Veszély a lakásban - tippek a bababiztos otthon kialakításához

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gyermek születésekor még talán bele sem gondolunk, hogy amint mászni, sőt, járni kezd, bizony beindul a megállíthatatlan felfedezés, ami közben komoly állagmegőrzési kihívás elé állítja a berendezést és magát a gyermeket is. A K&H Biztosító ezért összegyűjtötte azokat a dolgokat, amiket feltétlenül el kell végeznünk, hogy biztonságban tudhassuk a lakásunkban a kis totyogónkat!

A lakásban, illetve a lakás környékén (udvaron, kertben, garázsban) előforduló baleseteket leggyakrabban esés, ütközés, mérgezés, gázolás, fulladás, vágás, zuhanás, valamint égés okozza. És sajnálattal kell közölnünk, hogy az egész lakást teljesen gyerekbiztossá tenni képtelenség - olvasható a cikkben.

Mindenesetre, a K&H Biztosító összegyűjtött néhány dolgot, amire érdemes figyelni, ha biztonságosabbá tennénk az otthonunkat. 

A padlónál nincs lejjebb

Hiába a szuper pelenkázó szekrény, a legbiztonságosabb hely a pelenkacserére a padló. Ha mégis a pelenkázót használjuk, egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül a rajta fekvő gyerkőcöt, mert komoly esés lehet a vége! Ha valami nincs kéznél, inkább vegyük kézbe a picit, vagy egy kézzel tartsuk a hátán, hogy ne tudjon átfordulni és galibát okozni!

Ha nem parketta vagy padlószőnyeg van a lakásban, akkor a szőnyeg széleit ragasszuk le kétoldalú ragasztóval, hogy ne tudjon hasra esni benne egy-egy magánexpedíció során!

A legkockázatosabb játszótér

Ha kisgyerekről van szó, a konyha jó eséllyel pályázhat a „legveszélyesebb hely” díjra. Előzzük meg a bajt és szereljünk gyerekzárat a szekrények ajtajára és a fiókokra, hogy az evőeszközöket, a tisztítószereket és a kukát ne tudja megközelíteni a lurkó!

Rakjuk el szem elől a mosogatószert, és addig ne tegyünk belőle a mosogatógépbe, amíg el nem indítjuk a programot! Ha a gyerekeket etetőszékbe ültetjük, mindig kapcsoljuk be a hámot vagy az övet!

Forrás: pixabay

A műanyag szatyrokat tegyük biztonságos helyre, mert a picik többféleképpen is képesek bajt okozni velük! Az öngyújtót és/vagy gyufát lehetőleg magas helyen tartsuk!

Szerencsés, ha a konyhai székek nehezen mozgathatók, így a gyerkőc nem tudja átrendezni a bútorokat, hogy emelvényt építsen magának az érdekes, de nehezen megközelíthető dolgok elérése érdekében. Főzéskor pedig használjuk a hátsó főzőlapokat, illetve az edények fogantyúját lehetőség szerint a fal felé fordítsuk! A még nagyobb biztonság érdekében füstriasztót is beszereltethetük, és – biztos, ami biztos – tartunk egy tűzoltókészüléket is a konyhában!

Veszély fölöttünk és alattunk

Akár falra szerelt polcokról, akár a szekrények polcairól legyen szó, ne helyezzünk a szélére, elérhető közelségbe olyan tárgyakat, amiket a gyerek leránthat, hiszen ez a sérülés veszélyét rejti magában!

Ha pedig a házon belül található lépcső, akkor érdemes annak felületét csúszásgátló csíkkal/szalaggal ellátni. Ha megoldható, akkor a lépcső alján és tetején helyezzünk el biztonsági rácsot, torlaszt, így megakadályozható, hogy a pici egymaga induljon el a lépcsőn!

