Jó nekünk az őszi-tavaszi óra tekergetés?

Hétvégén megint állíthatjuk az órát, ezúttal a téli időszámítás veszi kezdetét szombatról vasárnapra virradóra. Amióta csak bevezették, vita tárgya, hogy vajon kimondottan jó ez nekünk, vagy kifejezetten rossz, esetleg csupán haszontalan időtöltés. Ön szerint jó nekünk az óra tekergetése? Szavazzon!

Jó nekünk Hogyne lenne jó. Alig várjuk a tavaszt, amikor végre tekerhetünk egyet az órán. És hiába hirdetik az interneten az indiános mémek, hogy csak a fehér ember hiheti, hogyha feljebb húzza a takaróját, akkor az egyúttal hosszabb is lesz. Mert nagyon nem mindegy, hogy a munkaidő és az iskola utáni programokat világosban vagy villanyfénynél rendezik meg. És ez már régen nem az energiáról szól, meg a népgazdaságról, hanem az életminőségről. Az esti sétákról, a késő délutáni focimeccsekről. Az sem lehet véletlen, hogy az öreg kontinensen és a tengerentúlon, háborúban és békében, s a legkülönbözőbb társadalmi rendszerekben egyaránt felmerült az óratekergetés. Az is érdekes, hogyha valahol néhány évtizedre feledésbe merül, előbb-utóbb újra felüti a fejét. Az óraállítás az életünk része, igazán megéri azt a kis kellemetlenséget, az évi kétszeri, pár napnyi kóválygást.

Púp a hátunkon El kéne végre dönteni, hogy téli vagy nyári időszámításban akarunk élni, s onnantól kezdve ahhoz tartani magunkat. Miután egy időzóna keleti szélén lakunk, talán a nyári időszámítás fixálása lenne az előnyösebb. De az biztos, hogy a rendszeres szezonális óraátállítás csak zavart okoz a gépezetekben. Az emberekében éppúgy, ahogy a társadaloméban is. Az érzékenyebbek hetekig kialvatlanok, emiatt rosszabb teljesítményt nyújtanak a munkahelyen, az iskolában, s persze, a családban is. Az óratekergetés kára szinte felmérhetetlen, s elég nehéz pénzben kifejezni a hátrányait. Ráadásul, ez az egész egy letűnt kor, az ipari társadalom terméke, az egy srófra járó gyári időbeosztáshoz igazodó társadalmakban remélhettek ettől energia megtakarítást. A mai szegmentált társadalmakban ennek már alig van jelentősége.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Befektetés

Warren Buffett menti meg a Tevát?

A Berkshire Hathaway Inc. csütörtökön bejelentette, hogy részesedést vásárolt...

Hová rohan a jenpiac?

Arra számítanak a befektetők, hogy a jegybank hamarosan bekeményít. Ám a...

Nagy sikere lehet majd az új befektetési lehetőségnek

A biztonság, a piaci lehetőségek kiaknázása és a hosszú távú befektetői...

Ezt olvasta már?

Hadat üzentek az óraátállításnak »