Nyugdíj? A szegénység jut róla eszébe a magyaroknak

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Szabadidő, szabadság, öröm. Ezek jutnak a világpolgárainak eszébe a nyugdíjról, de nem Magyarországon. Az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Indexből kiderül, hogy itthon inkább a bizonytalanságra, szegénységre gondolnak az emberek az időskori juttatás kapcsán.

Hazánkban úgy vélik, hogy a nyugdíj 55 százalékát az állam fogja majd állni, ennek köszönhetően itthon alig dolgoznak ki előzetes tervet, miből fognak élni a nyugdíjas évek alatt, akárcsak Japánban és Lengyelországban. Ehhez jön hozzá, hogy a lakosság 71 százalékának nincs megtakarítása arra az eshetőségre, ha hirtelen kiesnének a munka világából. Magyarországon csupán a munkavállalók 27 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása, miközben világszerte ez az arány 39 százalék.

A felmérésben résztvevők 61 százaléka kitűnőnek tartja saját egészségi állapotát, ám az egészséges táplálkozásra csak 34 százalék ügyel, és - sajnálatos módon - mindösszesen 24 százalékuk sportol rendszeresen. A felmérés egyértelmű összefüggést mutat a nyugdíjfelkészültség és az egészségi állapotra való odafigyelés között.

A munkavállalók nyugdíjaskorukban is aktívak szeretnének maradni, ám a már nyugdíjazottak 33 százaléka számolt be arról, hogy egészségügyi állapotuk ezt nem engedte. 2015-ben a KSH szerint a várható élettartam a férfiaknál 72, míg a nők esetében 78 év volt, a nyugdíj korhatár 1960 után születetteknél 65 év.

Egy új kezdet a nyugdíjasoknak
Hamarosan elindulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek. A Magyar Idők szerdai cikke szerint az országos lefedettségű Szomszédok esetében a nyugdíjasok várhatóan már júliusban munkába állhatnak. A Világgazdaság szerint egy miskolci szövetkezet is benyújtotta már a működéshez szükséges papírokat a cégbíróságra, azon keresztül augusztustól dolgozhatnak a nyugdíjasok.

Hirdetés
Melyik a legjobb lakáshitel?
Brexit

A Bank of America (BoA) - elsőként az amerikai bankok közül.

A brit külkereskedelmi miniszter szerint "az emberiség egyetemes...

Forex mazsoláknak

Charttípusok, diagramok és gyertyák a terítéken.

Szavazz!

Ez már az autólopások új korszaka?

Nem elég, hogy sorra lopják a Teslákat, ráadásul nem is álkulccsal, hanem...

Felváltják a pénzt a kriptodevizák?

Meglepett a brókercégem: immár a kriptodevizákkal, a Bitcoinnal, az...

Hirdetés
Befektetés

Kilengések a piacokon - erre készülnek a befektetők

Az előttünk álló negyedév árfolyammozgásait leginkább az fogja meghatározni,...

Egyre inkább felértékelődik a Wizz Air

A Wizz Air légitársaság az előző negyedévben 25,2 százalékkal tudta növelni...

Új trendek hódítanak a logisztikában

Mintegy 1,3 milliárd dollárt fordít a következő két évben a UPS európai...

Ezt olvasta már?

A gépjármű-biztosítások piacára is beköszöntött a jövő »