Túlterheléssel esnek neki a vállalatoknak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szolgáltatásmegtagadással járó támadások (Denial of Service - DoS), más néven túlterheléses támadások, valamint az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadások (Distributed Denial of Service - DDoS) egyre gyakrabban fordulnak elő. Idén a szervezetek egyharmadát (33 százalék) érte ilyen támadás, szemben a tavalyi év 17 százalékával - derül ki a Kaspersky Lab kutatásából. A bűnözők nemcsak azért használják ezt a módot a támadásra, hogy egy szolgáltatást meggátoljanak, hanem azért is, hogy értékes és jövedelmező vállalati adatokhoz hozzáférhessenek. Ez a gyors fejlődés a DDoS támadások piacán azt jelenti, hogy potenciálisan minden vállalat célpont lehet - függetlenül azok méretétől.

Egyre összetettebbek a támadások

A Kaspersky Lab idei „Globális IT Biztonsági Kockázatok Kutatás”-a szerint a megkérdezett vállalatok 50 százaléka tapasztalja, hogy  a DDoS támadások száma és összetettsége nő. A tavalyi évvel összehasonlítva majdnem duplájára nőtt a támadások száma, amely azt is bizonyítja, hogy még mindig fontos a tudatosság, valamint a védelem az ilyen támadások ellen.

A támadásban érintettek 20 százaléka nagyon kis vállalkozások, 33 százaléka KKV-k és 41 százaléka nagyvállalat, azaz minden típusú és méretű cég veszélyben lehet. Jó hír, hogy úgy tűnik idén a vállalatok nagy részét egyszer támadták meg, míg ezzel szemben tavaly a cégek 82 százalékának rendszerét kétszer is feltörték. A támadást szenvedett cégek 26 százaléka számolt be jelentős működési zavarokról, 14 százalékának a tranzakcióit és munkafolyamatait befolyásolta a támadás.

Van, hogy a nagyobb veszélyt takargatják

Sok vállalat vallja, hogy egy esetleges DDoS támadás valójában csak elfed más jellegű támadást – többnyire pénzügyi vagy reputációs károkat okozva. A válaszadók 50 százaléka jelentette, hogy a DDoS támadás valójában egy malware-támadást rejtett el, 49 százalék szerint igazából adatlopást hajtottak végre, 42 százalék úgy véli, hogy egy mélyebb, rendszerszintű behatolás nyomait álcázták DDoS támadással, valamint további 26 százalék úgy gondolja, hogy tulajdonképpen pénzügyi visszaélést palástoltak DDoS támadással.

„A DDoS támadások által jelentett fenyegetettség – függetlenül attól, hogy egy nagyobb támadás részeként vagy önállóan – nem enyhül. Nem az a kérdés, hogy támadnak, hanem hogy mikor, és ezért is fontos, hogy a különböző szervezetek megfelelő IT partner segítségével gondoskodjanak a komplex védelemről, amely képes ellenállni a legösszetettebb vagy legkifinomultabb támadásoknak is.” – mondta Kirill Ilganaev, a Kaspersky Lab DDoS Védelem részlegének vezetője.

A Kaspersky Lab azért, hogy segítsen a vállatoknak megvédeni magukat a DDoS támadástól – függetlenül a támadás méretétől és eredetétől – a Kaspersky DDoS Protection csomaggal teljeskörű integrált megoldást kínál a legkifinomultabb támadások ellen is.

Hirdetés
Brexit

A brit kormány 3 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) különít el...

Olyan könnyű lesz a letelepedett státus megszerzése, mint a jogosítvány...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Vagyon

A befektetési alapok vagyona októberben 84 milliárd forinttal, 1,4...

Bár hazánk 2008 óta GDP-je egyre nagyobb hányadát fordítja K+F tevékenységre,...

Hirdetés
Találtuk

Hóra és esőre készülhetünk a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé...

Amerikai rakétákból vásárol be Lengyelország

Az Egyesült Államok 10,5 milliárd dollár értékben ad el Patriot rakétavédelmi...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kriptovalutákat nyúlnak le a modern csalók »