Jobb minőségű lesz a kenyér csütörtöktől

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Komoly változásokat eredményeznek a hazai élelmiszeriparban a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. A 2017. június 22-én hatályba lépő szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak hozzá. Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere úgy látja, hogy jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.

Rozskenyér és teljes kiőrlés

Az íz-és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. „Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra” – hangsúlyozta a JÓkenyér pékmestere.

Ludwig Klára szerint a legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. Június 22-e után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.

„Mindenki kezdjen gyanakodni, ha az addig általa vásárolt „teljes kiőrlésű” kenyeret a jövőben fantázianéven találja meg a boltban, mert akkor valószínű, hogy az a kenyér mégsem felelt meg az új szabályozásnak.” – hívta fel a figyelmet a JÓkenyér szakembere.

Hozzátette hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében.

A "házi kenyér" a múlté lesz

Fontos változást takar az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

„A kézműves kenyerek kedvelői szintén jó, ha tudják, hogy június 22-e után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.” – mondta Ludwig Klára, és megerősítette, hogy a friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.

A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.

„Mindenképpen azt javasoljuk a vásárlóknak, hogy mindig nézzék meg a kenyerek összetételét, mielőtt azokat megveszik. Kerüljék azokat a termékeket, amelyek adalékanyagokat, illetve tartósítószert tartalmaznak.” – emelte ki zárásként Ludwig Klára.

Hirdetés
Brexit

A brit gyógyszer- és vegyipari szektor az Európai Unió szabályozási...

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint a brit EU-tagság...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Meddig szárnyalhat a bitcoin?

Már a csőd szélén álló Venezuela elnöke is saját kriptovalutával akarja...

Minek nyitunk Keletre?

Napokra megbénította a magyar fővárost a kínai miniszterelnök budapesti...

Hirdetés
Befektetés

Néhány multimilliomos bármikor a mélybe ránthatja a bitcoint

November 12-én valaki a frászt hozta a bitcoin társadalomra, amikor egyszerre...

Januártól új világ jön a bankszektorban

A világ legnagyobb bankjai a részvénykereskedelemből származó jövedelmük 15...

Ez a vállalkozók nem hivatalos tízparancsolata

A sikeres vállalkozás egyik legfontosabb alapja a minden részletre kiterjedő...

Ezt olvasta már?

Bukták a régi trükközést a vállalatok »

4IG 2050 (0,05 ) ALTEO 695 (0,14 ) ALTERA 3911 (-4,35 ) ANY 1316 (-0,68 ) APPENINN 710 (1,72 ) CIGPANNONIA 419 (14,79 ) CSEPEL 1013 (0,50 ) Duna House A 3560 (1,14 ) EHEP 1221 (-10,55 ) ELMU 25000 (-0,40 ) EMASZ 22500 (0,85 ) ENEFI 230 (1,32 ) FHB 720 (-1,64 ) FORRAS/OE 1258 (19,70 ) FORRAS/T 1440 (20,00 ) GSPARK 3530 (-0,87 ) KONZUM 3500 (11,43 ) KULCSSOFT 880 (-0,90 ) MASTERPLAST 570 (-0,87 ) MOL 2930 (0,17 ) MTELEKOM 468 (-0,21 ) NORDTELEKOM 22 (-4,35 ) OPUS 666 (4,88 ) OTP 10250 (2,14 ) OTT1 269 (-1,82 ) PANNERGY 513 (-1,35 ) RABA 1250 (-0,71 ) RICHTER 6396 (-0,06 ) WABERERS 4889 (-0,53 ) ZWACK 16790 (0,30 )