Külföldre megyünk orvoshoz?

| szerző:

Egyre durvább a magyarországi orvoshiány. Ami ráadásul, már közép-európai jelenség. Horvátországban is úgy nyilatkozott a 40 évnél fiatalabb orvosok 60 százaléka, hogy elhagyná szülőföldjét. Ön szerint előfordulhat, hogy pár év múlva külföldre kell mennünk, ha orvost keresünk? Szavazzon!

Külföldre megyünk orvoshoz Nem lesz másra módjuk, azoknak, akik még ki tudják majd fizetni az egészségügyi ellátás költségeit, hiszen ha ilyen ütemben folytatódik az orvosok és ápolók elvándorlása, akkor a hazai ellátórendszer gyakorlatilag értelmezhetetlen lesz a betegek számára. Magyarán, két részre szakad a magyar társadalom. Az egyik résznek semmilyen ellátásra sem lesz esélye. A másik rész pedig nyilván fizet az ellátásért, de ha az orvosok külföldre mennek, akkor a fizetős betegek is kénytelenek lesznek utánuk eredni. Nem is lenne ez példa nélküli, emlékezhetünk még arra, amikor Oroszországból helikopteres szolgálat hordta Finnországba a pénzes betegeket. Ráadásul, már most is vannak extrém operációk, kezelések, melyeket a magyarok is csak külföldön vehetnek igénybe. Nos, ez hamarosan a hétköznapi beavatkozásokra is kiterjedhet.

Külföldi orvosok jönnek Az orvosi diplomák felértékelődésének természetes folyománya, hogy a hazai, sőt, tágabban a közép-európai orvosok a fejlettebb egészségüggyel rendelkező, jobban fizető országokban vándorolnak. De vegyük észre, hogy ennek a folyamatnak nem Magyarország a kezdőpontja. Hazánk a fejlett világ alsó fertályán helyezkedik el, vagyis nem lenne lehetetlen vállalkozás a hazai ellátórendszert vonzóvá tenni a nálunk fejletlenebb országok orvosai és ápolói számára. Más kérdés, hogy ehhez a jelenleginél jóval cizelláltabb migráns politika lenne kívánatos a mindenkori kormányzat részéről, s a magyar társadalomnak is elfogadóbbá kellene válnia az idegenek irányába. Mert ha a magyar orvosok elmennek, akkor praktikusan csak a külföldről érkező orvosokra számíthat az egészségügyi rendszer.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Befektetés

Újabb céget karol fel a PortfoLion

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion ötmillió dollárt fektet a big data és...

Trendforduló jöhet a pénzvilágban

Buborékok képződnek a tőkepiacokon: az irracionális magatartást kiváltó...

Inflációban sem kell lemondani a befektetésekről

A részvénypiacokat nagyobb volatilitás jellemezheti a közeljövőben az eddigi...

Ezt olvasta már?

Nem lehet elég korán elkezdeni az egészségre való odafigyelést »