Hitelfelvételi láz jöhet

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Idén is töretlenül bővülni fog a személyi hitelezés hazai piaca a Sberbank szakértője szerint, aki elsősorban a kedvező makrogazdasági helyzet következményének tulajdonítja a növekedést. A szakértők piaci tapasztalata, hogy az ügyfelek ötéves futamidővel átlagosan 1 millió forintot igényelnek, leggyakrabban felújítással, autóval és családi eseményekkel kapcsolatos céljaik megvalósítására. A személyi kölcsönök piacán markáns növekedést tervező bank egy késő tavaszi és egy koraőszi igénylési hullámra számít.

Fakulnak a válság emlékei

Az alacsony és kiszámítható kamatok, az ütemes gazdasági növekedés eredményeként tapasztalt reálbér-növekedés, valamint a jövőbe vetett pozitív várakozások együttese okozza, hogy nemcsak kitart, de egyenesen élénkül az emberek hitelfelvételi kedve.

"Egy évtizeddel a válság kezdetét követően már a negatív emlékek is fakulnak, így a hitel- és kölcsöntermékeket egyre kevésbé övezik a korábbi ellenérzések"– mondja Besnyő Márton, a Sberbank lakossági termékfejlesztési vezetője.

A reálbér-növekedés nagyobb önerőt biztosít és kiszámíthatóbb törlesztési időszakot jelent, így az emberek bátrabban vágnak bele a hitelt igénylő céljaik megvalósításába. Az elmúlt évekhez képest a jelenlegi személyi kölcsön kamatszintek is rekord alacsonyak, ez a mostani gazdasági kilátások mellett még egy-másfél évig biztosan velünk marad, vélik a szakértők. Nem utolsó sorban pedig a gazdasági jobblét példát is mutat, könnyebb inspirációt meríteni a hitelcélokhoz – vagyis többen vágynak többre, összegzi Besnyő.

Megszakításokkal tűzdelt az év

Éven belül azonban nem egyenletes a hitelfelvétel, vannak kiemelkedő időszakok. Év eleje az első szezonja az igényléseknek, ilyenkor jellemzően a hitelkiváltásra, az előző évekből görgetett adósságok optimalizálására felvett olcsóbb hitelek mennek.

Késő tavasszal a költségesebb családi események, mint az esküvő, ballagás, vagy a lakásfelújítás miatt tapasztalható egy kisebb hullám. Majd koraősszel a téli felkészülés és a nyaralás-iskolakezdés miatt lemerült családi kasszák okoznak egy újabb hitelfelvételi boomot.

Kutatások szerint a választásnál a legtöbben a saját bankot preferálják, de sokan bekérnek kontroll-konstrukciókat és végül a kevésbé költséges opciót választják – osztja meg tapasztalatait a Sberbank szakértője, aki a piaci adatokat ismertetve elmondta: az átlagos hitelösszeg 1 millió forint, ötéves futamidő mellett.

A hazai személyi kölcsön piac jelenleg mintegy 5 százaléka felett diszponáló, de markáns növekedési terveket szövő pénzintézet – melyet kölcsöntermékei miatt több alkalommal díjaztak is az elmúlt évben – 2017-ben 45 százalékkal növelte személyi kölcsön kihelyezését a 2016-os évhez képest. Ami a 2018-as terveket illeti, idén 25 százalék körüli bővülést vár a termékértékesítésben a bank, amely elsősorban a kedvező termékárazása révén próbál új ügyfeleket szerezni.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Befektetés

Trendforduló jöhet a pénzvilágban

Buborékok képződnek a tőkepiacokon: az irracionális magatartást kiváltó...

Inflációban sem kell lemondani a befektetésekről

A részvénypiacokat nagyobb volatilitás jellemezheti a közeljövőben az eddigi...

Warren Buffett menti meg a Tevát?

A Berkshire Hathaway Inc. csütörtökön bejelentette, hogy részesedést vásárolt...

Ezt olvasta már?

Milliárdokkal nőtt a magyar lakosság vagyona »