Néhány tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Amikor eljön végre a nyár, amit egész évben vártunk, könnyebben engedünk a kísértésnek és kevésbé megfontoltan kezeljük a pénzt. Nyaralás alatt nem számolgatjuk annyira a forintokat, és nem nehéz feltornázni az átlagos havi kiadást a napi egy (vagy több) 3-400 forintos fagyival és 2-300 forintos hűtött üdítővel. Ha úgy érzed, kicsit túlköltekezted magad nyáron, mutatunk pár tippet, amivel szeptemberben már több pénz maradhat a zsebedben!

Tartsunk holnap egy “Nem Költök Nap”-ot!

Jelöljük ki a hét egyik napját (mondjuk a következőt) böjti napnak! Azaz határozzuk el, hogy abban a 24 órában nem költünk egy forintot sem!

Elsőre könnyűnek hangozhat, de előfordulhat, hogy nagyobb kihívás lesz, mint gondolnánk. Azért mindenképpen érdemes próbára tenni magunkat, hogy kibírjuk-e a reggeli péksüti, a munkahelyi kávézás, a rendelt ebéd és az este gyorsan megvett vacsi nélkül.

Egy biztos: előretervezéssel sokkal egyszerűbben boldogulunk majd, és ha nagyon belejöttünk, csinálhatunk minden héten 1-2 ilyen “nullaforintos” napot.

Hagyjunk magunknak időt!

Próbáljuk fékezni az impulzusvásárlásokat! A nem létfontosságú vásárlásokat fogjuk fel luxusként és jól gondoljuk át a szükségességüket!

Elengedhetetlen az a sokadik pár cipő a gyereknek? Tényleg annyira fontos, hogy új kávéfőzőnk legyen? Valóban kell az okostelefon és a laptop mellé az a tablet? Csak azt vegyük meg, amire nem csak a pillanat hevében, hanem napokkal később is határozott igennel válaszolunk!

Kitalálhatunk magunknak összeg-idő párokat is: például a 10 ezer alatti költésekkel várjunk 2-3 napot, 10 és 50 ezer forint közötti értéknél már rágódjuk egy hetet, 50 ezer felett pedig akár 2 hetet is szánjunk rá a mérlegelésre.

A “türelmi idő” alatt alábbhagyhat a lelkesedés, és büszkén megtarthatjuk a többezer forintot. De az is előfordulhat, hogy gondolkodás közben meggyőző értékeléseket találunk, vagy akár belefuthatunk egy jobb ajánlatba is, aminek segítségével még jobb helyre mehet a pénzünk.

Tegyük pénzzé, ami már nem kell!

Csináljunk egy leltárt meglévő dolgaink között, és amit már egy éve nem használtunk, mehet az online piactérre!

Legyen szó akár ruhákról, könyvekről vagy konyhai eszközökről, bármennyire is nagy volt a szerelem elsőre, ha azóta csak porosodik, szerezzünk örömet vele másnak, az ellenértékkel pedig a pénztárcánknak!

Ráadásul nem csak a pénzünk lesz több, de hely is felszabadul otthonunkban.

Ha kell, váltsunk szolgáltatót a kedvezőbb árakért!

Az átlagos hűségidő 1-2 év, ezalatt azonban jelentősen átalakulhat a kínálat. Tehát, ha lejárt a szerződésben vállalt intervallum, érdemes lehet körbenézni az aktuális piacon, hátha találunk kedvezőbb ajánlatot.

A szolgáltatók egyre jobban igyekeznek kiszolgálni az előfizetők igényeit: az internettől kezdve a mobiltarifákon át egészen a kábeltévéig találhatunk személyre szabott (vagy személyre szabható) csomagokat.

A legjobb választáshoz viszont érdemes más cégek kínálatát is megnézni. Előfordulhat, hogy jobban megéri, ha nem csak csomagot, hanem szolgáltatót is váltunk.

“Lassan járj, tovább érsz!”

Egy átlagos benzines autó fogyasztása sok mindentől függ, többek között például a sebességtől is. Száz kilométeres távnál akár 4-5 literes különbség is lehet, ha autópályán nem 140-nel megyünk, csak 120-szal. Ugyan 10 perccel hosszabb az út, de (350 forintos literárral számolva) nagyjából 1400-1750 forinttal olcsóbb is.

Érdemes még odafigyelni a rendszeres karbantartásra, és nem csak balesetvédelmi szempontból. Egy eltömődött légszűrő körülbelül 5 százalékkal, az alacsony guminyomás pedig akár 10-15 százalékkal is növelheti a fogyasztást.

Még többet spórolnál?
Egy háztartás legnagyobb költsége - a lakhatáson kívül - egyértelműen az étkezés. Tudatos vásárlással sokezer forinttal több maradhat a zsebünkben hónap végére. Pár további trükkel pedig a vízfogyasztásunkat is csökkenthetjük, így könnyen lefaraghatunk havi költségeinkből.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Befektetés

Warren Buffett menti meg a Tevát?

A Berkshire Hathaway Inc. csütörtökön bejelentette, hogy részesedést vásárolt...

Hová rohan a jenpiac?

Arra számítanak a befektetők, hogy a jegybank hamarosan bekeményít. Ám a...

Nagy sikere lehet majd az új befektetési lehetőségnek

A biztonság, a piaci lehetőségek kiaknázása és a hosszú távú befektetői...

Ezt olvasta már?

Új kriptovaluta indul magyar hátszéllel »