Bevásárolt a lakosság az állampapírokból

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A 34 százalékos bővülésnek köszönhetően, 1735 milliárd forinttal nőtt a lakossági forint állampapírok állománya 2017-ben. A teljes mennyiség 6802,9 milliárd forintot ért el az év végére - tájékoztatott közleményben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn.

Decemberben 135 milliárd forinttal emelkedett az állomány.

A Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel (Pemák) együtt a lakossági állampapír-állomány megközelítette a 6939 milliárd forintot év végére. 

Az öt-hat éve tartó folyamatos és dinamikus bővülés oka, hogy a lakossági állampapírok egyet jelentenek a biztonságos befektetéssel, ami versenyképes kamattal és széleskörű elérhetőséggel párosul - mutat rá az ÁKK.

A 2010 óta eltelt időszakban több mint tizenötszörösére emelkedett a lakossági állampapírok állománya. Ez a siker jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság döntő részét a hazai megtakarítások finanszírozzák.

Az állampapírok, kockázatmentességük miatt jelenleg a lekötött betétek helyettesítőjének tekinthetők, mivel azoknál jóval magasabb hozamot kínálnak (1,5-3,8 százalék).

Összességében azt látni, hogy a kisbefektetők még mindig a rövid futamidejű állampapírokat részesítik előnyben, de az utóbbi időszakban, - az infláció emelkedésével, a magasabb hozam reményében - egyre többen választják a hosszabb lejáratú állampapírokat is.

A hóvégi lejáratok és vásárlások alakulása nagyban befolyásolja a havi állományi adatokat. A tendencia azonban, hogy a fél,- egyéves futamidők helyett mindinkább 2-5 éves befektetések felé fordul a lakosság. Ezzel csökken a megújítás kockázat és növekszik az államadósság átlagos hátralévő futamideje, mely megegyezik az adósságkezelő hosszú távú céljával - fogalmaz a közlemény.

Decemberben a forint-papírok közül a legnagyobb mértékben, 72,4 milliárd forinttal a Prémium Magyar Állampapír (Pmáp) állománya nőtt havi alapon, amelyet 60,7 milliárdos bővüléssel a Féléves Magyar Állampapír (Fmáp) követett.

Éves viszonylatban a Pmáp állománya 933,3 milliárd forinttal nőtt, az Fmáp állománya pedig 77 milliárd forinttal csökkent.

2016 végéhez viszonyítva még az Egyéves Magyar Állampapír (1Máp) esetében figyelhető meg kiugró változás: az 1Máp állománya 2636,6 milliárdról 3110 milliárdra nőtt.

Forrás: ÁKK

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Befektetés

Újabb céget karol fel a PortfoLion

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion ötmillió dollárt fektet a big data és...

Trendforduló jöhet a pénzvilágban

Buborékok képződnek a tőkepiacokon: az irracionális magatartást kiváltó...

Inflációban sem kell lemondani a befektetésekről

A részvénypiacokat nagyobb volatilitás jellemezheti a közeljövőben az eddigi...

Ezt olvasta már?

Zombicégek alkonya »