Spórolás okosan: néhány lépés költségeink csökkentéséért

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Ha előfordult már velünk, hogy hónap végén idegesen számolgattuk a megmaradt pénzünket, és fogalmunk sem volt, mire ment el a fizetésünk, akkor érdemes felülvizsgálni a havi költségvetésünket. Sokszor nem is gondoljuk végig, milyen könnyen folyik ki kezeink közül az a kevés megtakarítható pénz, ráadásul sok esetben teljesen felesleges dolgokra költünk. A jó hír azonban, hogy egy kis odafigyeléssel - és némi lemondással - visszaszoríthatjuk a költekezést. Az alábbiakban a kiadások hatékony csökkentésére adunk tippeket, hogy a következő hónap vége már nyugodtabban telhessen.

Lakhatási kihívások

A hónap legnagyobb költsége valószínűleg a lakbér és/vagy a rezsi. Itt nincs mese, ki kell fizetni, különben nem lesz áramunk, fűtésünk, vagy fedél a fejünk felett. Egy-két okos húzással azonban mégis csökkenthetjük a kiadás mértékét.

Ha az utóbbi hónapokban rájöttünk, hogy a fizetésünkhöz és a költési szokásainkhoz mérten túl drága nekünk a jelenlegi albérletünk, költözzünk egy olcsóbb ingatlanba! Ez azonban nem minden esetben működhet: ha már egy-két éve egy helyen lakunk, ez idő alatt jelentősen felmehettek az árak a környéken, ráadásul az sem mindegy, hogy tudunk-e ingyen parkolni a másik lakás előtt, illetve az sem segít, ha háromszor annyi az új helyen a közösköltség. Ha pedig aláírtuk 1 évre a szerződést, nehezen megoldható 3-4 “próbahónap” után a költözés. 

Ezekben az esetekben kereshetünk bérlőtársat, vagy az újonnan kinézett ingatlanba már eleve lakótársakkal költözzünk!

A rezsiköltséget is lefaraghatjuk néhány ezressel, ha a hagyományos villanykörtéket LED izzókra cseréljük. Igaz, hogy ezek drágábbak, cserébe viszont takarékosabbak és élettartamuk is jóval hosszabb hagyományos társaikénál, így hosszú távon megérik a befektetést.

Érdemes felülvizsgálnunk az televízió- és mobiltelefon előfizetéseinket is. Biztos, hogy minden jelenlegi csatornára szükségünk van? Valóban teljes mértékben kihasználjuk a tarifacsomagunk lehetőségeit? Ha nem vagyunk biztosak benne, nyugodtan hívjuk fel a szolgáltatót: elképzelhető, hogy tudnak a jelenleginél jobb, személyre szabott ajánlatot adni.

Forrás: pixabay

Harc a napi betevőért

Egy héten legalább háromszor vigyünk otthonról ebédet a munkahelyünkre! Jóval olcsóbb, mint a mindennapos rendelgetés. Ha kevés időnk van főzni, készítsünk nagyobb adagokat és a maradékot fagyasszuk le! Néhány hét múlva hálásak leszünk magunknak, amiért így tettünk.

Minden héten szánjuk időt a heti menü megtervezésére és ez alapján készítsünk bevásárló listát, amit próbáljunk meg be is tartani! Ha hajlamosak vagyunk impulzívan vásárolni, akkor semmiképp se induljunk éhesen a bevásárló körútra, és inkább csak egy héten egyszer menjünk a boltba, ne naponta, kétnaponta!

Ha pedig úgy gondoljuk, jobban járunk, ha inkább be sem tesszük a lábunkat az üzletbe, kipróbálhatjuk az online rendelést házhoz szállítással, amennyiben lakhelyünkön elérhető ez a lehetőség.

Biztos kell az az autó?

Használjunk tömegközlekedést, amikor csak lehetséges! Egy havi bérlet valószínűleg jóval olcsóbb, mint a folyamatos tankolás és a parkolási díjak. 

Ha mégis autózunk, ellenőrizzük rendszeresen a keréknyomást: a lapos vagy túlfújt kerekek egyaránt növelhetik az autó fogyasztását. 

Ha pedig autót vásárolunk, jól nézzünk körül a használtpiacon is!

