Nem bíznak az MNB ajánlatában

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Enyhén meglepte a piacot a kedden megtartott MNB ülés. A jegybanki döntéshozók megpedzegették, hogy szeretnék a hozamgörbe hosszú végét is lejjebb látni. Ez a lépés csökkenheti a hosszabb kamatperiódusú hitelek kamatköltségeit. A piac nem reagált érdemben a közleményre egyelőre.

A videó kattintásra indul.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő időszakban még további nem konvencionális enyhítési eszközöket alkalmazhat a rendkívül laza monetáris politika fenntartása végett. Egyes citybeli elemzői vélemények szerint azonban az inflációs nyomás előbb-utóbb szigorítást tesz majd szükségessé.

A refinanszírozás lehet a cél

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana az MNB keddi kamatdöntő ülése után adott kommentárjában hangsúlyozta: véleménye szerint a mélységi rekordokra süllyesztett kamatok elérése után a magyar jegybank célja a következő hónapokban a lehető legtöbb gazdasági szereplő refinanszírozása e rekord alacsony kamatszinteken.

A Morgan Stanley vezető elemzője szerint e stratégia egyik fő eleme a hosszú távú hozamok csökkentése, és ennek eléréséhez az MNB új nem konvencionális eszközöket fog használni.

Kedvező feltételek

Pasquale Diana szerint az érv e cél mellett az, hogy az időtengely mentén egyenesebbé váló hozamgörbe - vagyis az alacsonyabb hosszú távú hozamszint - kedvez a rögzített kamatozású hitelek kibocsátásának. Ez az érv a rögzített kamatozású termékek keresleti oldalán hat, e konstrukciók kínálati oldalán az MNB azon törekvése áll, hogy a bankok 3, 5 vagy akár 10 évi futamidőre is hozzáférhetővé tegyenek rögzített rátájú hiteltermékeket.

Módszerek

A Morgan Stanley londoni főközgazdásza szerint a hozamgörbe egyenesebbé tételére több módszer is az MNB rendelkezésére állhat.

A jegybank devizaswap-konstrukciókkal likviditáskezelésbe kezdhet, közvetlen eszközvásárlással mennyiségi enyhítési programot indíthat, újrakezdheti a jegybanki kamatcsere-tranzakciókat (IRS), annak érdekében, hogy bankokat hosszú lejáratú kötvények vásárlására késztesse.

Emellett az MNB akár hozamgörbe-kezelésbe is kezdhet, kifejezett hosszú távú hozamcél-politikát meghirdetve, abban a reményben, hogy ha a piac ezt hitelesnek fogadja el, akkor a piaci szereplők az új hozamcél felé gravitálnak, és az MNB-nek nem kell túl sokat vásárolnia - sorolta a lehetőségeket a Morgan Stanley vezető londoni elemzője.

Pasquale Diana szerint az MNB kezdeményezhet egy olyan hitelprogramot is, amely olcsó hosszú futamú finanszírozáshoz juttatná a bankrendszert kedvező feltételekkel, abban az esetben, ha a bankok vállalják rögzített kamatozású ingatlanhitel-portfolióik növelését.

Nagy mozgástér

A Morgan Stanley londoni főközgazdásza szerint mindehhez az MNB-nek jelentős mozgásteret biztosít a 2-4 százalékon megállapított sávos inflációs cél és a jelenleg meglehetősen kedvező inflációs pálya. Ebben a környezetben a monetáris szakpolitikai vita a cég szakértője szerint a következő néhány hónapban arról szól majd, hogy a magyar jegybank milyen módszerrel próbálja lejjebb nyomni a hosszú távú hozamokat, és miként éri el, hogy minél több új hitelfolyósítást lehessen az alacsony rátákon rögzíteni.

Ebben az értelemben a gazdasági növekedés és az infláció valószínűleg az MNB monetáris politikájának hátterébe szorul - jósolta a Morgan Stanley vezető londoni elemzője.

Inflációs nyomás

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor az inflációs nyomást jó eséllyel nem lehet majd sokáig figyelmen kívül hagyni az MNB monetáris politikájában.

Liam Carson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése utáni értékelésében közölte: a ház egyre nagyobb kockázatát látja annak, hogy az MNB monetáris politikája "túl sokáig marad túl enyhe".

Carson szerint az enyhe monetáris alapállást nehéz összeegyeztetni a makrogazdasági környezettel, különös tekintettel arra, hogy a kapacitások szűkössége már kezdi éreztetni hatásait, elsősorban a 13 százalékot meghaladó éves bérnövekedési ütem formájában.

Infláció

Mindemellett a tizenkét havi maginfláció is három és fél évi csúcson jár, mindössze egytizednyire az MNB 3 százalékos központi céljától.

A Capital Economics vezető londoni elemzője közölte: a ház jelenlegi előrejelzése alapján a magyarországi infláció jövőre átlépi a jegybanki célszintet.

Carson szerint a cég jelenlegi alapeseti várakozása az, hogy a gyorsuló infláció jövőre a jelenlegi monetáris irány visszafordítására készteti az MNB-t, de növekszik annak az esélye, hogy a pénzügypolitika túl enyhe marad, és ez "még rondább inflációs sokkot" okoz, ami később agresszívabb kamatemeléseket tesz szükségessé.

Hirdetés
Brexit

A brit kormány 3 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) különít el...

Olyan könnyű lesz a letelepedett státus megszerzése, mint a jogosítvány...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Szavazz!

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Hirdetés
Befektetés

Decembertől igényelhető a befektetői adókedvezmény

A startup vállalkozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a...

Hízott a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok vagyona októberben 84 milliárd forinttal, 1,4...

Nagy bejelentéssel állt elő az Altera

Jelentős növekedési- és forrásbevonási terveket jelentett be a Budapesti...

Ezt olvasta már?

Többmilliós bírsággal sújtotta a jegybank a jogsértőket »

4IG 1999 (-0,05 ) ALTERA 3348 (5,45 ) APPENINN 785 (-2,48 ) BIF 1800 (-1,10 ) CIGPANNONIA 300 (0,67 ) CSEPEL 1000 (-0,89 ) Duna House A 3684 (0,93 ) EHEP 1102 (10,20 ) ELMU 24980 (-1,85 ) EMASZ 22635 (0,87 ) ESTMEDIA 69 (1,47 ) FHB 617 (-3,59 ) FORRAS/OE 1070 (4,39 ) FORRAS/T 1100 (4,96 ) FUTURAQUA 51 (-1,92 ) GSPARK 3670 (-0,52 ) KONZUM 3000 (-1,70 ) KPACK 7104 (-20,00 ) KULCSSOFT 887 (3,26 ) MASTERPLAST 602 (-1,63 ) MOL 3280 (1,83 ) NORDTELEKOM 25 (13,64 ) OPUS 689 (-0,43 ) ORMESTER 1192 (-20,00 ) OTP 10350 (2,63 ) OTT1 296 (6,47 ) PANNERGY 554 (1,28 ) RABA 1268 (-0,16 ) RICHTER 7030 (0,39 ) WABERERS 4600 (-3,16 ) ZWACK 16660 (-0,74 )