Jön az egységes számlakép

| forrás:
mti

Az egységes számlaképnek köszönhetően átláthatóbbak lesznek a közüzemi számlák: 2014. január elsejétől a gáz-, a villany-, a távhő-, és a vízszámlákra is egységes tartalmi és formai követelmények vonatkoznak majd.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja vezetőjének erről szóló törvényjavaslatát keddi ülésén fogadta el az Országgyűlés.

Az egységes közműszolgáltatói számlaképről szóló törvény által meghatározott tartalmi és formai követelmények a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és a kéményseprő-ipari közszolgáltatók számláira is érvényesek lesznek majd. A november 8-án benyújtott törvényjavaslat általános indoklása szerint a jelenlegi számlázási rendszer sok esetben bonyolult, az átlagfogyasztó számára érthetetlen.

A kedden elfogadott törvény értelmében a számla első oldalán csak a legalapvetőbb információkat kell feltüntetniük a szolgáltatóknak: kiemelve szerepel majd az elszámolási időszak, a fizetendő összeg, valamint a fizetési határidő, de fel kell tüntetni majd azt is, hogy a rezsicsökkentés eredményeképpen az adott elszámolási időszakban, illetve 2013. július elseje óta összesen hány forintot takarított meg a fogyasztó.

A szolgáltatók a számla további oldalán szerepeltetik majd a tételes elszámolást, és az egyéb, számlával kapcsolatos információkat.

Az egyes ágazatokat külön színek jelölik majd, a vízszámlán például kék, míg a kéményseprési számlán sárga háttérrel lesznek feltüntetve a legfontosabb információk.

Hirdetés
Brexit

A Brit Bankszövetség vezérigazgatója szerint heteken belül elkezdődhet a...

Nagy-Britannia unióból való kilépése időt vesz igénybe, nehéz egyeztető...

Szavazz!

Gazdagabbak lettünk vagy szegényebbek?

Egyre vastagabb a bukszája a legjobban kereső magyaroknak. A kereseti...

Gazdasági vagy politikai döntés?

Napok óta hiába keresik az olvasók a Népszabadságot az újságos standokon, s a...

Hirdetés
Befektetés

Nagyon kellene a kínai befektetők pénze

A magyar befektetési lehetőségeket népszerűsítette a Nemzeti Befektetési...

Megvetette nálunk a lábát a Bosch

A Bosch tavaly 37 milliárd forintot, az előző évinél 23 százalékkal többet...

Az Alteo lezárta részvénykibocsátását (frissített)

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. 1,389 milliárd forint tőkét vont be a...

Ezt olvasta már?

Áder visszadobta a szélerőművekről szóló törvénymódosítást »