Két lécen Európában

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A január eleji havazásnak köszönhetően Európa-szerte megnyíltak a sípályák és a téli sport szerelmesei el is árasztották a felvonók környékét. Ebből az alkalomból én is körbenéztem, hogy tippeket adjak mindazoknak, akik jó árért szeretnének igazi téli élményeket szerezni maguknak. Persze fabatkát sem érne az összefoglaló és tipparzenál, ha nem keresnék szállást is a pihenni vágyó síelőknek és snowboardosoknak.

A korábbi bejegyzésekhez hasonlóan most is több kategóriában kutattam, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb ajánlatot.

Friss lepény Eplényben

Ki ne ismerné az eplényi pályát a csodálatos Bakony szívében? A Nordica Síaréna az utóbbi időben folyamatosan fejlődött, így hazai viszonylatban kiemelkedő felszereltséggel büszkélkedhet. Ennek eredményeképpen 16 útvonal áll rendelkezésre a téli sportok gyakorlására. Több mint hét kilométer hosszú pályarendszer hóval történő ellátásáról 44 modern hóágyú és három raktak gondoskodik. Ha a Kemencés büfében mégsem friss langallót ennénk, íme az ízelítő a pálya éttermének kínálatából.

Árak
A kétnapos hétvégi felnőtt bérlet 11.800 Ft-ba kerül, a diákot 10.200 Ft-ból is megúszhatjuk. Az eplényi központban a síruhán kívül szinte minden kölcsönözhető, így nem szükséges hatalmas költségekbe verni magukat a teljes szett beszerzéséért. Eplény emellett remek lehetőséget nyújt arra is, hogy egy későbbi külföldi sícentrum felkeresése előtt biztonságosan megtanuljuk a sportok alapfogásait. Magánóra (70 perc) már 11 ezer Ft-ért elérhető, de nagyobb csoportban 2.900 Ft/főért is tanulhatunk a pálya oktatóitól. Ha csak a reggeli, 45 perces foglalkozásra megyünk, ezek megúszhatóak 6 illetve 2 ezer forintból.

A szállást is könnyen meg lehet oldani, hiszen a sítereptől nem messze, általában 8-10 km-re szépen felszerelt, igényes hoteleket lehet találni, általában 25.000 – 30.000 Ft körüli szobaáron. A pihenni vágyó családtagok, esetleg azok, akik féltik magukat a sérülések veszélyétől, ezekben a szállodákban a jacuzzi mellől is nézhetik a felvonókat, esetleg kisebb csapatokban mini bowling bajnokságot rendezhetnek.

Gondtalan hétvége Szlovéniában

Van, hogy nincs időnk órákig keresgélni a sícentrumok között és emellett még a szállással is bajlódni. Ilyen esetekben ideális megoldásnak tűnik a Magyarország egyik legnagyobb kedvezménygyűjtő honlapján fellelhető szlovéniai út. A Bledben található hotelből ingyenes busz szállít minket a Krvavec síparadicsomba. A csomag félpanziós ellátást és a síbérletet is tartalmazza, így a balesetbiztosítás mellett csak az utazási költséget kell állnunk a csomag árán felül.

Árak
Két csomagot kínálnak: van 3 nap, 3 éjszaka (45 ezer Ft/fő) valamint 4 nap 3 éj (75 ezer forint/fő) áron. Ez az összeg fedezi a szállás, a síbérlet díját valamint a szálloda szanuájának és jacuzziának használatát. Ezen felül 20% kedvezményre jogosít egy közeli wellness központ belépőjegyéből. Külön kell viszont fizetnünk a foglalási díjat és az üdülőhelyi díjat.

Az osztrák határhoz közeli Beldet természetesen az M7/E61-es autópályákon érdemes megközelíteni. A bő 500 km-re Ljubljanától nem messze található városba így különösebb nehézségek nélkül el lehet jutni kevesebb, mint öt óra alatt. Átlagos fogyasztású autóval ez a távolság oda-vissza 40 ezer forint körüli összegből megtehető.

