Fontos változás jön a boltokban hétfőtől

| forrás:
mti

A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás darabárát azonos méretben kell ezentúl feltüntetni a súlyra vetített egységárral - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnapi közleményében.

A vásárlók számára azonnal összehasonlítható lesz az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

A tájékoztatás szerint a vásárlók és a hazai tojástermelők érdekeit is védi a módosítás, amely a vásárlók egyértelmű tájékoztatására kötelezi a kiskereskedőket.

A szabályozás módosítására azért volt szükség, mert a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték, ami alkalmas a vevők megtévesztésére.

Az NGM a közleményben megjegyzi, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben - a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt - hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését.

Az idén januárban 5 százalékra csökkent a tojás és több más élelmiszer, így a friss tej és a baromfihús általános forgalmi adója (áfa), tavaly pedig a sertés tőkehús áfája lett alacsonyabb.

Hirdetés
Melyik a legjobb lakáshitel?
Brexit

Ma indulhat meg hivatalosan is a Brexit, a Lisszaboni Szerződés 50....

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50....

Szavazz!

Szemet szúr a vörös csillag?

Simán átment a parlament Igazságügyi Bizottságán a Lex Heineken. Már a jövő...

Újabb hitelválság fenyeget?

Tőzsdeguruk kongatják a vészharangot: az Egyesült Államok és Kína most még...

Hirdetés
Befektetés

Az USA-ban terjeszkedik a Total

A francia Total SA energiaipari vállalat mintegy 1,7 milliárd dollárt fektet...

Már árazzák a piacok Trump vereségét

Fontos csatát vesztett Trump: visszavonték az egészségügyi reformról szóló...

Peking várja a külföldi befektetőket

Újabb ágazatokat nyit meg külföldi befektetők előtt Kína.

Ezt olvasta már?

Már megint szembemegyünk Brüsszellel »

4IG 2790 (0,18 ) ANY 1339 (1,13 ) APPENINN 224 (0,45 ) BIF 509 (-0,20 ) FHB 550 (0,36 ) KONZUM 122 (-1,61 ) MASTERPLAST 513 (2,60 ) MOL 20430 (0,71 ) MTELEKOM 491 (0,41 ) NORDTELEKOM 6 (-1,75 ) OPIMUS 50 (4,17 ) OTP 8400 (0,48 ) RABA 1180 (0,25 ) RICHTER 6583 (-0,26 ) TRINV 17 (13,33 )