Alapjaiban változhat meg, amit a fizetésről gondolunk

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Magyarországon kíván tovább terjeszkedni a világ egyik leggyorsabban fejlődő fintech cége, a norvég Auka. A 2010-ben alapított vállalkozás indította Norvégia első mobilfizetési rendszerét, s ezzel úttörője volt a mobilfizetési rendszerek tömeges elterjedésének. Alapítója, Daniel Döderlein dolgozta ki azt az mCash rendszert, amelyből Vipps néven mára a legelterjedtebb norvég mobilfizetési platform lett.

„A magyar piacon még nem alakult ki domináns mobilfizetési rendszer. A skandináv országok példájához hasonlóan itt sem tudtak igazán gyökeret verni az Apple Payhez hasonló, egy-egy bankra szabott megoldások. A bankrendszer azonban erős, az okostelefon-használat is dinamikusan fejlődik, és a PSD2 bevezetése miatt most van az a pillanat, amikor a pénzintézeteknek lépéseket kell tenniük ezen a területen. Ebben szeretnénk  tapasztalatainkkal segítséget nyújtani a magyar pénzintézeteknek " – mondta Daniel Döderlein, az Auka vezetője.

A januárban életbe lépett pénzforgalmi irányelv arra kötelezi a bankokat, hogy hozzáférhetővé tegyék számlavezetési rendszereiket – megfelelő engedélyekkel rendelkező harmadik felek számára. Ez feleslegessé teszi a kártyák beiktatását a tranzakciókba, hiszen a megfelelő applikációk közvetlenül a számlákhoz férhetnek hozzá. Ez nagy kihívás elé állítja a pénzintézeteket, akiknek azonban ma még van lehetőségük, hogy a megfelelő technológiába történő befektetésekkel megőrizzék versenyelőnyüket, véli Döderlein.

Alkalmazással fizetni

Az Auka megközelítésében a mobilfizetés sokkal többet jelent annál, mint hogy kártya helyett a telefont használják fizetésre. „A skandináv típusú mobilfizetés azt jelenti, hogy a fogyasztó a telefonja és egy app segítségével bármilyen általa választott fizetési módot alkalmazhat, platformtól és bankkapcsolattól függetlenül″ – tette hozzá Döderlein.

Ez a megközelítés olyannyira sikeres, hogy a hasonló rugalmas rendszerek három skandináv országban (Dánia: MobilePay, Svédország: Swish, Norvégia: Vipp) már 65 százalékos piaci lefedettséget értek el a teljes népesség körében. A legtöbb európai bank jelenleg azon hezitál, hogy az Apple Pay, Samsung Pay, Android-Pay vagy a Masterpass rendszerek valamelyikét alkalmazza. Ezek azonban nem platformfüggetlenek, és nem is különösen rugalmasak. „A bankoknak ezek a rendszerek nem hoznak új ügyfeleket, a kártyatulajdonosok ugyanúgy megszokott kártyáikat fogják használni, és a boltoknak továbbra is be kell fektetniük valamilyen hardver-eszközbe″ – magyarázza a problémákat Daniel Döderlein.

A skandináv mobilfizetési módszerek azért terjedtek el ilyen mértékben, mert rugalmasabbak, mint az egyetlen pénzintézetre vagy egyetlen platformra kidolgozott megoldások. A technológiai óriásvállalatok – például a Google vagy a Facebook – is ebbe az irányba indultak már el fejlesztéseikkel.

A mobilfizetési rendszerek sokkal gyorsabb ütemben váltják le a ma használatos fizetési megoldásokat, mint ahogyan annak idején a kártyák kiszorították a készpénzt. Skandináviában a lakosság 70 százaléka ma már használja a mobilfizetési lehetőségeket, és ezt a szintet alig öt év leforgása alatt érték el. Még izgalmasabb Kína példája, ahol 2017 októberében már 12 ezer milliár dollárt ért el a mobilfizetések volumene, ami éves összevetésben 40 százalékos növekedést jelent, egy olyan országban, ahol három évvel ezelőtt szinte kizárólagosságot élvezett a készpénz.

Hirdetés
Brexit

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

A Parlament a Brexit után a kétoldalú kapcsolatok szempontjából egy társulási...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Megfúrják Paksot a zöldek?

Az Európai Bizottság akár bíróság előtt is kitart a bővítést engedélyező...

Hirdetés
Befektetés

Körbeudvarolják a befektetők a hazai startupokat

Ezúttal nem vállalkozások fognak versenyezni befektetők előtt, hanem fordítva.

A Google-nél sem lesz kriptovaluta-reklám

A Google szerdán bejelentette, hogy megtiltja felületein a kriptodevizák és a...

Nemzetközi befektetők csaphatnak le a magyar ingatlanpiacra

Több millió eurós befektetéseket is Magyarországra vonzhat a főváros és négy...

Ezt olvasta már?

Hamarosan már mindent csak online fizetünk »

ALTEO 725 (2,11 ) ALTERA 675 (3,85 ) ANY 1380 (-0,72 ) APPENINN 584 (-6,11 ) CIGPANNONIA 382 (-3,29 ) CSEPEL 1020 (-0,97 ) Duna House A 4180 (-0,48 ) ELMU 28000 (2,94 ) EMASZ 25200 (0,80 ) ENEFI 170 (-3,41 ) ESTMEDIA 65 (-14,47 ) FHB 610 (-2,87 ) FUTURAQUA 57 (-4,01 ) KONZUM 2730 (-5,04 ) MASTERPLAST 610 (-2,40 ) MOL 2900 (-3,72 ) MTELEKOM 446 (0,45 ) NORDTELEKOM 47 (-5,43 ) NUTEX 43 (-7,11 ) OPUS 522 (-7,61 ) OTP 11310 (-3,58 ) OTT1 206 (3,52 ) PANNERGY 712 (0,28 ) RABA 1470 (-1,01 ) RICHTER 5445 (-2,24 ) SET Group 209 (-0,48 )