan régi kutatás segítségével bemutatunk 10 olyan technológiai felfedezést, ami akár áttörést is hozhat idén. Még ha nem is idén hozzák el a fordulatot, akkor is megváltoztathatják a világot.

1. A bénulás visszafordítása

A tudósok hihetetlen fejlődést értek el az agyimplantátumok használatában, melyek segíthetnek visszakapni a szabad mozgást, melyet elvesztettek egy gerincvelő sérülés következtében.

2. Önvezető traktor

Mindannyian hallhattunk már arról, hogy számos vállalat próbálkozik az autonóm autókkal. Az MIT csapata szerint nemsokára a traktor is beáll a sorba.

3. Arccal való fizetés

Hatalmas erőfeszítéseket tesznek a világban, hogy megelőzzék a csalást és a személyazonosság lopást. Kínában emiatt már arccal is lehet fizetni, hozzáférhetnek így létesítményekhez is, és le tudják követni a bűnözőket.

4. Praktikus Quantum számítógép

Óriási a technológiai fejlődés az olyan cégeknél, mint a Google és az Intel, és emiatt szinte karnyújtásnyira van egy olyan erő, amiről még fogalmunk sincs. Az IBM kifejlesztett egy új rendszert, a Summitot, ami képes akár 200 petaflops teljesítményre. Ezzel majdnem kétszer olyan gyors, mint a mostani csúcsgépek.

A számítástechnikában használt FLOPS (vagy flops, esetleg flop/s) egy rövidítés, eredetiben: FLoating point Operations Per Second (lebegőpontos műveletek másodpercenként). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata. A FLOPS-hoz hasonló mértékegység a műveletek száma másodpercenként (IPS, instructions per second).

5. A 360 fokos szelfi

A drága kamerák, melyek gömb alakú képeket képesek készíteni bevezetnek minket egy új érába a fotográfiában, és megváltoztathatják, hogy az emberek hogyan mondjanak el történeteket.

6. Forró napelemes cellák

A hő konvertálása egy fókuszált fénysugárba egy új napelemes eszközhöz vezethet minket, amely olcsó, és folyamatos energiát biztosítana.

7. Génterpáia

A tudósok megoldása az alapvető problémákra az, hogy kifejlesszék a képességet a ritka örökletes betegségek gyógymódjának megtalálására. Lehet, hogy ugyanazt a metódust kell alkalmazni a rák gyógyításánál, a szívbetegségeknél és más halálos betegségeknél, melyek megpecsételik az emberiséget.

Forrás: pixabay.com

8. A sejttérkép

Az MIT cikke szerint a biológia következő nagy megaprojektje, hogy megtudja, valójában miből állnak az emberek.

9. Botnets of Things (BoT)

Egy meglehetősen rémisztő forgatókönyv szerint az olyan otthoni szerkentyűk, mint a webkamera, a digitális videó felvevő és más eszközök hatalmas lökést adnak a kapcsolatoknak, veszélyes mennyiségű adatot termelve.

A botnet (vagy más néven zombi hadsereg) egy olyan számítógépekből álló hálózat, melyek vírusokat telepítenek más gépekre úgy, hogy a tulaj nem is tud róla.

10. Megerősítéses tanulás

Ez egy másik ijesztő forgatókönyv. Kísérleti jelleggel a számítógépek azt tanulják, hogy hogyan kell csinálni dolgokat, amiket a programozók tanítanak nekik. Mondani sem kell, hogy van egy pár Hollywoodi történet, mi jöhet ezután.

Persze ezek közül még elég sok minden gyerekcipőben jár, de egy dolog nyilvánvaló. A tudósoknak, a feltalálóknak, sőt a tech-szektor vállalkozóinak is egyre könnyebb dolguk van, ahogy a technológiai fejlődés továbbra is fénysebességgel halad előre.

Plusz azt is fontos megjegyezni, hogy az emberek egy közönséges okostelefonnal is képesek elérni mindazt a tudást, ami szó szerint az idők kezdete óta van, és elfér csupán a zsebükben. Ez az ezredfordulón még nem létezett. És ez csak egy példa volt, hogy milyen gyorsan változnak a dolgok.

Hirdetés
Brexit

Törökország egyszerre sodródik az unió felé, és a jogállamiságtól el, és...

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó...

Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Forex mazsoláknak

Rövid poszt következik. Szembe kell néznem ugyanis néhány dolgokkal.

Hirdetés
Szavazz!

Radikalizálódik Közép-Európa?

Egy olyan pártnak jósolnak 10 százalék feletti eredményt, amelynek vezetője...

Kell nekünk az euró?

Újra fellángolt a vita, hogy vajon bevezetik-e nálunk az eurót, s ha igen,...

Külföldre megyünk orvoshoz?

Egyre durvább a magyarországi orvoshiány. Ami ráadásul, már közép-európai...

Vagyon

Miközben szeptemberben újra hatmilliárd forint fölé emelkedett a...

A befektetési alapok vagyona szeptemberben 58 milliárd forinttal, 1...

Hirdetés
Találtuk

Ilyen hurrikánt még nem látott Európa

Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a...

Melyik magyar szálloda a Facebook királya?

Több mint hatezer Facebook-rajongót gyűjtött idén nyáron a Tisza Balneum...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Dollármilliókat fektettek a blokklánc-technológiába »