Védelem az áram és a vegyszerek ellen

A függönyök és redőnyök zsinórjait hurkoljuk össze, hogy ne lógjanak, és így ne tudja elérni a gyerkőc! A hosszabbítók használatát minimalizáljuk, inkább hívjunk villanyszerelőt, aki a megfelelő helyekre új kiállásokat tud telepíteni! Ha ez nem megoldható, akkor a hosszabbító nem használt aljzataiba kerüljön vakdugó! A konnektorokhoz is érdemes biztonsági fedelet, vagy vakdugót beszerezni.

A fürdőszobában zárjunk el minden gyógyszert, mosószert, vegyszert, borotvát! Csúszásmentesítsük a kádat és/vagy a zuhanyfülkét, a járólapot, valamint szereljünk biztonsági zárat a vécé fedelére! 

Forrás: publicdomainpictures.net

Ellenőrizzük, hogy a zuhanykabin fala biztonsági üvegből van-e! Ha nem, inkább cseréljük ki! 

Kalandok és veszélyek a házon kívül

Egy gyerekbaráttá alakított kert igazán nagy kincs, ha pár nyugodt percet szeretnénk úgy, hogy közben a gyermek is jól szórakozik és biztonságban is van. A védelem érdekében érdemes megszabadulni az olyan kerti vagy szobanövényektől, amelyek mérgezők lehetnek. Gyorsan lecsúszik a baba torkán egy-két falat harsogóan zöld levél, ezért jobb megelőzni a bajt.

A virágföld is nagy kedvencnek számít a totyogók körében, de attól - hacsak nem kilószámra fogyasztja - nagy baja nem lehet. A kertet mindenképpen érdemes alaposan átnézni. Kisebb lyukak a kerítésen, korhadt faágak, tető nélküli kutak, emésztő gödrök, vízzel töltött medencék mind-mind nagy veszélyt jelenthetnek egy kisgyermekre nézve.  

Ha nagyobb átalakítás szükséges a gyerekbiztos otthon kialakításához, és szükségünk van egy kis anyagi segítségre, érdemes körbenézni az erre a célra használható személyi kölcsönök között. Annak érdekében pedig, hogy ingatlanunkat és értékeinket is biztonságban tudhassuk, kössünk biztosítást!

Hirdetés
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Hirdetés
Befektetés

Folytatódik a Mol-INA ügy

Mindössze hét cég jelentkezett a horvát kormány felhívására, amelyben...

A meglepetések éve lehet az idei a befektetők életében

Lassabb, de tartós profitnövekedés várható a globális részvények piacán, van...

Európai papírokban a hozam?

A befektetési minősítésű európai kötvények továbbra is ideális helyzetben...

Ezt olvasta már?

Elégedett a növekedéssel az OTP »

ALTEO 720 (2,86 ) ALTERA 555 (2,78 ) ANY 1385 (1,09 ) APPENINN 699 (4,33 ) BIF 1560 (-0,64 ) CIGPANNONIA 480 (2,13 ) CSEPEL 938 (-6,20 ) EHEP 1050 (14,75 ) ELMU 26200 (0,77 ) ENEFI 222 (3,74 ) ESTMEDIA 60 (11,11 ) FHB 743 (-0,27 ) FORRAS/OE 1350 (17,39 ) FORRAS/T 1390 (8,59 ) FUTURAQUA 67 (4,06 ) GSPARK 3600 (1,41 ) KONZUM 3200 (1,59 ) KULCSSOFT 920 (1,10 ) MASTERPLAST 605 (2,54 ) MOL 3034 (0,60 ) MTELEKOM 471 (0,11 ) NORDTELEKOM 49 (4,47 ) NUTEX 57 (-1,72 ) OPUS 646 (6,25 ) OTP 10910 (-0,27 ) OTT1 276 (7,81 ) PANNERGY 752 (-1,83 ) PLOTINUS 6500 (-2,26 ) RABA 1270 (0,40 ) RICHTER 6690 (0,22 ) SET Group 218 (9,82 ) WABERERS 4970 (2,47 ) ZWACK 17200 (0,88 )