Egy megtakarítási mód, amiről csak kevesen tudnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az önsegélyező pénztárak által kínált lehetőségek jóval kevésbé ismertek a többi pénztári szolgáltatásnál, pedig ez az egyik legsokoldalúbb öngondoskodási forma, ráadásul a legtöbb egészségpénztár már kínálja is portfóliójában ezeket a termékeket. A tagok saját számláján lévő megtakarításához akár a család többi tagja is hozzájárulhat, így segítve az esetleges nagyobb kiadások okozta nehézségek elkerülését, legyen szó akár hirtelen jött betegségről, munkanélküliségről, vagy valamilyen súlyos káreseményről - hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég. Az önsegélyező pénztári befizetésünk után is igényelhetjük a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítést, maximum 150 ezer forint értékben.

Sok mindenre elkölthető

Egy friss felmérés szerint a hazai lakosság 67 százaléka gondolja úgy, hogy érdemes lenne megtakarítani valamilyen váratlan kiadásra, adódjon az akár hirtelen betegségből, vagy a munkahely elvesztéséből. A magyarok több mint fele ért egyet abban, hogy a nyugdíj mellett az egészségügyi kiadásokra és egyéb élethelyzetekre is fel kell készülnünk.

Erre rendkívül jó megoldást kínálhatnak az önsegélyező pénztárak, hiszen az adó-visszatérítés mellett igazán sokrétű a felhasználási módja: a befizetett összeget költhetjük a lakáshitelünk törlesztésére, a gyermekszületés-, gyermeknevelés támogatására, óvodáztatásra, iskoláztatásra, betegség vagy rokkantság miatt kieső jövedelem pótlására, temetési támogatásra, gyógyszerekre vagy akár gyógyászati segédeszközökre is.

Papp Ádám, az OVB Vermögensberatung Kft. ügyvezetője elmondta: „Magyarországon a pénztárak valamivel több mint egymillió tagot tartanak nyilván, akiknek viszont jelentős része nem számít aktívnak. Az összes tagra vetítve az egyéni befizetések az idei év első felében nem érték el a 8 ezer forintot sem, ami azt jelenti, hogy várhatóan az adó-visszatérítések sem lesznek számottevőek. Az önsegélyező pénztári szolgáltatásokra kifizetett összeg idén tagonként alig haladta meg az ezer forintot, ami nagyjából annyiba kerül, mint egyetlen doboz lázcsillapító.”

Kedvezőbb az adózás is

A magánszemély az általa befizetett összegek után 20 százalékot visszaigényelhet az adott évben személyi jövedelemadójából, amelyről a bevallásában rendelkezhet. A jóváírást természetesen nem készpénzben kapja meg, hanem megjelenik az önsegélyező pénztári számláján. Az OVB Magyarország véleménye szerint érdemes odafigyelni a befizetésekre, hiszen 750 ezer forinttal maximalizálható az adó-visszatérítés mértéke, amely így – a más pénztáraknál történő befizetések után járó kedvezménnyel együtt - évente legfeljebb 150 ezer forint lehet.

Az önsegélyező pénztári szolgáltatások többsége hat hónap várakozási időhöz kötött ugyan, de fontos, hogy az ilyen jellegű befizetésekkel a tagok komoly anyagi segítséget kapnak. Gondoljunk csak például arra, hogy a szülési állami támogatás fél évig vagy akár egy évig is csökkentheti a csecsemőgondozással járó kiadásainkat (például: pelenka, cumisüveg, tápszerek stb.).

Hirdetés
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Hirdetés
Befektetés

Az idő pénz - a sok idő sok pénz (lehet)...

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Ezekre fel kell készülnünk, ha befektetésen gondolkodunk

Több tényező is van, ami kirobbanthatja a következő válságot, és ezek között...

Lesz miért aggódniuk a befektetőknek 2018-ban

Az infláció és az alacsony hozamkörnyezet miatt már annak is...

Ezt olvasta már?

Megadóztatják a digitális óriásokat - erre számíthat a Facebook és a Google »