Jön az egységes számlakép

| forrás:
mti

Az egységes számlaképnek köszönhetően átláthatóbbak lesznek a közüzemi számlák: 2014. január elsejétől a gáz-, a villany-, a távhő-, és a vízszámlákra is egységes tartalmi és formai követelmények vonatkoznak majd.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja vezetőjének erről szóló törvényjavaslatát keddi ülésén fogadta el az Országgyűlés.

Az egységes közműszolgáltatói számlaképről szóló törvény által meghatározott tartalmi és formai követelmények a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és a kéményseprő-ipari közszolgáltatók számláira is érvényesek lesznek majd. A november 8-án benyújtott törvényjavaslat általános indoklása szerint a jelenlegi számlázási rendszer sok esetben bonyolult, az átlagfogyasztó számára érthetetlen.

A kedden elfogadott törvény értelmében a számla első oldalán csak a legalapvetőbb információkat kell feltüntetniük a szolgáltatóknak: kiemelve szerepel majd az elszámolási időszak, a fizetendő összeg, valamint a fizetési határidő, de fel kell tüntetni majd azt is, hogy a rezsicsökkentés eredményeképpen az adott elszámolási időszakban, illetve 2013. július elseje óta összesen hány forintot takarított meg a fogyasztó.

A szolgáltatók a számla további oldalán szerepeltetik majd a tételes elszámolást, és az egyéb, számlával kapcsolatos információkat.

Az egyes ágazatokat külön színek jelölik majd, a vízszámlán például kék, míg a kéményseprési számlán sárga háttérrel lesznek feltüntetve a legfontosabb információk.

Hirdetés
Brexit

Megerősítette a brit osztályzatot a Fitch, de nem hisz az EU-piaci...

Külföldi EU-munkavállalók nélkül drágább és kevesebb lenne az...

Szavazz!

Ránk dőlhetnek az olasz bankok?

Hétfőn ugyan hamar elült a tőzsdepánik, de a fellegek továbbra is ott...

Jár a nyugdíj 40 év után?

Újra napirendre került a Jobbik terve, hogy 40 év munkaviszony után, ne csak...

Hirdetés
Befektetés

Plusz pénzt termelhet az év végi jutalom

De hova érdemes befektetniük egy ilyen, akár néhány százezer forintos...

Kína visszaszólt az Egyesült Államoknak

A kínai vállalatok külföldi felvásárlásait védik.

Indul a roham a magyar cégekért?

Csökkenő kockázatok mellett folyamatosan nő a magyar cégek iránti befektetői...

Ezt olvasta már?

Szigorodnak a közbeszerzések feltételei »