Hatásos a szegénység elleni küzdelem

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Tovább csökkent az elszegényedés vagy társadalmi kirekesztettség által fenyegetett lakosok aránya az Európai Unióban, de az egyes tagállamok között jelentős a különbség - ez derült a szegénység elleni küzdelem világnapjához időzített jelentésből.

Egyre jobb a helyzet

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által hétfőn kiadott jelentés szerint a 28 tagú Európai Unió lakosságának 23,4 százalékát, 117,5 millió embert fenyegette a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség 2016-ban.

Egy évvel korábban, 2015-ben a pénzügyi világválság kirobbanása előtti szintre süllyedt vissza a veszélyeztetettek aránya, illetve száma, ehhez képest tavaly további 0,3 százalékponttal, illetve 1,5 millióval javult a mutatók értéke.

A válság sokat rontott a helyzeten

A pénzügyi világválság 2008 őszén robbant ki, abban az évben 23,7 százalékos arányt mértek. A következő néhány évben fokozatosan 25 százalék közelébe emelkedett, majd a 2012-es 24,8 százalékról 2013-ban 24,5 százalékra, 2014-ben pedig 24,4 százalékra mérséklődött az elszegényedés által fenyegetettek aránya.

Magyarországon 2015-ben csökkent a 2008-assal azonos szintre, 28,2 százalékra az elszegényedés vagy társadalmi kirekesztettség által fenyegetettek aránya, amely 2016-ban további 1,9 százalékponttal 26,3 százalékra mérséklődött. Abszolút értékben számolva 2008-ban 2 millió 790 ezer, tavaly pedig 2 millió 540 ezer volt a veszélyeztettek száma.

Mi volt tavaly?

Tavaly a magyarok 14,5 százalékát fenyegette a jövedelmi elszegényedés, 16,2 százaléknál volt gond a megélhetés körülményeivel és 8,2 százalék nem tudott tartósan elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A teljes EU-ban ezek a mutatók rendre 17,2 százalékon, 7,5 százalékon, illetve 10,4 százalékon álltak.

A 2008-as helyzettel összevetve Magyarország esetében az elszegényedés által fenyegetettek aránya 2,1 százalékponttal volt nagyobb 2016-ban, a másik két kategóriában 1,7, illetve 3,8 százalékpontos javulást mértek. A teljes unióban az elszegényedés által fenyegetettek aránya 0,7 százalékponttal, az munkavállalással küzdőké pedig még mindig 1,2 százalékponttal volt magasabb 2016-ban, míg a megélhetéssel küszködők aránya 1,0 százalékponttal esett a nyolc évvel korábbihoz képest.

Kik vannak veszélyben?

Az Eurostat módszertana szerint azt fenyegeti a szegénység, akinek havi jövedelme nem éri el az adott ország medián jövedelmének 60 százalékát, komoly gondot okoz a megfelelő életkörülmények biztosítása (például közüzemi számlák megfizetése, bizonyos tartós fogyasztási cikkek megvásárlása), vagy tartósan problémája van a munkakereséssel.

Tavaly a lakosság több mint egyharmadát három uniós tagállamban - Bulgáriában (40,4 százalék), Romániában (38,8 százalék), és Görögországban (35,6 százalék) - fenyegette a szegénység vagy a kirekesztettség.

A veszélyeztetettek aránya Csehországban (13,3 százalék), Finnországban (16,6 százalék), Dániában (16,7 százalék) és Hollandiában (16,8 százalék) volt a legalacsonyabb. A nagy euróövezeti gazdaságok közül Németország mutatója 19,7, Franciaországé 18,2, Spanyolországé 27,9, Olaszországé 28,7 százalékon, a leggazdagabb uniós tagállam Luxembourgé pedig 19,7 százalékon állt.

A legnagyobb romlások és javulások

A nyolc évvel korábbihoz képest 2016-ban 10 uniós tagállamban romlott a helyzet, a legnagyobb mértékben Görögországban (+7,5 százalékpont), Cipruson (+4,4 százalékpont), Spanyolországban (+4,1 százalékpont) és Svédországban (+3,4 százalékpont).

A legnagyobb javulást Lengyelország tudta felmutatni, ahol 8,6 százalékponttal, 30,5 százalékról 21,9 százalékra csökkent a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség által fenyegetettek aránya. Lengyelországot Lettország (-5,7 százalékpont) és Románia (-5,4 százalékpont) követi.

Az ENSZ-közgyűlés 1992 decemberében nyilvánította a szegénység elleni küzdelem világnapjává október 17. napját.

Hirdetés
Brexit

A brit autógyártók és kereskedők szakmai szervezetének (SMMT) legfrissebb...

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Hirdetés
Befektetés

Meddig költekezhet még a Tesla?

Egyelőre jól tűrik a befektetők, hogy egyik kedvencük, a Tesla, percenként 8...

Hiszünk a vegyes alapokban

Fontos kérdés manapság, hogy milyen befektetési formán keresztül érhetünk el...

Decembertől igényelhető a befektetői adókedvezmény

A startup vállalkozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a...

Ezt olvasta már?

Nem kegyes a piac a magyar méhészekhez »