Van még lehetőség az eurózónában

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az eurózóna fellendülése év eleje óta az egyik kedvenc befektetési sztori, az erősödő euró azonban lehiggasztotta a vállalati profitok emelkedésére számító befektetőket. Nincs azonban minden veszve, hiszen van olyan szektor, amelyik éppen a mostani helyzetből profitálhat - figyelmeztet a K&H.

Erős euró - rosszabb profitvárakozások

Az európai részvények kiemelkedően teljesítettek egészen június végéig, köszönhetően a kedvező növekedési kilátásoknak és a viszonylag nyugodt politikai környezetnek. Hiszen miközben a tengerentúlon Trump politikája miatt egyre növekszik a feszültség, addig Európában a Brexit beütemezése és az év első felében rendre lezajlott holland és francia választások után lényegesen lecsökkentek a politikai kockázatok.

„Továbbra is hiszünk az eurózóna gazdasági fellendülésében, mivel akár a szolgáltató szektort, akár a feldolgozóipart nézzük, többéves csúcson vannak az üzleti bizalmi indexek, és egyelőre a német választások sem nyugtalanítják a befektetőket” – mondta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„A kötvényvásárlási program kivezetésének megszellőztetésével azonban az Európai Központi Bank kiengedte a szellemet a palackból, és az euró 1 hónap alatt 6 százalékot erősödött a dollárral szemben, ez pedig lerontotta az európai cégek profitvárakozásait” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ne temessük Európát

Továbbra is biztató azonban az eurózóna gazdasági fellendülése, ezért nem kell lemondani az európai növekedésben rejlő befektetési lehetőségről. Még akkor sem, ha az euró erősödése egyértelműen kockázatot jelent a vállalati szektorra

Hiszen vannak olyan szektorok, mint például a bankszektor, amelynek a bevétele – szemben az exportőr vállalatokkal – főleg az eurózónából ered, így az erős euró nincs negatív hatással rá. Sőt! Mivel az euró jelenlegi erősödése leginkább annak tudható be, hogy a piac várakozása szerint a fellendülő gazdasági adatok hatására az EKB szigorítani fog, azaz a kamatok emelkedni fognak euróban, így a magasabb kamatkörnyezet kifejezetten pozitív hatással lehet a bankokra.

Hirdetés
Brexit

Csak a főbb kérdések rendezése után lehet tárgyalni egy átmeneti időszakról.

London a Brexit után is biztosítja az uniós állampolgárok jogait.

Melyik a legjobb lakáshitel?
Forex mazsoláknak

Bemutatunk egy NFP kereskedési stratégiát is, ami kezdőként, demó...

Szavazz!

Tarolják a piacot az elektromos autók?

A nagy autógyárak szerint az utolsó lökést a dízelbotrány adta, hiszen a...

Jár a jegybankároknak az ingyen hitel?

Csak közérdekű adatigénylés nyomán derült ki, hogy több száz jegybanki...

Hirdetés
Befektetés

Felszámolják a Strategont

Az MNB korábbi határozata alapján a Strategon Értékpapír Zrt. a CODEX...

Az Enterprise Investors új alapja kkv-k kivásárlását tervezi

Közép-Európa egyik legnagyobb...

Szorosabbak lettek a szerb-magyar kapcsolatok

Szerbia és Magyarország, ezen belül a Vajdaság és Magyarország közötti...

Ezt olvasta már?

Marcon ma lerántja a leplet a reformtervekről »