Szórakozás okosan

Tévhit, hogy a spórolás és a szórakozás nem fér meg egymás mellett. Rengeteg ingyenes kikapcsolódási lehetőség van minden évszakban, érdemes időt szánni ezek feltérképezésére. Meg fogunk lepődni, mennyi élménnyel gazdagodhatunk anélkül, hogy egy fillért költenénk.

Közös éttermi vacsorázások helyett inkább szervezzünk közös főzéseket, a drága ajándékokat pedig kiválthatjuk saját készítésű meglepetésekkel, amelyek sok esetben még sokkal személyesebbek és szívhez szólóbbak az üzletekben megvásárolt társaiknál.

Mondjuk le újság-előfizetéseinket és iratkozzunk be egy könyvtárba! Ott is mindig megtaláljuk a friss számot és még a nyugodt környezetet is biztosítják a feltöltő olvasáshoz. Ugyanez vonatkozik a könyvekre is: ha nagyon kíváncsiak vagyunk egy kötetre, de sajnálnánk pénzt adni érte, kölcsönözzük ki!

Forrás: pixabay

Tartsuk szemmel!

Ha az apró lépéseket jól viseltük, jöhet egy nagyobb: nyissunk megtakarítási számlát! Ha van rá lehetőségünk, állítsunk is be automatikus utalást a fizetésünk napjára, így azonnal és biztosan félreteszünk.

Motiválóként hathat ránk, ha a különböző céljainkra külön-külön megtakarítási számlákat nyitunk. Ezek között fontossági sorrendet is felállíthatunk, így mindig arra az álomra megy a pénz, amelyre a leginkább vágyunk. 

Ha pedig félünk, hogy elveszünk a számok között, kérjünk telefonos segítséget! Manapság már több szoftver és mobilapplikáció is van, amellyel költéseinket és megtakarításainkat nyomon követhetjük, akár napi szinten.

Végezetül pedig tudatosítsuk magunkban, hogy takarékoskodás mellett is lehet élvezni az életet! Sőt, ha biztosabb a jövő, a jelenben is nyugodtabban élhetünk.

Olvastad már? Öt módszer a túlköltekezés ellen
Számoljuk a napokat a fizetésig, fejben már el is költjük a még meg sem kapott bérünk felét, közben pedig idegesen gondolunk a következő hónapra, hiszen annyi mindenre pénz kiadnunk és még félre tenni is jó lenne - ismerős érzés? Valószínűleg sokan vagyunk így ezzel. Szerencsére vannak egyszerűen megvalósítható trükkök arra, hogy legalább párezer forintot meg tudjuk menteni.

Hirdetés
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Hirdetés
Befektetés

Lesz miért aggódniuk a befektetőknek 2018-ban

Az infláció és az alacsony hozamkörnyezet miatt már annak is...

Gyűjtői darabok várják az aukciók szerelmeseit

Igazi tavaszi csemegék: gyűjtői darabok és megfizethető árú műalkotások...

Körbeudvarolják a befektetők a hazai startupokat

Ezúttal nem vállalkozások fognak versenyezni befektetők előtt, hanem fordítva.

Ezt olvasta már?

Így áll most az államháztartás »

ALTEO 740 (1,37 ) ALTERA 685 (3,01 ) ANY 1370 (-0,72 ) APPENINN 582 (-2,18 ) CIGPANNONIA 383 (-1,79 ) CSEPEL 960 (4,35 ) Duna House A 4100 (-0,49 ) EHEP 440 (-20,00 ) ENEFI 176 (1,73 ) ESTMEDIA 65 (1,56 ) FHB 628 (-0,95 ) FORRAS/T 1240 (-4,62 ) FUTURAQUA 58 (1,04 ) KONZUM 2775 (1,65 ) MOL 2948 (1,94 ) MTELEKOM 449 (0,79 ) NORDTELEKOM 52 (10,64 ) NUTEX 49 (2,08 ) OPUS 535 (-0,19 ) OTP 11590 (1,22 ) OTT1 254 (19,81 ) PANNERGY 740 (0,82 ) RICHTER 5425 (-1,54 ) SET Group 213 (2,40 ) WABERERS 4490 (-5,47 ) ZWACK 17200 (-0,58 )