Nyugdíj? A szegénység jut róla eszébe a magyaroknak

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Szabadidő, szabadság, öröm. Ezek jutnak a világpolgárainak eszébe a nyugdíjról, de nem Magyarországon. Az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Indexből kiderül, hogy itthon inkább a bizonytalanságra, szegénységre gondolnak az emberek az időskori juttatás kapcsán.

Hazánkban úgy vélik, hogy a nyugdíj 55 százalékát az állam fogja majd állni, ennek köszönhetően itthon alig dolgoznak ki előzetes tervet, miből fognak élni a nyugdíjas évek alatt, akárcsak Japánban és Lengyelországban. Ehhez jön hozzá, hogy a lakosság 71 százalékának nincs megtakarítása arra az eshetőségre, ha hirtelen kiesnének a munka világából. Magyarországon csupán a munkavállalók 27 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása, miközben világszerte ez az arány 39 százalék.

A felmérésben résztvevők 61 százaléka kitűnőnek tartja saját egészségi állapotát, ám az egészséges táplálkozásra csak 34 százalék ügyel, és - sajnálatos módon - mindösszesen 24 százalékuk sportol rendszeresen. A felmérés egyértelmű összefüggést mutat a nyugdíjfelkészültség és az egészségi állapotra való odafigyelés között.

A munkavállalók nyugdíjaskorukban is aktívak szeretnének maradni, ám a már nyugdíjazottak 33 százaléka számolt be arról, hogy egészségügyi állapotuk ezt nem engedte. 2015-ben a KSH szerint a várható élettartam a férfiaknál 72, míg a nők esetében 78 év volt, a nyugdíj korhatár 1960 után születetteknél 65 év.

Egy új kezdet a nyugdíjasoknak
Hamarosan elindulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek. A Magyar Idők szerdai cikke szerint az országos lefedettségű Szomszédok esetében a nyugdíjasok várhatóan már júliusban munkába állhatnak. A Világgazdaság szerint egy miskolci szövetkezet is benyújtotta már a működéshez szükséges papírokat a cégbíróságra, azon keresztül augusztustól dolgozhatnak a nyugdíjasok.

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Hirdetés
Befektetés

Újabb céget karol fel a PortfoLion

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion ötmillió dollárt fektet a big data és...

Trendforduló jöhet a pénzvilágban

Buborékok képződnek a tőkepiacokon: az irracionális magatartást kiváltó...

Inflációban sem kell lemondani a befektetésekről

A részvénypiacokat nagyobb volatilitás jellemezheti a közeljövőben az eddigi...

Ezt olvasta már?

Miben hal meg a legtöbb magyar? »