2017. november 09. 08:00 | forrás: Alapblog

A bőség kora

Tanulmány arról, hogy az új technológiák mennyire (mennyire nem) növelik a hatékonyságot. Nem csak az alaptéma miatt érdekes, hanem a technológiai változások, főleg a Mesterséges...

Tanulmány arról, hogy az új technológiák mennyire (mennyire nem) növelik a hatékonyságot. Nem csak az alaptéma miatt érdekes, hanem a technológiai változások, főleg a Mesterséges Intelligencia percepciója miatt. Mára ezek olyan széles körben elterjedt ideák lettek és akkora körülöttük az optimizmus, ami felveti a felelőtlenség kialakulásának lehetőségét velük kapcsolatban: minden hatékonyságbéli javulást beáraznak a cégekbe, úgyhogy a valós eredményekkel való találkozás majd kiábrándító lehet. Ez egy teljesen normális fejlődési minta: az innovatív megoldásokat (túl)finanszírozó tőkebőség olyan, a hullámra rárakódó, akár szélhámos projektekbe is megy, amelyekből már most szemmel láthatóan soha nem lesz profit. Kivéve az alapítók számára, akik bepalizzák a balekokat. Ezeknek egy ponton össze kell omlani, miközben persze egy csomó valóban innovatív fejlesztés halad tovább előre. (Ezen a hullámon jött létre a szaúdi 500 milliárd dolláros high-tech város víziója, ami valószínűleg egy nagy kamu.) Nézzük meg a cégvezetők nyilatkozatait, a hiperoptimizmus már jelen van:

“Paul Polman, Unilever’s CEO, recently claimed that “The speed of innovation has never been faster.” Similarly, Bill Gates, Microsoft’s co-founder, observes that “Innovation is moving at a scarily fast pace.” Vinod Khosla of Khosla Ventures sees “the beginnings of… rapid acceleration in the next 10, 15, 20 years.” Eric Schmidt, Executive Chairman of Alphabet Inc., believes “we’re entering… the age of abundance [and] during the age of abundance, we’re going to see a new age… the age of intelligence.”

A kialakuló hype magyar leágazása: még a változásokat és a tudásalapú gazdaságot egyáltalán nem értő, egész idáig a lebutított, modern tudást nem adó, zárvány szakiskolákat toló iparkamara elnök is effélét bírt mondani. A perifériába is bevilágít a fény:

“Rámutatott arra is, hogy a társadalom digitalizációja nem esély, hanem egy feltétel nélkül teljesítendő feladat, amelynek elmulasztása a versenyből való kiesést jelenti, és azt, hogy az ország elveszti a fejlett régiókhoz való felzárkózás lehetőségét.”

Forrás: NBER

 

Forrás: Vakmajom a Facebookon

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jól indult a nap Európában

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai...

Emelkedőben startolt Európa

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai...

Erőt gyűjött a nyitáshoz Európa

A BUX 1,56 pontos emelkedéssel, 38 388,85 ponton kezdte a napot.