Van még lehetőség az eurózónában

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az eurózóna fellendülése év eleje óta az egyik kedvenc befektetési sztori, az erősödő euró azonban lehiggasztotta a vállalati profitok emelkedésére számító befektetőket. Nincs azonban minden veszve, hiszen van olyan szektor, amelyik éppen a mostani helyzetből profitálhat - figyelmeztet a K&H.

Erős euró - rosszabb profitvárakozások

Az európai részvények kiemelkedően teljesítettek egészen június végéig, köszönhetően a kedvező növekedési kilátásoknak és a viszonylag nyugodt politikai környezetnek. Hiszen miközben a tengerentúlon Trump politikája miatt egyre növekszik a feszültség, addig Európában a Brexit beütemezése és az év első felében rendre lezajlott holland és francia választások után lényegesen lecsökkentek a politikai kockázatok.

„Továbbra is hiszünk az eurózóna gazdasági fellendülésében, mivel akár a szolgáltató szektort, akár a feldolgozóipart nézzük, többéves csúcson vannak az üzleti bizalmi indexek, és egyelőre a német választások sem nyugtalanítják a befektetőket” – mondta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„A kötvényvásárlási program kivezetésének megszellőztetésével azonban az Európai Központi Bank kiengedte a szellemet a palackból, és az euró 1 hónap alatt 6 százalékot erősödött a dollárral szemben, ez pedig lerontotta az európai cégek profitvárakozásait” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ne temessük Európát

Továbbra is biztató azonban az eurózóna gazdasági fellendülése, ezért nem kell lemondani az európai növekedésben rejlő befektetési lehetőségről. Még akkor sem, ha az euró erősödése egyértelműen kockázatot jelent a vállalati szektorra

Hiszen vannak olyan szektorok, mint például a bankszektor, amelynek a bevétele – szemben az exportőr vállalatokkal – főleg az eurózónából ered, így az erős euró nincs negatív hatással rá. Sőt! Mivel az euró jelenlegi erősödése leginkább annak tudható be, hogy a piac várakozása szerint a fellendülő gazdasági adatok hatására az EKB szigorítani fog, azaz a kamatok emelkedni fognak euróban, így a magasabb kamatkörnyezet kifejezetten pozitív hatással lehet a bankokra.

Hirdetés
Brexit

A brit autógyártók és kereskedők szakmai szervezetének (SMMT) legfrissebb...

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Hirdetés
Befektetés

Meddig költekezhet még a Tesla?

Egyelőre jól tűrik a befektetők, hogy egyik kedvencük, a Tesla, percenként 8...

Hiszünk a vegyes alapokban

Fontos kérdés manapság, hogy milyen befektetési formán keresztül érhetünk el...

Decembertől igényelhető a befektetői adókedvezmény

A startup vállalkozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a...

Ezt olvasta már?

Meddig költekezhet még a Tesla? »