Nyugdíj? A szegénység jut róla eszébe a magyaroknak

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Szabadidő, szabadság, öröm. Ezek jutnak a világpolgárainak eszébe a nyugdíjról, de nem Magyarországon. Az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Indexből kiderül, hogy itthon inkább a bizonytalanságra, szegénységre gondolnak az emberek az időskori juttatás kapcsán.

Hazánkban úgy vélik, hogy a nyugdíj 55 százalékát az állam fogja majd állni, ennek köszönhetően itthon alig dolgoznak ki előzetes tervet, miből fognak élni a nyugdíjas évek alatt, akárcsak Japánban és Lengyelországban. Ehhez jön hozzá, hogy a lakosság 71 százalékának nincs megtakarítása arra az eshetőségre, ha hirtelen kiesnének a munka világából. Magyarországon csupán a munkavállalók 27 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása, miközben világszerte ez az arány 39 százalék.

A felmérésben résztvevők 61 százaléka kitűnőnek tartja saját egészségi állapotát, ám az egészséges táplálkozásra csak 34 százalék ügyel, és - sajnálatos módon - mindösszesen 24 százalékuk sportol rendszeresen. A felmérés egyértelmű összefüggést mutat a nyugdíjfelkészültség és az egészségi állapotra való odafigyelés között.

A munkavállalók nyugdíjaskorukban is aktívak szeretnének maradni, ám a már nyugdíjazottak 33 százaléka számolt be arról, hogy egészségügyi állapotuk ezt nem engedte. 2015-ben a KSH szerint a várható élettartam a férfiaknál 72, míg a nők esetében 78 év volt, a nyugdíj korhatár 1960 után születetteknél 65 év.

Egy új kezdet a nyugdíjasoknak
Hamarosan elindulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek. A Magyar Idők szerdai cikke szerint az országos lefedettségű Szomszédok esetében a nyugdíjasok várhatóan már júliusban munkába állhatnak. A Világgazdaság szerint egy miskolci szövetkezet is benyújtotta már a működéshez szükséges papírokat a cégbíróságra, azon keresztül augusztustól dolgozhatnak a nyugdíjasok.

Hirdetés
Brexit

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot...

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Szavazz!

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Hirdetés
Befektetés

Decembertől igényelhető a befektetői adókedvezmény

A startup vállalkozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a...

Hízott a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok vagyona októberben 84 milliárd forinttal, 1,4...

Nagy bejelentéssel állt elő az Altera

Jelentős növekedési- és forrásbevonási terveket jelentett be a Budapesti...

Ezt olvasta már?

Csak a magyarok töredékének van életbiztosítása »