2017. október 22. 09:00 | forrás: Alapblog

Románia feljövőben

Románia külső percepciójának alapvető megváltozásáról tanúskodó címlapszereplés: nyilván ott sincs kolbászból a kerítés és nem a paradicsom, meg egy csomó egyensúlytalanság van, viszont tény, hogy...

Románia külső percepciójának alapvető megváltozásáról tanúskodó címlapszereplés: nyilván ott sincs kolbászból a kerítés és nem a paradicsom, meg egy csomó egyensúlytalanság van, viszont tény, hogy az egész EU-ban a legnagyobb a növekedés üteme, és emögött alapvetően három dolog volt a mélyben:

Ortodox válságkezelés IMF receptre. Korrupció elleni harc drákói szigorral (meg vadhajtásokkal, de akkor is). Megkérdőjelezhetetlen NATO elkötelezettség (a védelmi kiadások idén elérik az előírt 2%-ot).

Ezekből szökkent szárba a „megbízható szövetséges, ahova érdemes befektetni” imidzse, és ha el is leplez ez az imidzs létező problémákat, minden bizonnyal számos nagy beruházás létrejöttét segíti elő, tehát valóságformáló ereje van. Nem véletlen az sem, hogy az ország eurózóna esélyes aspiránsa.

Zenei aláfestés, csak egy hír: brit cégcsoport 208 millió eurós befektetéssel beszállt Románia egyik legnagyobb papírgyárába és csomagolóüzemébe. Ezek szerint nem tartanak attól, hogy majd kopogtat egy „haver” és elutasíthatatlan ajánlattal fillérekért kigolyózza őket a jogos tulajdonból vagy attól, hogy a törvényhozás hirtelen hoz egy lex papírgyárat. Erről szól a percepció.

Románia feljövőben - The New York Times

Forrás: Vakmajom a Facebookon

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Hirdetés
Brexit

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni...

A brit pénzügyminiszter szerint London még a decemberi EU-csúcs előtt...

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Fordítottak a piacok nap közben

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Plusszal indított New York

Enyhe emelkedéssel nyitottak a főbb indexek a New York-i tőzsdén hétfőn.

Gyenge kezdés Európa szerte

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.