Forralt sörözés Bajorországban

Gondolom sokan felkapták a fejüket, hogy nem egy klasszikus osztrák vagy francia helyszínt ajánlok a felső kategóriás helyek között. A választásom azért esett Berchtesgaden-i pálya szomszédságában lévő hotelre, mert ár-érték arányban kifejezetten jónak tűnő ajánlatot állítottak össze. A Hotel Binderhäusl Budapesttől 580, a közeli 33 km hosszú pályától 3 km-re található. Ha rászánjuk magunkat egy hosszabb útra, érdemes több időt eltölteni az úticélon, így a 7 éjszakát és 6 napos bérletet tartalmazó ajánlat tökéletesen megfelelő lehet számunkra. Az ár magában foglalja a parkolást és az all inclusive ellátást, tehát a hüttében nem kell a drága ételek közül választani, hiszen a hotelben könnyedén tudjuk pótolni az elhasznált kalóriákat. A hotelben van internet és a hidegtől kiszáradt bőrt akár kozmetikai kezelésekkel is lehet regenerálni, természetesen külön díjért. Az ellátás tartalmaz egy üdvözlőitalt, büféreggelit, ebédcsomagot (pályára felvihető), délután kávét és süteményt valamint háromfogásos vacsorát.

Árak
A gondtalanságnak és kényelemnek természetesen itt is ára van. A két ágyas szoba, amely nem pótágyazható, összesen 293 800 Ft-ba kerül. Ezen felül természetesen ki kell fizetni az üdülőhelyi díjat (2,1 euró fő/éj) és az utazási költséget.

A térség könnyen megközelíthető, hiszen Salzburgig autópályán haladhatunk, így az 580 km-es távot öt és fél óra alatt meg lehet tenni. Saját kalkuláció alapján az út üzemanyagköltséggel és a megvásárolandó autópálya matricákkal együtt 50 ezer forintból megoldható.

A bőség zavarában

Nem irigylem azokat, akikben most érett meg az elhatározás, hogy szabadságukból síelésre áldoznak. Az internetet böngészve ugyanis rengeteg ajánlatot találhatunk, ami nehézzé teszi az összehasonlítást. A saját tapasztalataim alapján mindenképpen érdemes szervezett utat vagy kedvezményes csomag ajánlatokat keresni (főleg külföldön), hiszen az egyéni utazás (bár lényegesen kényelmesebb) sokkal drágább.

Ebben az esetben is érvényes az aranyszabály: sose kizárólag egy oldalról tájékozódjunk, hasonlítsunk össze több ajánlatot és csak ezt követően, valamint az ajánlat minden részletét megismerve foglaljunk szállást magunknak.

Ezt olvasta már?

Kínai cégé lett tavaly a legtöbb európai szabadalom »

ALTEO 725 (2,11 ) ALTERA 660 (1,54 ) ANY 1380 (-0,72 ) APPENINN 581 (-6,59 ) CIGPANNONIA 385 (-2,53 ) CSEPEL 1005 (-2,43 ) Duna House A 4180 (-0,48 ) ELMU 28000 (2,94 ) EMASZ 25200 (0,80 ) ENEFI 170 (-3,41 ) ESTMEDIA 65 (-14,47 ) FHB 610 (-2,87 ) FUTURAQUA 57 (-4,35 ) KONZUM 2755 (-4,17 ) MASTERPLAST 610 (-2,40 ) MOL 2914 (-3,25 ) MTELEKOM 450 (1,35 ) NORDTELEKOM 47 (-5,43 ) NUTEX 46 (-1,08 ) OPUS 517 (-8,50 ) OTP 11380 (-2,98 ) OTT1 205 (3,02 ) RABA 1470 (-1,01 ) RICHTER 5435 (-2,42 ) SET Group 202 (-3,81 ) WABERERS 4780 (0,63 )