Felújít a magyar - de miből?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Idősek a hazai ingatlanok, több mint felük ugyanis 31 évnél régebben épült, így nem meglepő, hogy közel háromnegyedüket már felújították korábban, minden második ingatlantulajdonos pedig tervez hasonló munkálatokat a következő 1-2 évben - derül ki a Budapest Bank legfrissebb reprezentatív kutatásából. Legtöbbször a festésre, mázolásra van szükség, a felújítást azonban csak a válaszadók fele bízza szakemberre. A finanszírozás tekintetében az előre megtakarított pénzre és az aktuális havi jövedelemre támaszkodnak, a magyar lakástulajdonosok ötöde pedig hitelt is igényel erre a célra.

A Budapest Bank legújabb kutatásában a lakosságot a lakásfelújításról kérdezte. A válaszadók több mint fele (56 százalék) családi házban él, 21 százalékuk panellakásban, 17 százalékuk pedig téglaépítésű társasházban. Elmondható, hogy idősek a hazai ingatlanok: a megkérdezettek 55 százaléka ugyanis 30 évnél idősebb épületben lakik, ezen belül ötödük (19 százalék) pedig 50 évnél is régebbiben, így sokuk esetében lehet esedékes a felújítás.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók mintegy háromnegyedénél (72 százalék) már voltak korábban ilyen munkálatok, amelyek a családi házak esetében nagyobb arányban és többször fordultak elő, míg a nem panel társasházak esetében kiemelkedően sok (közel 40 százalék) még soha nem esett át felújításon, holott ezeknek az ingatlanoknak a 26 százaléka fél évszázadnál is régebben épült.

Tervezik a felújítást

Mindezek nyomán nem meglepő, hogy a felmérésben résztvevő lakástulajdonosok közel fele (45 százalék) már a következő 1-2 év során tervez valamilyen felújítást az ingatlanában, harmaduk (29 százalék) pedig arra számít, hogy egy éven túl fog hozzá a munkálatokhoz. Érdekes, hogy akik korábban nem újították fel a lakásukat, nem is nagyon tervezik azt, ami vélhetően annak tudható be, hogy a korábbi eltántorító okok (pl. forrás, erőforrás vagy igény hiánya) még mindig fennállnak.

A 2 éven belül felújítást tervezők többsége 3 hónapnál rövidebb időtartamú felújításra számít: 54 százalék maximum 4 hétig tartó munkálatokkal tervez, míg 22 százalék inkább 1-3 hónappal számol.

A válaszadók háromnegyede (73 százalék) festést, mázolást is tervez, ami azért áll ilyen magas arányban az első helyen, mert önállóan is és számos felújítási munka vonzataként egyaránt elkerülhetetlenné válik. A második helyen 36 százalékkal a vizesblokkok és konyha felújítása szerepel, míg alig lemaradva, 35 százalékkal a nyílászárók cseréje áll a képzeletbeli dobogó legalsó fokán.

A megkérdezett felújítók közel fele (46 százalék) várhatóan szakembert bíz majd meg a munka elvégzésével, majdnem ugyanennyien (45 százalék) azonban a „csináld magad” módszert választják – arányuk elsősorban a 18-29 éves korosztály esetében kiemelkedő, talán a Do It Yourself, vagyis „csináld magad” mozgalom népszerűségének is köszönhetően. Mindeközben megfigyelhető, hogy az 50 év feletti korosztály sokkal jobban megbízik a szakemberek munkájában: 62 százalékuk elsősorban rájuk bízná a feladatot.

Sokan már végeztek a felújítással

A válaszadók harmada nem tervez a közeljövőben felújítást, amit indokolhat, hogy az elmúlt öt évben több mint felük (54 százalék) már végzett hasonló munkálatokat otthonában. Ennek időtartama változó volt, jellemzően 1-2 hét (37 százalék), a leggyakoribb feladat pedig ekkor is a festés, mázolás volt (74 százalék).

Változás a tervezőkhöz képest, hogy a második helyen, a megkérdezettek több mint harmadánál (37 százalék) a padlócsere, padlófelújítás és burkolás állt a második helyen, míg a nyílászárók cseréje ezúttal is a harmadik helyen szerepel a maga 35 százalékával.

Spórolt pénzből újítunk fel

A munkálatokat tervezők 45 százaléka mondta, hogy elsősorban a kifejezetten erre a célra megtakarított pénzéből finanszírozza a munkálatokat, míg 30 százalék várhatóan az aktuális havi jövedelmét is felhasználja. A magyar ingatlantulajdonosok közel ötöde hitelt is igénybe venne: azok közül, akik még csak tervezik a felújítást, 17 százalék említette, hogy felvesz majd valamilyen kölcsönt.

„A lakásfelújítást tervezők döntő többsége a megtakarítását használná a munkálatok finanszírozására, azonban érdemes megfontolni egy felújítási célú jelzáloghitel igénylését is, hiszen ily módon a spórolt pénzünk biztonsági tartalékként továbbra rendelkezésre fog állni, a felújítás költsége pedig nem egyszerre terheli meg a családi kasszát” – mutatott rá Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

„Bankunknál például létezik olyan jelzáloghitel konstrukció, amely a számlán tartott pénzünk és havi jövedelmünk után extra kedvezményeket kínál. Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy a felújítást teljes egészében hitelből finanszírozzuk, a megtakarított pénzt pedig a számlánkra helyezzük, hogy a kedvezmények nyomán lerövidíthessük a futamidőt, és ezáltal a visszafizetett összeget is.”

Hirdetés
Brexit

A volt brit miniszterelnök szerint a majdani végleges változatról ismét...

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Hirdetés
Befektetés

Gatyába rázza a bitcoint az Egyesült Királyság

Először is a törvényalkotók indítanak egy vizsgálatot, hogy felmérjék a főbb...

Újabb céget karol fel a PortfoLion

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion ötmillió dollárt fektet a big data és...

Trendforduló jöhet a pénzvilágban

Buborékok képződnek a tőkepiacokon: az irracionális magatartást kiváltó...

Ezt olvasta már?

A munkaerőhiány fékezheti le a lakáspiac szárnyalását »