Óriás jelent meg a magyar alapkezelési piacon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Magyarországon is megkezdte működését az Amundi, Európa legnagyobb és a világ ötödik legjelentősebb tőzsdén jegyzett alap- és vagyonkezelője.

Az itteni munkát az Amundi hat globális befektetési központja segíti. Párizsban, Londonban, Dublinban, Milánóban, Bostonban és Tokióban - mondta Vízkeleti Sándor, az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten.

Elmondta: az Amundi 2010-ben jött létre a Credit Agricole Asset Management és a Société Générale Asset Management összeolvadásával. A francia gyökerekkel rendelkező európai alap- és vagyonkezelő vállalat központja Franciaországban van. Az Amundi a Pioneer Investments 2017 júliusában történt akvizíciójával tovább erősítette a vállalat európai vezető pozícióját.

A Pioneer Investments elismert aktív portfólió menedzser cég volt. Azzal, hogy az Amundi megvette a Pioneer Investments vállalatot, annak magyarországi leánycége, a  Pioneer Alapkezelő is Amundi Befektetési Alapkezelő néven működik a jövőben - jelezte Vízkeleti Sándor.

Egyedi modell

Reema Desai, az Amundi Londonban tevékenykedő ügyfélportfólió menedzsere elmondta: globálisan az Amundi az első tíz alap- és vagyonkezelő vállalat közé tartozik, az általa kezelt vagyon több mint 1400 milliárd eurót ér el, ezzel  Európa vezető alap- és vagyonkezelő társasága. Franciaországban piacvezető, az első három helyezett között szerepel Olaszországban és Ausztriában, illetve erős pozíciókkal rendelkezik Németországban - tette hozzá.

Jelezte, az Amundi egyedi üzleti modellel rendelkezik, amely két területre épít, a lakossági divízióra, amely a partner hálózatok és a harmadik fél felé termékeket forgalmazók több mint 100 millió lakossági ügyfelének biztosít befektetési megoldásokat, emellett az intézményi divízióra, amely világszerte több mint 1000 intézményi és állami ügyféllel áll kapcsolatban. 

Kockázatkerülés

Vízkeleti Sándor kifejtette: a nyugdíj felé tartó generációkon nő a nyomás, hogy maguk gondoskodjanak a pénzügyi tartalékokról, hiszen minden fejlett társadalomban gondot jelent a nyugdíjrendszer jövője. A várható életkor nő, a fiatalabb generációk alacsonyabb lélekszáma miatt az egy nyugdíjasra jutó aktív korúak száma 2030-ra az Egyesült Államokban 4-ről 2,7-re, Németországban 3-ról 2-re csökken, ami miatt a jelenlegi nyugdíjrendszerek aligha lesznek fenntarthatók - jelezte.

Reema Desai megjegyezte: a befektetések során a kockázatkerülő magatartás nem alaptalan, hiszen a legtöbben azért halmoznak fel megtakarításokat, hogy gondoskodjanak saját időskori jólétükről. Ez pedig hosszú távú befektetést feltételez, aminek legnagyobb "ellensége" a felhalmozási időszak elején elszenvedett veszteség -  tette hozzá.

Nem az USA-ba kell fektetni

Bastien Drut, az Amundi kötvény- és devizapiaci stratégája szerint az alacsony hozamok várhatóan tartósan fennmaradnak, az infláció hosszú ideig a historikus átlagok alatt marad, ennek megfelelően a várható jegybanki szigorítások mértéke is korlátozott lesz, nem lehet számítani a kamatok és a kötvényhozamok látványos emelkedésére.

Az Amundi stratégái szerint alapvetően Európában és a feltörekvő piacokon kell keresni a megfelelő befektetéseket. Az Egyesült Államokban a növekedés közelíti a potenciális GDP mértékét, a feltörekvő piacokat a közelmúltban nagyban segítették a külső hatások, így például a pénzmennyiség növekedése, a dollár gyengesége és a viszonylag stabil kínai kereslet. Miközben az Egyesült Államok részvénypiacait a túlárazottság jellemzi, addig Európában még mindig alacsonynak tűnnek a részvényárfolyamok - hangsúlyozta.

A kelet- és közép-európai kötvények és részvények nemrégiben történt felértékelődése ellenére továbbra is számos kedvező befektetési lehetőséget lehet találni a térségben, különösen a részvénypiacokon - mutatott rá Forián-Szabó Gergely, az Amundi budapesti befektetési vezetője. Jelezte: a magyar jegybank monetáris politikája és piacbefolyásoló megközelítése azt vetíti előre, hogy az alacsony forintkamatok tartósan fennmaradhatnak a következő években is.

Hirdetés
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Hirdetés
Befektetés

Hogyan fektessünk be idén, mire figyeljünk?

A klasszikus befektetések közül az idei évre kétségtelenül a részvények...

Ezektől a sztároktól nyugodt szívvel kérhetünk befektetési tanácsot

Léteznek olyan celebek is, akik nem szórják ész nélkül a pénzt, sőt, egészen...

Folytatódik a Mol-INA ügy

Mindössze hét cég jelentkezett a horvát kormány felhívására, amelyben...

Ezt olvasta már?

Hogyan fektessünk be idén, mire figyeljünk? »