Nem vékony bukszának való vidék

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Bár egyre több ismerősről látom a közösségi fórumokon, hogy kilátogattak a Szigetre, ennek valószínűleg továbbra sem a fesztivál olcsósága az oka. Nem véletlen, hogy sokan úgy érzik: nem a magyar átlag fiatal pénztárcájára szabták a Hajógyári-szigeten töltött egy hét együttlétet.

Nem egyszerű az élet a szabadság köztársaságában sem. Állampolgárok (heti bérletesek) és a látogatók (napijegyesek) is számos buktatót találnak a Sziget területén.

Mielőtt bejutnánk a Szigetre, az első nehézséget a jegy megvétele jelenteti. A fesztiválra idén 18.000 Ft a napijegy, ami kifejezetten drágának mondható.

Összehasonlításképpen:
VOLT fesztivál: 11.900 Ft
Balaton Sound: 16.000 Ft
Művészetek völgye: 4.000 Ft
Sziget fesztivál: 18.000 Ft
Strand fesztivál: 8.500 Ft
(Minden esetben a végső, a bejáratnál alkalmazott árakat néztük.)

Ebből látszik, hogy a számos külföldi fellépőt felvonultató Balaton Sound fesztivál végzett a második helyen, nem sokkal lemaradva a Sziget mögött. A legjobb ár-érték arány ebből a szempontból talán a VOLT fesztivál esetén figyelhető meg, persze a Sziget napi line-up-jával nem tudják felvenni a versenyt. Ismerve a Robbie Williams koncertért fizetett fellépő gázsival kapcsolatos pletykákat persze nem csoda, hogy a külföldi fellépők hazánkba csábítása költséges tevékenység.

Még szembetűnőbb a különbség, ha a teljes áru bérleteket vizsgáljuk:
VOLT fesztivál: 30.990 Ft
Balaton Sound: 49.900 Ft
Művészetek völgye: 33.000 Ft
Sziget fesztivál: 80.000 Ft
Strand fesztivál: 21.990 Ft

Látható, hogy a második helyezett Balaton Sound teljes áru bérlete is majdnem fele annyiba kerül, mint a Sziget fesztivál bérlete. Meglepő emellett, hogy idén a VOLT fesztivál olcsóbb volt, mint a Művészetek völgye.

Árnyalja a képet, hogy a fesztiválok mindegyike több körben hirdeti meg az értékesítendő jegyeket, így aki időben, előre eldönti, hogy kilátogatna valamelyik eseményre, olcsóbban kaphat jegyet. Másik kedvezményes lehetőség, ha egy szervező cég több fesztiváljára is el akarunk menni. A kombinált jegyek sok esetben okos megoldásnak bizonyulnak.

Teljes áru kombinációs jegyek:
VOLT + Strand: 49. 990 Ft
Strand + B.my.Lake: 39.990 Ft
Sziget + B.my.Lake: 92.000 Ft

Ha már bekerültél a fesztiválra és a fesztválkártya-kiváltási kálváriánis túl vagy, előbb-utóbb biztos meg fogsz szomjazni. A hivatalos itallistát tekintve belvárosi szórakozóhelyek árával simán vetekszik a Sziget árjegyzéke.

Ha ezeket az árakat összehasonlítjuk mondjuk az Akvárium áraival, nem sok eltérést látunk. Valószínű, hogy mindez nem a véletlen műve: a fesztivál szervező igyekezetek a belvárosi klubárakhoz igazítani az árakat. Ez a fesztivál egyik legfőbb csábítóereje a külföldiek számára, hiszen egy németországi fesztiválon egy sör ára 5 euró (1500 Ft) körüli, míg a Sziget 650 Ft-ért adnak egy korsó Drehert. A magyarok számára ebből az következik, hogy a legtöbben minimálisra csökkentik a fesztiválon vett alkohol mennyiségét.

Fiatalok a Sziget fesztivál harmadik napján, 2015. augusztus 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Persze erősen egyenlegcsökkentő a kajálás is a Szigeten. Az idei fesztivál egyik legjobb és egyben az ár tekintetében az egyik legmeghökkentőbb termékcsoportja a gyümölcs. Végre sokak (köztük a saját) igényeimet is kielégítenék egy kis friss gyümölccsel, egy kis doboz dinnye viszont 1.500 Ft, ami egészen kiábrándító. Az átlagos street foodok ára nem tér el jelentősen átlagos budapesti áraiktól, a Zing burger hasonló árban van, mint a Király utcában, viszont 2 db zsíros kenyér 890 Ft-ért kifejezetten drágának tekinthető.

Fiatalok a Hajógyári-szigetre vezető hídon a Sziget fesztivál harmadik napján, 2015. augusztus 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Azok számára, akik csak egy napot töltenek el a fesztivál területén, persze ezek az árak egy-egy alkalommal elviselhetőek. Akik egy hétre költöznek ki a Filatori gát mellé, azok pedig vagy ügyeskednek (az alkohol fesztiválra történő beviteli módjai Grimm mesék fantáziavilágát meghazudtoló módokon történet), vagy a városban oldják meg többek között étkezési igényeik kielégítését.

Akik nem tudtak kedvezményes jegyet szerezi, azok szomorúan tapasztalhatták, hogy a tavalyi évhez képest egyébként 6.000 Ft-tal növekedett a teljes áru bérlet ára (7,5 %-al). A napijegy tavaly 16.000 Ft volt, tehát 11 %-al, nagyobb értékben emelkedett egy nap szigetelés ára.

Ezt olvasta már?

Fesztivált rendeznek a kávérajongók »