Az agyműködésre is hatással lehet az influenza

| forrás:
mti/TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az év nyolcadik hetében - derült ki az influenzafigyelő szolgálat szerdán publikált összefoglalójából. 2018. február 19-e és 25-e között 68 ezer 950 beteg kereste fel háziorvosát. Ez a szám 300-zal elmarad az előző hét adataihoz képest. A vírus veszélyessége azonban továbbra sem kérdéses: a szövődmények magas kockázatáról eddig is tudtunk, de a német tudósok új megállapításai szerint akár az agy működését is befolyásolhatja az influenza.

Hazánk egyes térségein még csak most tetőzik az influenzaszezon, 9 megyében ugyanis emelkedett a megbetegedési arány. Az előző héthez viszonítva több mint másfélszersére nőtt a betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A százezer lakosra jutó influenzások száma Fejér megyében (1248) volt a legmagasabb.

A korosztály szerinti eloszlás tekintetében még mindig szinte holtversenyben vezetik a listát a gyermekek (32,8 százalék) és a 15-34 éves fiatal felnőttek (32,7 százalék). Ez a két csoport az összes beteg kétharmadát teszi ki. A gyerekek körében továbbra is az óvodás korúak kapják el a legnagyobb arányban a vírust. A legkevesebb beteg (8,6 százalék) pedig a 60 éven felüliek között van.

Rettegésünk tárgya

A cseppfertőzéssel terjedő vírust és tüneteit valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni: a magas lázzal, gyengeséggel, végtagfájdalommal, fejfájással és orrfolyással járó betegség idén is emberek tízezreit döntötte ágynak.

Az influenza gyorsan terjed, a tünetek pedig szinte minden előjel nélkül, a megfertőződést követő 24-48 órán belül jelentkeznek. Igazán veszélyessé mégis a szövődmények - például tüdőgyulladás - kialakulásának magas kockázata miatt válik.

Veszélyben az agyunk

Német tudósok azonban - állatkísérleteknek köszönhetően - felfedezték, hogy a betegség az agy működését is befolyásolhatja. A kutatók egérnőstényeket fertőztek meg különböző influenzavírusokkal, és két vírustörzs esetében változásokat tapasztaltak a halántéklebeny mélyén elhelyezkedő agyterület (hippocampus) szerkezetében és működésében. A Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány szerint ezek az elváltozások még a kigyógyulás után egy hónappal is fennálltak.

Noha az influenzát felső légúti betegségnek tekintik, egyes esetekben idegi tünetek is kapcsolódnak hozzá, az influenza agyműködésre gyakorolt hosszú távú hatásait mégsem tanulmányozták eddig.

Mint kiderült, a fertőzés hosszú időre aktiválta az immunsejteket a hippocampusban, valamint megváltoztatta a depresszióval, az autizmussal, a skizofréniával és más idegrendszeri zavarokkal kapcsolatos gének kifejeződését. Az eredmények tehát arra engednek következtetni, hogy egyes influenzatörzsek veszélyeztethetik az agy egészséges működését.

Egyre érdekesebb tények derülnek ki

Január végén pedig egy közkeletű hiedelmet cáfoltak meg az amerikai tudósok. Eddig ugyanis sokan azt gondolták, hogy az influenzát úgy kaphatjuk el, ha egy beteg a közvetlen közelünkben tüsszent vagy köhög, esetleg ha olyan tárgyakat érintünk meg, amelyek felszínére kerülhettek vírusok.

A kutatás szerint szerint azonban még ez sem kell a betegség továbbadásához: annyi is elég, hogy melletünk lélegzik egy már fertőzött ember. 

"Azt állapítottuk meg, hogy influenzás páciensek köhögés és tüsszentés nélkül is, pusztán a kilégzésükkel vírusokat juttatnak a levegőbe, fertőző aeroszolokat, vagyis levegőben áramló apró folyadékcseppeket hozva létre, különösen a kór első napjaiban" - magyarázta Donald Milton, a Marylandi Egyetem közegészségügyi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy ha valakit ledönt a lábáról az influenza, a legrosszabb, amit tehet, ha úgy is bemegy dolgozni, hiszen így szinte biztosan továbbadja a betegséget, ráadásul a szükséges pihenés hiányában a szövődmények kialakulásának is nagyobb a kockázata.

Mit tegyünk?

Az influenzából való kilábalás legfontosabb szabályai közé tartozik a sok pihenés és a rendszeres, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Súlyosabb tünetek esetén paracetamol vagy aszpirin is szedhető, a korábbi légúti megbetegedésre kapott, de megmaradt antibiotikum azonban hatástalan a vírus ellen. Ha már elért minket a kór, a legjobb amit tehetünk, hogy orvoshoz fordulunk és betartjuk az ott kapott utasításokat.

Olvastad már? Vértezzük fel magunkat az influenzaszezonra!
A megelőzés fontosságáról és az immunrendszer megerősítéséről órákig lehetne beszélni, azonban ha már megtörtént a baj, kénytelenek vagyunk  a gyógyszertárak kínálatához fordulni segítségért. Egy antibiotikum-kúra vagy egy vitaminbomba viszont nem olcsó, hát ha még egy egész családot kell kigyógyítani a megfázásból. Mit tehetünk ilyenkor? Éljünk az egészségpénztári tagság előnyeivel!

Hirdetés
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Hirdetés
Befektetés

Az idő pénz - a sok idő sok pénz (lehet)...

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Ezekre fel kell készülnünk, ha befektetésen gondolkodunk

Több tényező is van, ami kirobbanthatja a következő válságot, és ezek között...

Lesz miért aggódniuk a befektetőknek 2018-ban

Az infláció és az alacsony hozamkörnyezet miatt már annak is...

Ezt olvasta már?

Startupok javíthatnak az életminőségünkön »

ALTEO 725 (-1,36 ) ALTERA 690 (-2,13 ) ANY 1390 (1,09 ) APPENINN 545 (-3,54 ) BIF 1920 (2,13 ) CIGPANNONIA 368 (-2,00 ) CSEPEL 950 (-2,06 ) Duna House A 4180 (3,47 ) EHEP 382 (-15,11 ) EMASZ 25200 (0,80 ) ESTMEDIA 67 (7,72 ) FHB 615 (-1,13 ) FORRAS/T 1210 (-2,42 ) FUTURAQUA 60 (3,83 ) GSPARK 3550 (-0,28 ) KONZUM 2605 (-3,16 ) KULCSSOFT 1100 (4,76 ) MASTERPLAST 615 (1,65 ) MOL 2820 (-0,56 ) MTELEKOM 445 (-0,56 ) NORDTELEKOM 48 (-3,42 ) OPUS 507 (-1,74 ) OTP 11300 (-0,88 ) OTT1 284 (15,92 ) PANNERGY 750 (0,81 ) RABA 1470 (2,08 ) RICHTER 5160 (-2,64 ) SET Group 213 (-0,47 ) WABERERS 4420 (-1,34 )