2018. március 05. 07:54 | forrás: Total Return

Aktív nyugdíjas életre vágyik? Tanuljon a hollandoktól!

„Egzotikus nyaralás a trópusokon, világ körüli hajóút és Európát átszelő kirándulás lakóautóval” – abszolút reális cél egy nyugdíjas számára! De […]

„Egzotikus nyaralás a trópusokon, világ körüli hajóút és Európát átszelő kirándulás lakóautóval” – abszolút reális cél egy nyugdíjas számára! De sajnos nem Magyarországon, hanem Nyugat-Európa legfejlettebb országaiban: Németországban, Hollandiában vagy éppen az Egyesült Királyságban.

A „Befektetési alternatíva, nyugdíj előtt állóknak” című korábbi bejegyzésben már olvashatott arról, milyen pénzügyi teendői vannak az 55 év feletti korosztálynak  a nyugdíjba vonulás előtt. A mai összefoglalóból pedig arról tájékozódhat, miként hozhatja ki a magyar nyugdíjrendszerből a maximumot a nyugat-európai példákból tanulva.

 

Nyugdíjas jólét holland mintára

Nyugat-Európában valószínűleg Hollandiát lehetne felhozni a legjobb példaként, itt ugyanis igen magas az idősebb korosztály életszínvonala. Ennek legfőbb oka a jól megtervezett és több pilléren álló nyugdíjrendszer, melyből a hazai nyugdíjtervezők is számos inspirációt meríthetnek. Hogyan működik a holland rendszer és mit lehet belőle megvalósítani Magyarországon? Íme:

 

Állami nyugdíj: az első pillér

Magyarországhoz hasonlóan Hollandiában is az állami nyugdíj jelenti az öregkori ellátás alapját. Mivel a holland átlagnyugdíj a hazai járandóság minimum háromszorosa, a legtöbben rögtön abba a hibába esnek, hogy automatikusan ennek tulajdonítják a holland nyugdíjasok jólétét. Ez azonban csak részben igaz, hiszen Hollandiában a szolgáltatások (például: fodrász, fűtésszerelő, éttermi menü) ára is sokkal magasabb, mint hazánkban.

Erre feltétlenül figyeljen az első pillérnél: Az állami nyugdíj kapcsán felesleges összehasonlítani a két országot! Törekedjen inkább a magyarországi nyugdíjösszegének maximalizálására. Ügyeljen rá, hogy minden munkáltatónál hivatalosan be legyen jelentve és a valós bére után fizessék is be a járulékokat. Ha lehetősége van rá ne menjen korengedményes nyugdíjba, hiszen az szintén csorbíthatja a jövőbeli járandóságát.

 

Magánnyugdíjpénztár: volt, nincs

Magyarországon a 2011. évi törvénymódosítások következtében lényegében megszűntek a klasszikus értelemben vett magánnyugdíjpénztárak és az azokkal járó előnyök. A Nyugat-Európában második pillérként emlegetett lehetőségre tehát már nem számíthatnak a hazai nyugdíjasok. (Az gyakorlatilag beleolvadt a harmadik pillérbe)

Tipp a második pillérhez: Az innen kiesett jövőbeli vagyonrészt a magyar gyakorlatban úgy tudja pótolni, ha a harmadik pillért megerősíti, a holland példához képest.

 

Öngondoskodás: a harmadik pillér

A nyugdíjasok életszínvonalának szempontjából ez a legfontosabb pillér! A holland nyugdíjasok esetében is ez emeli akár többszörösére a havonta rendelkezésre álló elkölthető összeget. Ebbe korábban összegyűjtött vagyonunk és az azokból származó hozamok vagy járandóságok tartoznak bele.

Ezekkel az eszközökkel maximalizálhatja a harmadik pillérből származó jövőbeli vagyonát:

Nyugdíjmegtakarítási program, ami lejárat után életjáradékká vagy olyan befektetéssé válik, aminek a hozamai havi bevételt generálnak Önnek. Rendszeres megtakarításra kiváló alternatívát nyújthat Önnek a mérsékelt kockázatú Alfa vagy Tempó 6 befektetési alap. Kamatadómentes befektetések, a lehető legmagasabb hosszútávú hozam érdekében. Befektetési célú ingatlanok vásárlása vagy felújítása állami támogatással. Kombinált életbiztosítások, az Ön személyes élethelyzetére szabva (megtakarítással, befektetéssel, adómentes és szabad öröklési lehetőséggel) Önkéntes magánnyugdíjpénztári tagság, ami cafetéria elemekkel is kombinálható és ami után adó-visszaírás is igényelhető.

A siker kulcsa a holland és a hazai gyakorlatban is jól láthatóan a harmadik pillér! Ennek összege fogja meghatározni az Ön nyugdíjas életszínvonalát. A holland nyugdíjasok életszínvonalának elérése a hazai lakosság legnagyobb részének persze csak ábránd, annak elemeiből merítve viszont egy magyar nyugdíjasnak is elérhető a tisztességes öregkor és a megérdemelt jólét.

 

Így néz ki mindez a gyakorlatban

Az alábbi táblázat a gyakorlatból vett példákkal szemlélteti, miként egészítheti ki a pillérek helyes használatával az állami nyugdíjból származó járandóságát, növelheti meg a havonta rendelkezésre álló összeget. A táblázat az alábbiakat veszi alapul a kalkulációnál:

a 2018-as magyar átlag nyugdíj összegét, egy budapesti garzonlakásból származó bérleti díjat, adózás után, egy 8.400.000 Ft összegű örökjáradékot 3%-os hozamot feltételezve, egy 12.000.000 Ft összegű befektetés havi hozamát, 3%-os éves hozammal kalkulálva.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Hirdetés
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

A kereskedelmi háború híre ismét pirosba vitte az indexeket

A BUX csak minimálisan gyengült csütörtöki záró értékéhez képest.

Elgyengültek az európai piacok

Gyengüléssel nyitottak az irányadó mutatók a fontosabb nyugat-európai...

Apró pluszokkal indult a nap Európában

A BUX 0,68 pontos emelkedéssel, 37 954,97 ponton nyitott szerdán.

ALTEO 725 (-1,36 ) ALTERA 690 (-2,13 ) ANY 1390 (1,09 ) APPENINN 545 (-3,54 ) BIF 1920 (2,13 ) CIGPANNONIA 368 (-2,00 ) CSEPEL 950 (-2,06 ) Duna House A 4180 (3,47 ) EHEP 382 (-15,11 ) EMASZ 25200 (0,80 ) ESTMEDIA 67 (7,72 ) FHB 615 (-1,13 ) FORRAS/T 1210 (-2,42 ) FUTURAQUA 60 (3,83 ) GSPARK 3550 (-0,28 ) KONZUM 2605 (-3,16 ) KULCSSOFT 1100 (4,76 ) MASTERPLAST 615 (1,65 ) MOL 2820 (-0,56 ) MTELEKOM 445 (-0,56 ) NORDTELEKOM 48 (-3,42 ) OPUS 507 (-1,74 ) OTP 11300 (-0,88 ) OTT1 284 (15,92 ) PANNERGY 750 (0,81 ) RABA 1470 (2,08 ) RICHTER 5160 (-2,64 ) SET Group 213 (-0,47 ) WABERERS 4420 (-1,34 )