Hiénákkal teli dzsungellé vált Budapest

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Lassan indul az oktatás a fővárosi főiskolákon és egyetemeken. A ponthatárok júliusi kihirdetésekor pedig - ahogy az elmúlt években megszokhattuk - elindult az albérlet keresési dömping. A közösségi oldalak üzenőfalai egy csapásra össznépi albérlet kereső és kínáló felületté válnak. Az egyetemi városok ingatlanpiacainak augusztus elejei felfordulására egyelőre nincs hatásos megoldás.

Közben egyesekben felmerülhet a gyanú, hogy néhány lakáskiadó csak erre az időszakra várt, hogy a törékeny piaci ár felé kezdje nyomni az amúgy sem alacsony albérletárakat. Ezek a spekulánsok, vagy nevezzük őket hiénáknak, lesben állva várják a dömpinget. A kiszolgáltatottság természetesen a bérlői oldalról erősebb, így a fenti mutatvány nem is tűnik olyan nehezen kivitelezhetőnek.

De kezdjük az elején. Sok érettségiző várja izgatottan a júliusi Pont-ott-Partikat, amikor kiderül: felvették-e a vágyott felsőoktatási intézmények valamelyikébe. Aki már átélte ezt a helyzetet tudja, hogy a bonyodalmak az örömteli hír másnapján kezdődnek.

Ringató egyszerűség

A középiskolás korú fiatalok három nagy csoportra oszthatók: azokra, akiknek a lakhelyükön van középiskola, a bejárósokra és a kollégistákra. Előbbi két csoport igazából alcsoportnak tekinthetők, hiszen mindkét esetben elmarad a családi otthonból történő kiszakadás. Ezen családok esetében különösen izgalmas időszak az egyetemi vagy főiskolai felvételi eredményhirdetését követő pár hét, hiszen ekkor derül ki, hogy a korábbi automatizmusok nehezen tarthatók fenn. Viszonylag kevesen maradnak ilyenkor a szülők vigyázó karjai között és tömegek kezdenek el kollégiumi vagy albérleti lehetőségek iránt érdeklődni.

Az első megdöbbenést a kollégium iránt puhatolózókat éri: sok esetben (főleg a fővárosi intézmények esetén tapasztalható) kollégiumi férőhelyhiány tömegeket foszt meg az olcsó elszállásolás lehetőségétől. A nagyobb hallgatói létszámmal rendelkező budapesti egyetemek többsége nem tud a hallgatók jelentős részének kollégiumi ellátást biztosítani, vagy csak úgynevezett „külső” (az egyetemek campusaitól távol eső) kollégiumokban.

Ekkor, vagy korábban a saját igények felmérésekor (privát szféra, nyugodtabb körülmények) merül fel a második lehetőség, az albérletkeresés.

A választás nehézsége

Azok a diákok vannak a legnehezebb helyzetben, akik több városba is beadták a jelentkezésüket. Lényegesen megnehezíti a helyzetüket, hogy tájékozódniuk is nehéz: vajon melyik város melyik részén keressenek maguknak szállást. A vidéki városokban még viszonylag egyszerűbb a helyzet, hiszen ezeken a településeken az ingatlanpiac viszonylag zárt, drasztikus változásoktól mentes környezet. A kereslet és a kínálat is viszonylag kiegyenlített, nem merül fel egyszerre több tízezernyi hallgatói igény a megfelelő albérlet megtalálására.

Nem ilyen egyszerű a helyzet a főváros esetében, ahol villámkörképünk alapján jelentős eltérések láthatóak. Szubjektív elemzésünk erre kíván rámutatni.

Mindennapi csalódások
Annál is inkább, mert a témában számos kiváló elemzés született. Ennek az írásnak tehát nem célja a trendek felvázolása, a megoldáskeresés. Pusztán annyit szeretnék bemutatni, hogy milyen nehéz manapság Budapesten albérletet találni és milyen megoldásokra kényszerülnek az ide érkező gólyák.

Kerületi különbségek

Nagy különbségekre bukkanunk, ha a kerületek közötti eltéréseket vizsgáljuk. Azt láthatjuk, hogy a belvárosi kerületek különösen népszerűek, ezért ott a legnehezebb jó áron albérletet találni. A város egyik egyetemi szívcsakrájában, a Kálvin tér – Ferenciek tere – Astoria háromszögben, a Kecskeméti utcában például 120.000 Ft-ért kínálnak egy 45 négyzetméteres, egy szobás (2-3 fő részére alkalmas) albérletet.

A XI. kerületi drágaság

Jelentősen felkúsztak az elmúlt években a XI. kerületben is az árak. A közeli egyetemek és főiskolák (ÁVF, ELTE, BME, NKE) campusaihoz közel szintén drágák a szállások. A Móricz Zsigmond körtértől nem messze, földszinti, új bútorokkal felszerelt 33 négyzetméteres, egy szobás lakásért 150-160.000 Ft-tot is elkérnek, melyet kevesen engedhetnek meg maguknak. De érezhetően sokat dobott az árakon a 4-es metró megépítése is. Míg a tavalyi évben 72.000 Ft-ért is lehetett az Etele úton kétszobás panel házat bérelni, idén ez a bérleti díj 90-100.000 Ft-ra emelkedett. Jól jellemzi az őrületet, hogy ugyan ezen paneltömb felsőbb emeletén 120.000 Ft-ot elkérnek egy lakás bérbe adásáért.

Megoldások a szorult helyzetben

Nem csoda hát, hogy a fiatalok alternatív megoldásokat keresnek. Elindul az albérletek megosztása a legjobb barátokkal. Ennek azonban sok esetben az a keserű felismerés az eredménye, hogy lakva néha máshogy ismerszik meg az ember.

Mások külvárosi kerületekbe költöznek, vállalva az ezzel járó városon belüli ingázást és az ezzel járó időveszteséget és stresszhelyzetet. Ilyen esetekben nem ritka a 40-50 percnyi tömegközlekedés sem, ami sokat kivesz az órákra induló, vagy fáradtan onnan hazafelé tartó diákokból, nem is beszélve az elvesztegetett időről.

Rejtélyes okok
Hogy az albérletkeresők heterogenitása, a bérbeadók arcpirító kapzsisága, a gazdaság általános állapotának javulása, az éves (vagy annál sok esetben rövidebb) ciklikusságból eredő kockázatok, az adózási szabályok be nem tartása, esetleg ezek kombinációja hajtja felfelé az árakat, nem tudom. Viszont tény, hogy egyre nehezebb albérletet találni, főleg a nyár utolsó napjain. Azt a javaslatot érdemes tehát mindenkinek megfogadnia, hogy albérletet időben el kell kezdeni keresni.

Ezt olvasta már?

Tippek, hogy megtaláld az ideális lakásbérlőt »