Elkészült az EU terve a bérszakadék ellen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Cselekvési tervet terjesztett be hétfőn az Európai Bizottság (EB) azzal a céllal, hogy mielőbb felszámolják a nemek közötti bérszakadékot, amelynek mértéke a legfrissebb adatok szerint átlagosan 16,3 százalék az Európai Unióban.

Bérszakadék az EU-ban

Közleményében a bizottság kiemelte: az "üvegplafon" áttörése érdekében olyan projekteket kívánnak finanszírozni, melyek a várakozások szerint javítanák a nemek egyensúlyát a vállalatvezetés minden szintjén, illetve ösztönöznék a kormányokat és a szociális partnereket, hogy hozzanak ennek céljából konkrét intézkedéseket.

Mint írták, az elmúlt években nem csökkent a bérszakadék, s ez nagyban annak tulajdonítható, hogy a nőket általában rosszabbul fizetett ágazatokban alkalmazzák, kevesebbet léptetik elő, illetve a nők többször szakítják meg karrierjüket és több fizetetlen munkát végeznek.

A brüsszeli testület által közzétett adatok szerint az Európai Unióban átlagosan 39,6 százalék a nemek közötti szakadék az összkeresetet illetően. A nők órabére átlagosan 16,3 százalékkal kisebb, mint a férfiaké.

Az EU-tagállamok rangsorában Magyarország a középmezőnyben található. A nemek átlagos órabére közötti különbség hazánkban 14 százalék a férfiak javára, az összkeresetben jelentkező szakadék pedig 32 százalék.

Változtatnának a helyzeten

Az Eurobarometer hétfőn közzétett felméréséből eközben kiderült, hogy tíz uniós polgárból kilenc nem csak a társadalom és a gazdaság szempontjából, hanem saját magára nézve is fontosnak tartja az egyenlőség előmozdítását, ugyanennyien elfogadhatatlannak tartják, hogy azonos munkáért a nők kevesebb fizetést kapjanak.

A válaszadók 80 százaléka szerint a férfiaknak ugyanúgy ki kellene venniük a részüket a házimunkából és a gyermekgondozási célú szülői szabadságból, mint a nőknek. Emellett a megkérdezettek fele azon véleményének adott hangot, hogy több nőnek kellene politikai döntéshozatali pozícióban lennie.

"A nemek közötti egyenlőség alapvető jog, amelyet az uniós szerződésekben fektettek le. Noha a nőknek Európa-szerte joguk van az egyenlőséghez, a biztonsághoz és a társadalmi szerepvállaláshoz, túl sokan vannak, akik számára e jogok még nem kézzelfoghatóak. Olyan viselkedésbeli és politikai változásokat kell elősegítenünk, amelyek javítják polgáraink életét" - fogalmazott Frans Timmermans, az EB első alelnöke.

"A nők továbbra is alulreprezentáltak a politikai döntéshozatalban és az üzleti világban. Még mindig széles körben elterjedt a nők elleni erőszak, ami napjaink társadalmaiban elfogadhatatlan! Fel kell számolni a bérszakadékot, hisz a nők számára épp a gazdasági függetlenség szolgál a legjobb pajzsként az erőszakkal szemben" - közölte Vera Jourová, a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

Hirdetés
Brexit

Azért vannak pár ezren, akik menni fognak.

Mario Centeno, az Eurócsoportot januártól vezető politikus szerint...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kell nekünk a naperőmű?

Naperőmű építési bumm tört ki Magyarországon. Ön szerint kell nekünk a...

Meddig szárnyalhat a bitcoin?

Már a csőd szélén álló Venezuela elnöke is saját kriptovalutával akarja...

Hirdetés
Befektetés

A kínai Szilícium-völgy is tartogat lehetőségeket

A kínai Szilícium-völgynek számító Shenzhen város befektetés-ösztönző...

Jó befektetési lehetőséget keres? Itt érdemes körbenézni

Államkötvénybe fektetné pénzét? Habár a magas hozam sokszor kompenzálja...

Jó üzletet kötöttek Mészárosék

800 ezer eurós nyereséget realizált az Appeninn Holding egy ingatlanon.

Ezt olvasta már?

A drónhasználók körmére néznének »