Mikor adjuk el lakásunkat?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egy jó ingatlan mindig gazdára talál. Nem mindegy viszont, hogy mennyi idő alatt és mennyiért. Apró trükkökkel és egy kis odafigyeléssel könnyen kihozható a maximum a lakáseladásból: aki megteheti, annak érdemes odafigyelni rá, hogy az év mely szakaszában hirdeti meg lakását - írja közleményében az OTP Ingatlanpont.

Nyár közepe: garzont az egyetemistáknak

A nyár összességében szezonális visszaesést jelent a lakáspiacon, amit az évszak második felében az egyetemisták albérlet- és lakáskeresése mozgat meg.

Hagyományosan július végén hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. Idén közel 106 ezer diák adta be a jelentkezését, így a nyár utolsó hónapjában várhatóan több tízezer fiatal néz lakás után. Sokan közösen költöznek albérletbe, azonban a felsőoktatási intézmények közelében elhelyezkedő egyszemélyes garzonlakások is nagy népszerűségnek örvendenek.

Őszi iskolakezdés: többszobás lakás a nagycsaládosoknak

Nemcsak az egyetemistákat mozgatja meg az őszi iskolakezdés: ebben az időszakban több tízezer gyerek kezdi meg az általános vagy középiskolát. Sokszor egészen távol az addigi lakhelyétől, így a szülők gyakran úgy döntenek, hogy a sokéves utazgatás helyett inkább egyszer költöznek, az iskolához közel.

A lakáskeresés általában már korábban elindul, de a költözés gyakran marad őszre. Így azoknak, akiknek egy vagy akár több iskola közelében van eladó lakásuk vagy házuk, érdemes ezt is figyelembe venniük.

Egy másik, sokkal praktikusabb szempontra is rámutat az OTP Ingatlanpont, amiért érdemes kivárni az őszt: a nyaralásra való készülődés és a vakáció miatt több hét is kieshet az aktív lakáskeresésből, ősszel az emberek jobban ráérnek, több lakást meg tudnak nézni. 

Télen: mindegy mit, de csak a türelmeseknek

A tél holtszezon a lakáspiacon. Persze teljesen nem áll le az adásvétel, de egy egészen egyszerű ok, a hideg miatt jelentősen csökken az emberek lakásvásárlási kedve.

Ilyenkor nemcsak az ünnepek vonják el az energiákat, hanem egészen egyszerűen a potenciális vásárlóknak nincs kedve házról házra járni a hideg, kellemetlen időben.

Tavaszi felpezsdülés: szinte bármit, de kiemelten a nyaralókat 

Tavasszal a jó idő beköszöntével jelentősen megnövekedik az ingatlanok iránti kereslet. Ebben az évszakban kezdődik el igazán a nyaralók szezonja is. A vevők ilyenkor kezdik el komolyabban a keresést, az érdeklődés május végén a legmagasabb.

Forrás: Pexels

Az OTP Ingatlanpont adatai szerint az utolsó tavaszi hónapban akár 80 százalékkal több nyaralásra alkalmas ingatlant adhatnak el az év többi részével összevetve.

Az elmúlt években növekvő igény mutatkozik az új üdülőépületekre is; tavaly az átadott üdülőegységek száma több mint 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakét, s a kiadott engedélyek száma is nőtt.

Az örök kivétel: a luxusingatlanok

Aki luxusingatlant szeretne eladni, annak jó hír, hogy nem kell kivárnia semmilyen időszakot. Ez persze nem azt jelenti, hogy a luxusingatlanok azonnal elkelnek, sokkal inkább azt, hogy ez egy olyan kategória, amit kevésbé az átlagos év szezonalitása határoz meg – sokkal inkább a potenciális vevő kitartó felkutatása hoz valódi eredményt.

„Lakáseladás során sokan nem gondolnak arra, hogy az évszakokhoz köthető szokásokon és még az időjáráson is múlhat az ingatlan eladásának sikere. Pedig az év minden szakaszában megfigyelhetőek olyan mérföldkövek, amelyek javítják, vagy éppen rontják az egyes ingatlantípusok eladási esélyeit" – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

"Ezek sokkal inkább ökölszabályok, mintsem adatokon alapuló tények, azonban egy komoly tapasztalattal rendelkező ingatlanközvetítő pontosan tudja, mikor érdemes belevágni az értékesítésbe. Aki tehát megteheti, hogy kivár, annak érdemes szakértőhöz fordulnia, aki ezekhez hasonló tippekkel és trükkökkel segít abban, hogy jobb üzletet kössön” - tette hozzá a szakértő.

Hirdetés
Brexit

Törökország egyszerre sodródik az unió felé, és a jogállamiságtól el, és...

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó...

Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Forex mazsoláknak

Rövid poszt következik. Szembe kell néznem ugyanis néhány dolgokkal.

Szavazz!

Radikalizálódik Közép-Európa?

Egy olyan pártnak jósolnak 10 százalék feletti eredményt, amelynek vezetője...

Kell nekünk az euró?

Újra fellángolt a vita, hogy vajon bevezetik-e nálunk az eurót, s ha igen,...

Hirdetés
Befektetés

Az intelligens otthon megteremtésébe fektet az E.ON

Az E.ON új együttműködési megállapodással bővíti a digitális és hálózati...

Minél zöldebb irodaházat próbálnak létrehozni

A Bischoff & Compagnons Property Networks GmbH-t 1996-ban alapította Jürgen...

A diákhitelt is jól lehet fialtatni

A diákhitel I. keretében fölvett összeget a legjobban lakás-takarékpénztárban...

Ezt olvasta már?

Néhány tipp, amivel izgalmassá tehetjük az őszi szünetet »