Jár a jegybankároknak az ingyen hitel?

Csak közérdekű adatigénylés nyomán derült ki, hogy több száz jegybanki dolgozó jutott a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású munkavállalói hitelhez. Aminek az összege az egyik alelnök esetében a 40 millió forintot is meghaladta, s a kamata az irányadó rátával egyező, vagyis ingyen van. Ön szerint jár a jegybankároknak az ingyen hitel? Szavazzon!

Hogyne járna! Ha a péknek mindig van kenyere, akkor a jegybankárnak is mindig lehet hitele. Például azon senki sincs fennakadva, hogy vasutasok ingyen jegyet kapnak, a nyomdászok meg már este elolvashatják a másnapi lapokat. A bányászok szénutalványáról már nem is beszélve. Ráadásul, a 43 milliós hitellel most pellengérre állított MNB alelnök nem kizárólag a kedvezményes kölcsönből vásárolta lakását, mert még 30 százalék önerőt is hozzátett. Egészen kicsinyesek ezek az ellenzéki támadások. Pláne, hogy évek óta nyereséges a jegybank, vagyis meg sem kottyant a mérlegnek ez a kis kamattámogatás. A tőkét pedig visszafizetik a jegybanki dolgozók. Szóval, ezt a békát érdemesebb lenyelni. Az MNB-ben felelős szakemberek dolgoznak, akikre a piaci cégek is vadásznak. Nem múlhat egy hitelen a megtartásuk.

Ez már túlzás! Úgy látszik a jelenleg kormányzó pártokat csak addig zavarták a felháborítóan magas jegybanki fizetések, amíg az ellenzéki padsorokat koptatták. Nem elég, hogy a két évvel ezelőtti másfél millióval szemben immár négy és fél millió forint egy MNB alelnöki fizetés. Ráadásul, még a jegybanki alapkamaton, ami most 0,9 százalék, jut hitelhez. Ilyen hitel a valóságban nem is létezik, hiszen az irányadó rátára minden piacon rárakódik még valami jutalék, költség, miegymás. A kisemberek számára kínált kölcsönökről már nem is beszélve, ahol még a bankok kamatnyereségét is ki kell fizetni a törlesztés során. Szóval, ez egészen felháborító. Különösen, hogy a tisztségek halmozása révén havi 7-9 milliót kereső alelnök erre egyszerűen nincs is rászorulva. Nem is érti az ember, hogy miért kell neki kedvezményes munkavállalói hitelt nyújtani.

Hirdetés
Brexit

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot...

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Szavazz!

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Hirdetés
Befektetés

Decembertől igényelhető a befektetői adókedvezmény

A startup vállalkozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a...

Hízott a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok vagyona októberben 84 milliárd forinttal, 1,4...

Nagy bejelentéssel állt elő az Altera

Jelentős növekedési- és forrásbevonási terveket jelentett be a Budapesti...

Ezt olvasta már?

125 milliárdért finomhangolt a jegybank »