Jobb minőségű lesz a kenyér csütörtöktől

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Komoly változásokat eredményeznek a hazai élelmiszeriparban a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. A 2017. június 22-én hatályba lépő szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak hozzá. Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere úgy látja, hogy jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.

Rozskenyér és teljes kiőrlés

Az íz-és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. „Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra” – hangsúlyozta a JÓkenyér pékmestere.

Ludwig Klára szerint a legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. Június 22-e után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.

„Mindenki kezdjen gyanakodni, ha az addig általa vásárolt „teljes kiőrlésű” kenyeret a jövőben fantázianéven találja meg a boltban, mert akkor valószínű, hogy az a kenyér mégsem felelt meg az új szabályozásnak.” – hívta fel a figyelmet a JÓkenyér szakembere.

Hozzátette hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében.

A "házi kenyér" a múlté lesz

Fontos változást takar az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

„A kézműves kenyerek kedvelői szintén jó, ha tudják, hogy június 22-e után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.” – mondta Ludwig Klára, és megerősítette, hogy a friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.

A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.

„Mindenképpen azt javasoljuk a vásárlóknak, hogy mindig nézzék meg a kenyerek összetételét, mielőtt azokat megveszik. Kerüljék azokat a termékeket, amelyek adalékanyagokat, illetve tartósítószert tartalmaznak.” – emelte ki zárásként Ludwig Klára.

Hirdetés
Melyik a legjobb lakáshitel?
Brexit

Újabb tekintélyes pénzügyi szolgáltató cég, jelesül a Morgan Stanley, állt be...

Megszűnik az Európai Unió Bíróságának közvetlen hatásköre az Egyesült...

Forex mazsoláknak

Ha hallottál már az NFP-ről, azért, ha még nem, akkor azért. Rendhagyó...

Szavazz!

Hozzászoktunk a terrorhoz?

A barcelonai merénylet immár a nyolcadik teherautós terrorcselekmény volt...

Világgazdasági válságot gerjeszt Korea?

Nem a háborús konfliktus az egyetlen veszélye az Egyesült Államok és...

Hirdetés
Befektetés

Eddig 2000 új munkahelyet köszönhetünk az SZTA-nak

Míg a portfóliócégek a befektetéseket megelőző időszakokban összesen közel...

Van még lehetőség az eurózónában

Az eurózóna fellendülése év eleje óta az egyik kedvenc befektetési sztori, az...

Koreai konfliktus: kötvénypiacon a menedék?

Ha Észak-Korea holnap kilő egy rakétát Guam szigetére, akkor a befektetők a...

Ezt olvasta már?

Íme az év legjobb kenyerei »

ANY 1381 (0,58 ) APPENINN 366 (-4,94 ) CIGPANNONIA 259 (-4,07 ) CSEPEL 1120 (4,09 ) Duna House A 3700 (-0,54 ) ELMU 23550 (-0,63 ) EMASZ 21600 (-0,23 ) ENEFI 277 (19,91 ) ESTMEDIA 5 (4,55 ) FHB 511 (0,39 ) FORRAS/OE 969 (-4,15 ) FUTURAQUA 33 (3,12 ) GSPARK 3846 (-0,13 ) KONZUM 1937 (-0,36 ) KPACK 7842 (20,00 ) MASTERPLAST 535 (-0,56 ) MOL 23550 (0,73 ) MTELEKOM 479 (-0,21 ) NORDTELEKOM 15 (15,38 ) NUTEX 86 (-2,27 ) OPIMUS 201 (-0,50 ) OTP 10345 (0,10 ) OTT1 50 (4,17 ) PANNERGY 443 (1,14 ) PVALTO 1725 (2,99 ) RABA 1289 (-0,77 ) RICHTER 6660 (0,68 ) WABERERS 5065 (-0,49 ) ZWACK 16850 (-0,30 )