Véget vetnek az európai kiküldetéseknek?

Az október 20-i uniós csúcson kerülhet terítékre a munkaerő-piaci egyenlőtlenségek felszámolása, ami praktikusan a nyugati országok építőiparában, fuvarozási és feldolgozóipari szektorában tartós kiküldetéssel dolgozó keleti munkavállalók lehetőségeinek korlátozását jelenti. Ön szerint véget vetnek az adó- és járulék optimalizáló európai kiküldetéseknek? Szavazzon!

Itt a vége Ha Emmanuel Macron francia elnök a fejébe vesz valamit, akkor meg is csinálja. Most úgy döntött, megbontja a visegrádi négyek egységét, s véget vet a kelet-európai cégek adóoptimalizálásának. Ami mindenkinek rossz. A nyugati országok munkaerő piacát borítja az olcsó keleti konkurencia, míg a kelet-európai munkavállalók bérének jelentős részét leveszik a kiküldő cégek. Arról nem is szólva, hogy a kiküldetésben lévő dolgozók elesnek a nyugati nyugdíjrendszertől, ehelyett a jóval szerényebb hazai társadalombiztosítást kapják. Mivel a magyar politika tipikusan rövid távon gondolkodik, pláne választási évben, ha Macron ügyes, s kínál némi haladékot, akkor megkaphatja Orbán Viktor támogatását az ügyhöz.

Ugyan már Alig melegedett meg a francia elnöki székben Emmanuel Macron, máris a nagy nehezen összetákolt kelet-európai együttműködést bomlasztja. Persze, a visegrádi négyeket sem kell félteni. És a magyar elnökségre is hiába apellál a francia elnök. Orbán Viktor miniszterelnök elég dörzsölt, Macronnál tapasztaltabb politikusokon is kifogott már. Arról nem is szólva, hogy a gazdasági szereplők meglehetősen elégedettek a rendszerrel. A nyugati cég olcsó munkaerőt kap, a keleti cég zsebre teszi a kiküldött dolgozó kinti bérének egy jó részét, a kelet-európai munkavállaló meg nyelvtudás és országismeret nélkül dolgozhat külföldön. Annyi érdek szól a fennálló mellett, hogy a francia elnök sem remélhet gyors változást.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Befektetés

Újabb céget karol fel a PortfoLion

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion ötmillió dollárt fektet a big data és...

Trendforduló jöhet a pénzvilágban

Buborékok képződnek a tőkepiacokon: az irracionális magatartást kiváltó...

Inflációban sem kell lemondani a befektetésekről

A részvénypiacokat nagyobb volatilitás jellemezheti a közeljövőben az eddigi...

Ezt olvasta már?

Davis: a brit kilépés nem egyenlő az apokalipszissal »